Ülker: Verimli bir gezi oldu

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Taha Ülker 20-27 Kasım tarihleri arasında ihracatı artırmak ve çeşitli iş bağlantıları kurmak amacıyla gerçekleştirilen Balkan ülkeleri iş gez

Çerkezköy 3.11.2015 15:18:00 0
Ülker: Verimli bir gezi oldu

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Taha Ülker 20-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen  Split, Saraybosna, Dubronvnik, Budva ve Prizren seyahatlerini değerlendirdi.  Balkanlar iş gezisi programının son derece verimli geçtiğini kaydeden Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Taha Ülker “ Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak farklı ülkelerin oda ve dernekleri ile temaslar kurarak, üyelerimizin o ülkelerdeki iş adamları ile tanışma fırsatını sağlamak, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin KOSGEB desteği ile yurt dışı fuarlara katılabilmelerini, bu sayede mesleki görgü ve bilgilerine bir şeyler kazandırmayı amaçladık” dedi.

“SPLİT’TE FUARA KATILDIK”

Gezi kapsamında ilk olarak Hırvatistan’ ın Split şehrinde İnşaat İhtisas fuarını ziyaret ettiklerini kaydeden Ülker “  Planlandığı gibi İstanbul dan Saraybosna’ya uçtuk. Oradan uzun bir karayolu yolculuğu yaparak geç saatte Split’e vardık. Uzun bir karayolu yolculuğu olmasına rağmen, Bosna Hersek’in tabiat güzelliği hepimizi büyüledi. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren, meslek erbabı üyelerimizin bazı detayları yakaladıklarını düşünüyorum. Benim dikkatimi Kanal Teknik TIBA /Avusturya firmasının beton pis su kanalları çekti. İnşaatçı bir arkadaşım Alman kalıpları ile bir ara bu tarzda kanallar üretmeyi denediklerini,  maliyetinin pahalı olması nedeniyle vazgeçtiklerini ifade etti “ diye konuştu.

“İKİLİ GÖRÜŞMELER BİZLERİ RAHATLATTI”

ASO SPLİT fuarının verimli geçtiğini kaydeden Ülker “ İlk gün Split Ekonomi Odası ile yapılan toplantı ve ikili görüşmeler ise bizleri rahatlattı. Toplantımızda T.C. Zagreb Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Ebru Arısoy da hazır bulundu. Kalkınma hamlesi gereği uzun seneler büyük bir ivme ile gelişen inşaat sektörünün çöküşünü öğrendik. Bu dönemde sanayi kalkınmasına yön verememişler, işsizlik yüzde 30 seviyelerine çıkmış. Split Ekonomi Odası yetkilileri heyetimize olağan üstü ilgi gösterdiler. Avrupa Birliği üyesi olmaları, bu ülkelere yakınlığı ve sağlanan bazı avantajlar nedeniyle ilk adımı atılan ilişkimiz uzun vadede pozitif gelişmeler gösterebilir” açıklamasında bulundu.

“BOSNA’YI GEZDİK”

Split’ten ayrıldıktan sonra Saraybosna’ya hareket ettiklerini kaydeden Ülker “ Split’ten Saraybosna’ya dönerken, Bosna Hersek’in tabiat güzelliğinin yanı sıra birçok tarihi yerleri de görme şansımız oldu. Yol üzerinde önce bir Osmanlı köyü olan Poçitel’i, ardından tarihi Mostar’ı tanıdık. Mostar köprüsünde resimler çektirdik, etrafta harbin izleri din ve mezhep çatışmalarının ne denli acımasız sonuçlar doğurduğunu gözler önüne seriyordu. Blagaj tekkesi  “Sarı Saltuk hazretlerinin türbesinin bulunduğu Alperenler tekkesi” ve yanından şırıl şırıl akan nehir anlatılmakla yetinilemez, görmek gerekiyor” dedi.

“İŞÇİNİN MALİYETİ 420 EURO”

Tuzla sanayi şehrinde heyete Bosnalıların yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Ülker “Türk Bosna Hersek İş Adamları Derneği(TUBSİAD)  ile Tuzla Ekonomi Odasının tertiplediği, Tuzla Kantonu (eyalet) Kalkınma Bakanı ‘Bosnalı’ ve Sanayi Bakanında katıldığı toplantı iş seyahatimizin ne kadar doğru planlandığının göstergesiydi. Böyle bir Türk sanayicisinin orada bulunması herkes için bir şanstı. Derneğin sekretaryasını yürüten, toplantı-ikili görüşmeler ve fabrika ziyaretlerinde tercümanlığı üstlenen Sanela Dedovic harpten kaçıp Türkiye’ye sığınınca Çerkezköy göçmenler kampına yerleştirilmiş. Çerkezköy’e sevgisi bambaşka, acı tatlı anılarla dolu bir insan. Bütün Bosnalılar Türklere karşı sevgi dolular. Ticari ilişkiler için, yatırım için Türk işadamlarını bekliyorlar, bütün kolaylıkları sağlayacak ortamı da yaratmışlar. Şirket olarak çok düşük ücretle yer almak mümkünse de, yer sahibi kesin bilinmiyorsa iş zorlaşıyor. Çok düşük ücretle kiralamak ve belli bir sene geçtikten sonra araziyi satın almak tavsiye edilen yöntem. İnsanlarının işi çabuk öğrendiklerini ifade ettiler. Düz işçinin maliyetinin ise 420 euro olduğunu söylediler. Teknik elemanın, mühendisin işverene maliyeti 500 euro seviyelerinde olduğu ifade edildi. Enerji ise Türkiye’den yüzde 40 daha ucuz. KDW yüzde 17, Kurumlar vergisi yüzde 10, ancak üretiminin yüzde 30’unu ihraç edenden kurumlar vergisi alınmıyor. Kıdem tazminatı yok. İhracat Avrupa’ ya gümrüksüz” diye konuştu.

