Fabrikalarda incelemelerde bulundular

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Heyeti Bosna Hersek turunda Tuzla Kanton Kalkınma ve Geliştirme Bakanı Nermin Hatiç, Sanayi Bakanı Sırcan Micanoviç ve Türkiye Bosna Hersek İş Adamları Derneği (TUB

Çerkezköy 25.10.2015 16:07:00 0
Fabrikalarda incelemelerde bulundular

Önceki gün Türkiye Bosna Hersek İş Adamları Derneği’nin (TUBSİAD) binasında gerçekleştirilen toplantıda Türk ve Bosna Hersekli iş adamları yer aldı. Programda ilk olarak konuşma gerçekleştiren Tuzla Katon Kalkınma ve Geliştirme Bakanı Nermin Hatiç, “Bosna Hersek’e hoş geldiniz. Bu ziyaret iki ülke arasında büyük bir adım olacaktır. Bosna Hersek doğal kaynaklar bakımından eşsiz bir ülkedir. İç savaşın ardından hükümet olarak eski kanunları geliştirme adına güzel çalışmalara imza attık. Teknolojik, kalkınma ve insan bakımından Tuzla büyüktür. Amacımız iyi ve güzel işler yapmak, ülkenin kalkınmasını sağlamaktır.” diye konuştu.

 

BÜYÜK KATKI SAĞLIYORLAR

Programda daha sonra Tuzla Kanton Sanayi Bakanı Sırcan Micanoviç konuşma gerçekleştirdi. Ülkelerinde daha çok iş adamını görmek istediklerini kaydeden Micanoviç, “Ülkemizde birçok Türk firması bulunmaktadır. Türkiye’den gelerek bizleri şereflendiren Türk iş adamlarına teşekkür ediyoruz. Sizlere her zaman yardımcı olmak ve güzel ilişkiler kurmak istiyoruz. Türkiye son zamanlarda büyük yatırımlar ile ülkemize geldi. Bu yatırım ise ihracatın büyüklüğünü göstermektedir. Kalkınma amacında olan Bosna Hersek’e Türkiye Cumhuriyeti  büyük katkı sağlıyor. Ben buradan tüm Türk iş adamlarına teşekkür ediyorum”dedi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Micanoviç’in ardındından konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, “Çok değerli iş adamlarımızı selamlıyorum. Bugün Çerkezköy ve Bosna Hersekli iş adamlarımız ile ikili görüşmeler gerçekleştirmek üzere burada bulunuyoruz. ÇTSO yönetimi olarak üyelerimizin ihracat potansiyelinin artırmak için yurt dışı temaslarımıza ağırlık verdik ve bu doğrultuda 2015 yılı içinde Afrika, Balkanlar ve Avrupa'da ki iş adamlarımızı üyelerimiz ile buluşturduk.” açıklamasında bulundu

BÜYÜK ROL OYNAMAKTADIR

Gerçekleştirilen program kapsamında sektörde faaliyet gösteren Türk ve kardeş ülke Bosna Hersekli iş adamlarının bir araya geldiğini kaydeden Kozuva, “Burada kuracağımız ekonomik ilişkilerin ilerisi için önemli bir kilometre taşı olacağına yürekten inanıyorum. Mesafe olarak her gün daha da küçülen dünyamızda ülkeler arası ekonomik ilişkilerin yoğunlaşması ülkelerin doğal olarak kentlerimizin kalkınmasında da büyük rol oynamaktadır. Ülkemiz ve Hırvatistan arasındaki coğrafi yakınlığa karşın, ticari ilişkilerimiz maalesef ki beklenin altındadır. Görüşmelerin bu bağlamda da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese de sonsuz teşekkür ediyorum”açıklamasında bulundu.

OLUMLU ETKİLEMİŞTİR

Bosna Hersek’in yakın geçmişinde topraklarında soykırımlar yapıldığını kaydeden TUBSİAD Başkanı Abdurrahman Uvak, “Bunların yol açtığı yapısal sorunları aşmak için çaba gösteren genç ve dinamik bir ülkedir. Genç ve dinamik bir ülke olmasına rağmen bir yanda yapısal sorunlar bir yandan da geçmişin verdiği izleri de silmeye çalışmaktadır. Gelişen ve değişen dünyada yerini arayan Bosna Hersek iş dünyası bakımında da yakın takip edilmektedir. Özellikle savaş sırasında üretim yapan işletmelerin kapanması ve diğer ülkelere kayması ülkede üretimi belirgin derecede düşürmüş olup tamamen tüketim üzerine yapılan bir ekonomiye kurulmasına neden olmuştur. Bilindiği üzere Bosna Hersek ve Türkiye arasında Osmanlı döneminden başlayan büyük bir gönül bağı bulunmaktadır. Bu gönül bağı her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da gün geçtikçe daha da artmaktadır. Son yıllarda Türkiye merkezli işletmelerin kurulması bölgede ekonomik canlılığı göz görecek şekilde olumlu etkilemiştir.”dedi.

