Atık Yönetim Projesi incelemeleri Pamukova'da sürdü

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka başkanlığındaki heyet tarafından Sakarya'nın Pamukova ilçesinde evsel ve hayvansal katı atıkların toplanması ve geri kazanÄ?

Tekirdağ 26.10.2015 15:57:00 0
Atık Yönetim Projesi incelemeleri Pamukova

Yapılan teknik geziye Çevre Koruma ve Tarımsal Hizmetler Dairelerinin Başkanları ve konuyla ilgili mühendisleri, Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre Komisyonu üyeleri ve bazı ilçe belediyelerin çevre müdürlerinden oluşan on sekiz kişilik teknik ekip katıldı.

HER GÜN BİR TON EVSEL ATIK ÜRETİLİYOR

Prof. Dr. Tamer Dodurka inceleme gezisi ile ilgili yaptığı açıklamada “Her kentin en önemli sorunlarından biri çevre sağlığını tehdit edecek boyutlarda, sınırsız şekilde üretilen kentsel atıklardır. Tekirdağ’da her gün en az bir ton civarında evsel atık üretiliyor, bunları depolamakla, gömmekle başa çıkmak mümkün değildir. Bu nedenle Tekirdağ’ın 30-40 yıllık çöp sorununu çözecek atık yönetimi projemizi biran evvel hayata geçirmek zorundayız. Konuyla ilgili olarak şimdiye kadar çeşitli tesislerde incelemelerde bulunduk. Her bölge kendine has koşullara sahip, bu nedenle gördüğümüz hiçbir tesis Tekirdağ için birebir model olamaz. Bu modeli sağlayacak bilimsel Tekirdağ Katı Atık Yönetim Planının yapılması için Meclisimiz Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak’a gereken yetkiyi verdi” dedi.

HEDEF VAHŞİ DEPOLAMA ALANLARININ KAPANMASI

Genel Sekreter Yardımcısı Dodurka, Büyükşehir Belediyesinin hedeflerini “Tekirdağ’daki tüm vahşi çöp depolama alanlarının kapanması, atık miktarının azaltılması, kaynağında ayrıştırılması, geri dönüşümün sağlanması, gerekirse çevreci teknolojilerle yakılması ya da çürütülmesiyle enerji elde edilmesi, geri kalan diğer atıkların ise kompos haline çevrilip gübre olarak kullanılması ve bu işlemlerden sonra oldukça azaltılmış olan atığın düzenli depolama tesislerinde depolanması” olarak açıkladı.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ EVSEL ATIK

Gezilen tesis hakkında görüşlerini belirten Prof. Dr. Dodurka, “Pamukova Tesisleri bölgede özellikle hayvansal atıkların bertarafı konusunda önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Ciddi paralar harcanmış çevreci bir tesis. Firma yetkilileri ekibimizi çok güzel karşılayıp misafir ettiler, kendilerine teşekkür ederiz. Bu tesislerde işlenen atığın bir kısmı evsel, ancak çoğu hayvansal kaynaklı. Şüphesiz hayvansal kaynaklı atıklar sorunun sadece bir kısmını oluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi olarak biz Tekirdağ’da daha bütüncül düşünmek zorundayız. Atık gübreler de mutlaka önemli ancak bizim birinci sorunumuz ve görev alanımız evsel atıklar. Çöpten ya da gübreden enerji üretmek de çok güzel, elbette bu da olacaktır ancak bizim için öncelikli sorun enerji üretmek değil, kurulacak entegre tesisler sayesinde çöp depolarına gelen bu atık miktarını azaltmak ve çevreye verdikleri zararı en aza indirmektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Çerkezköy Haber

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10