“TUZ KAYNAKLARI BAKIMINDAN ÇOK ZENGİN”

Ülker “  Detaylı bilgilendirme toplantısı ve ikili görüşmelerin ardından fabrika ziyaretleri için Tuzla Sanayi bölgesine hareket ettik. Bölge tuz kaynakları bakımından çok zengin.Tuzla bölgesinin ismi de buradan geliyor. Doğal olarak bizi önce bir tuz fabrikasına götürdüler. Tesisin otomatik dolum ve ambalajlama tesislerini inceledik.  Mutfak tuzu olarak çok kaliteli ve kapasitesi çok büyük, bütün Avrupa ülkelerine ihraç ediyorlar.  Burayı gezdirmekten amaçlarının, bölgenin Avrupa’nın göbeğinde olmasını, Avrupa ülkeleri ile ticaret, ihracat imkânlarının kolaylığını vurgulamak olsa gerek. Daha sonraları orada yerleşik Türk firmalarını da tanıyınca, girişimci üyelerimizin çok sermaye gereksinmeden buralarda yatırım yapabileceklerini düşünebiliyorum” diye konuştu.

“GÜZEL BİR REFERANS OLDU”

Tuzla’da bir çok fabrikayı gezdiklerini kaydeden Ülker “ Daha sonra tren tramvay gibi raylı sistem araçları için ısıl işlem, çelik dövme tekniği ile üretilen rulman yatakları, ring yaylı tampon mekanizmaları fabrikasını gezdik.  Bosna Hersek özerkliğini kazanınca özelleştirme kapsamında devletten çok ucuza alınan bir tesiste, yılda 8 bin ton demir işliyorlar ve 4 milyon adet ürün üretiyorlar. Risklere girip özelleştirme fırsatlarını değerlendirip başarılı ve kazançlı olmanın bir örneğidir.  Elektrik panoları üreten modern bir tesisin ardından, evler ve fabrikalar için kompakt ısıtma üniteleri, kuzin türü sobalar üreten bir tesisi gezdik. Tuzla Eyalet Kalkınma Bakanının işadamlarımızı oraya çekmek için planladığı bu tanıtım ziyaretleri yorucu bir koşuşturma içinde geçti. 10 senedir orada faaliyet gösteren bir Türk firması Tempo Plas fabrikasına gittiğimizde ilgiyle karşılandık.  Meğer bu başarılı sanayi kuruluşunun ortakları Çerkezköylü ve Odamız üyesiymişler. Ben bunu duyunca daha da mutlu oldum. Bu sanayi kuruluşunun Tuzla bölgesindeki yatırım şartları hakkında geniş bilgileri var, devlet dairelerindeki ilişkileri ve tecrübeleri ile bizlere yardımcı olmaya hazırlar. Üyelerimiz için çok iyi bir referans oldu” açıklamasında bulundu.

“GÖZÜ KAPALI YATIRIM YAPILIR”

Balkan gezisi kapsamında Saraybosna’nın tarihi yerlerini de gezdiklerini kaydeden Ülker “ Baş çarşıyı Kurşunlu Medresesi, Hüsrev Paşa Camii, Katolik Katedrali, Ortodoks Kiliseleri ve Musevi Sinagogu'nu gezdik. Birinci Dünya savaşının çıktığı Latin Köprüsünden geçerken rehberimizin anlatışı bizleri ortaokul tarih dersine götürdü. Seyahat kapsamında son durağımız ise Kosova Prizren oldu. Burada İş Dünyası Dayanışma Derneği ile ikili görüşmeler yapıldı.  Dernek çok genç bir dernek ve Türkiye ile iş birliği yapmak için çırpınıyor. Biz Türkiye’nin bir parçasıyız diyorlar. Heyetimizi olağan üstü sevgi ile karşıladılar. İkili görüşmelerin yanında ülke ekonomisi hakkında geniş bilgi sahibi olduk. Ülke olarak ithalata dayalı bir ekonomiye sahipler.  İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 12.16, işsizlik ise yüzde 31 olduğun öğrendik. Ancak Turizm canlılığını göz ardı etmemek gerekiyor. İŞDER yönetim kurulu bizlerle iş birliğini çok arzuluyor. Devletimizin orayı da kendi vilayeti gibi görmesi, desteğini esirgememesi gerekiyor. Osmanlı son yadigârlarımızı kaybetmemek, oralarda Müslüman nüfusun hâkimiyetini yitirmemesi adına ellerinden tutmamız gerekiyor. Ben iş ilişkileri, ticaret adına Bosna Hersek, Tuzla ve Kosova’dan çok etkilendim. Gözü kapalı oralara yatırım yapılır diye düşünüyorum” dedi.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10