ON AYLIK DERNEĞİZ

Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki ekonomiyi kalıcı ve iş birliği oluşturmak maksadıyla 8 Aralık 2014 tarihinde girişimci iş adamları ile Türk Bosna Hersek İş Adamları Derneği’nin kuruluşunu gerçekleştirdiklerini kaydeden Uvak, “On ay gibi süre içersinde TUBSİAD olarak Türkiye’den ekonomik ilişkiler alanında ortak çalışmalar yürütmek için Avrasya ekonomik ilişkiler derneği, gençlik alanında çalışmalar ve projeler yürütmek amacıyla Açaray Eğitim Kültür Gençlik Merkezi ve Strateji konularında iki ülke arasında iş birliği geliştirmek ve ortak çalışmalar için Sahipkıran Strateji Geliştirme Merkezi ile ortak işbirliği protokolünü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Çalışmalarımızı uluslararası boyuta taşımak amacıyla Azerbaycan’dan iki farklı sivil toplum kuruluşu ile iş birliği protokolünü tamamladık. Ukrayna Türk iş Adamları Derneği, Türk Macar İş adamları Derneği, Sırbistan Sancak Ticaret ev Sanayi Odası ile de iş birliği protokolünü önümüzdeki günlerde imzalayacağız”diye konuştu.

 

TÜM KESİMİ KUCAKLIYORUZ

Yeni kurulmuş, genç ve dinamik bir kuruluş olduklarını kaydeden Uvak, “Bosna Hersek’in diğer şehirlerinde de çalışmalarımızı sürdürmek amacıyla Saraybosna, Mostar, Zenica, Banja Luka şehirlerinde şube oluşum çalışmalarımız için arkadaşlarımızı yetkilendirdik. TUBSİAD ailesi olarak her geçen gün yaptığımız çalışmalarla Bosna Hersek’te daha fazla söz sahibi oluyoruz. Bosna Hersek ekonomisinin tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş de itici güç olarak rol alarak müreffeh ülkenin inşaatında aktif rol almak istiyoruz. Bu nedenle yaptığımız çalışmalar sadece iş adamlarımızı kapsamamaktadır. Toplumun tüm kesimini kucaklıyoruz.”dedi

İKİLİ GÖRÜŞME YAPTILAR

Toplantının ardından Bosnalı ve Türk iş adamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.  Cuma namazının ardından öğle yemeği yiyen heyet ardından Türkiye Bosna Hersek İş Adamları Derneği (TUBSİAD) Başkanı Abdurrahman Uvak’ın öncülüğünde Tuzla’da bulunan Solana fabrikasını ziyaret etti. Tuz üretimi yapan fabrikayı inceleyen ÇTSO heyeti yetkililerden çeşitli bilgiler aldılar. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva,Türkiye Bosna Hersek İş Adamları Derneği(TUBSİAD) Başkanı Abdurrahman Uvak ve Türk iş adamlarının yer aldığı heyet ardından Türk iş adamı Mustafa Yavuz’un işletmeciliğini yaptığı Tempo Plast fabrikasını gezdi. Burada Çerkezköy Şanlıurfa İskender sahibi Sait Tabala ile de karşılaşan heyet hasret giderirken, fabrika sahibi Mustafa Yavuz heyete dış cephe fabrikasında yapılan çalışmaları detaylı bir şekilde anlattı.

FABRİKALARI GEZDİLER

Türk heyetinin Bosna Hersek Tuzla’dan ayrılmadığını duyan Tuzla Kanton Kalkınma ve Geliştirme Bakanı Nermin Hatiç, Sanayi Bakanı Sırcan Micanoviç fabrika ziyaretlerine Türk heyet ile birlikte devam etti. Tuzla’nın çıkışında yer alan Unis Tok fabrikasını gezen bakanlar ve Türk heyeti fabrika sahibi Mensur Hukic'ten detaylı bilgiler aldılar. Fabrikada ÇTSO heyetine bilgiler veren Sanayi Bakanı Sırcan Micanoviç fabrikanın devlet himayesinde olduğunu kaydederek, kısa bir süre içinde nasıl geliştiğini anlattı. Son olarak Lefat Komerg fabrikasını gezen heyet 14 saatlik Tuzla ziyaretinin ardından Radon Plaza otele döndü.

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10