ÇTSO heyeti İŞDER'in misafiri oldu

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası heyeti balkanlar gezinin son gününde Kosova'nın Prizren şehrine geçerek burada İŞDER'in misafiri oldu.

Çerkezköy 27.10.2015 17:01:00 0
ÇTSO heyeti İŞDER

Önceki gün Karadağ’dan ayrılarak Kosova’nın Prizren şehrine geçen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası heyeti İş Dünyası Dayanışma Derneği üyeleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Pazartesi günü öğlen saatlerinde Prizren şehrine gelen heyet İş Dünyası Dayanışma Derneği’nin organize ettiği yemeğe katıldı.

“CANLI MİSAFİRLERİYİZ”

Boşnak köyü Reçana’da bir restorantta düzenlenen programda konuşan İş Dünyası Dayanışma Derneği Başkanı  Feda Derviş, “Öncelikle ecdat yadigarı, dost ve kardeş ülke Kosova’ya hoş geldiniz. Bizler, yani evladı Fatihan, Osmanlı’nın Balkanlar’da kalan canlı misafirleriyiz. 1990’lı yıllarda ‘Büyük Öğrenci Projesi’ ile başlayan Türkiye-Kosova ilişkileri, Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından her alanda gelişti. Başta ekonomi olmak üzere, siyasi kültür ve eğitim alanında son derece sıkı ilişkiler kuruldu. Bu ilişkiler ile Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı devletlerinden kalan tarihi misyonuna da sahip çıkmış oldu” diye konuştu.

“ÖNEMLİ AVANTAJLARI VAR”

Türkiye ile tarihi bağları anlatmayı sürdüren Derviş “Sizler bu gün, ülkemizde ekonomik alanda araştırmalar yapmak, yeni yatırım imkanlarını yerinde görmek için bizlerin misafiri oldunuz. Her şeyden önce Türkiye ve Kosova yaklaşık sekiz asırlık köklü bir geçmişi, ortak kültürü ve tarihi olan iki ülkedir. Kosova’nın Türkiye’ye coğrafi olarak yakınlığı, ülkede çok sayıda insanın Türkçe konuşması, hava ve karayolu ulaşımındaki imkanlar, uygun işçilik, geçtiğimiz yıllarda iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret anlaşması, dures limanının yaklaşık yüz kilometre mesafede olması ülkemizde yatırım için önemli avantajlardır” dedi.

“AVRUPA KAPISI GÖRÜLEBİLİR”

Son derece iyi ilişkileri olan iki ülkenin ticari verilerine bakıldığında beklenen hedefe ulaşılmadığını kaydeden Derviş “Çünkü yaklaşık 2,6 milyar avroluk Kosova ithalatın yalnızca 237 milyon avrosunu Türkiye’den alıyor. Peki Kosova hangi alanlarda yatarım yapabilir, üretime katkı sağlayabilir. Öncelikle ifade etmem gerekir ki, dünyanın en genç ülkelerinden biri olan Kosova’da birçok alanda üretim eksikliği bulunmaktadır. Sizler Kosova’da yapacağınız yatırımlarla üreteceğiniz ürünleri ülke içinde olduğu gibi çevremizdeki Arnavutluk, Makedonya, Karadağ gibi ülkelere ihraç edebilir ayrıca hemen yanı başımızda ki Avrupa ülkelerine de pazarlayabilirsiniz. Kısacası Kosova Türk yatırımcıları için bir Avrupa kapısı olarak görülebilir” diye konuştu.

“GÖNÜL ELÇİSİYİZ”

Derviş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kosova’da yapılacak yatırımlarla ilgili ifade etmemiz gereken bir diğer konu ise; ülkedeki yatırımlar başta Kosova hükümeti olmak üzere, Avrupa Birliği ve değişik uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmekte, ülkenin kalkınmasına yönelik yatırımlar teşvik edilmektedir. Bu vesile ile bir kez daha ülkemize hoş geldiniz. Burada yapacağınız çalışmalarda birer gönül elçisi, köprü olduğumuzu da ifade etmek istiyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

KOZUVA TEŞEKKÜR ETTİ

Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği’ne ilgi ve alaka için teşekkür eden ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva “Mayıs ayında bizleri Çerkezköy’de ziyarete geldiğinizde hep beraber sizleri ziyaret edeceğimize söz vermiştik. Burada kuracağımız ekonomik ilişkilerinin ilerisi için önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyorum. Bu ikili ilişkiler doğal olarak ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynamaktadır” dedi.

 

 “TÜRKİYE’Yİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

İki dönem Kosova’da milletvekilliği yapan Enis Kervan’da programda kısa bir konuşma gerçekleştirdi.  Kervan “ Birkaç ay önce başlattığımız bu dostluğu yine Prizren de yaşamak icabet etmeniz bizleri mutlu kıldı. Önümüzdeki dönemlerde bu gönül bağlılığı iş ilişkilerine dönüşür. Kosova her zaman dost ülke Türkiye’yi yanında görmek istiyor. Sizleri tekrar aramızda görmekten dolayı çok mutluyuz ” açıklamasında bulundu.

İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİLER

Konuşmaların ardından Türk ve Kosovalı iş adamları birlikte yemek yerken, yemeğin ardından ise ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Özellikle inşaat sektörün yoğunlukla görüşüldüğü ikili görüşmelerde Türk iş adamları olumlu refaranslar aldılar. Akşam saatlerinde otele dönen heyet dün sabah saatlerinde Priştine havaalana geçerek uçakla Türkiye’ye döndü.

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10