Kapalı Pazar Yeri'ni baskından kurtarma projesi

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri (TESKİ) Genel Müdürü Şafak Başa, her sağanak yağmur yağışı sonrası su basan Kapalı Pazar Yeri'nde incelemelerde bulundu, Başa, "Buradaki yağmur suyu oluğu

Çerkezköy 9.12.2015 16:24:00 0
Kapalı Pazar Yeri

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri (TESKİ) Genel Müdürü Şafak Başa, TESKİ Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Ünal ile Yatırım Planlama Şube Müdürü Yıldırım Atalay ile birlikte Çerkezköy'de süren çalışmaları inceledi.
Başa ve beraberindekiler, ilk olarak her yağmur yağışı sonrası su basan Kapalı Pazar Yeri'ne geldi ve burada devam eden su oluğu genişletme çalışmaları inceledi ve ekiplerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Pazarın sular altında kalmaması için buradaki çalışmaların sürdüğünü belirten Başa, "Buradaki yağmur suyu oluğu aşırı dar olması nedeniyle şiddetli yağışlarda yetersiz kalıyor, pazarı su basıyordu.

Ayrıca pazar esnafının artıkları da zaten dar olan yağmursuyu oluğunu tıkıyor, suyun akışına engel oluyordu. Burada yaptığımız çalışmalarla bu hattı genişleterek pazarın sular altına kalmasının önüne geçmeyi planlıyoruz” dedi.
YAĞMUR SULARI DEREYE AKITILACAK
Ardından Çerkezköy İmar Sahası Taşkın Koruma Projesi kapsamında başlatılan ve şu anda Küçük Sanayi Sitesi içinde devam eden çalışmaları yerinde incelendi. Projeyle ilgili bilgilendirme yapan Yatırım Planlama Şube Müdürü Yıldırım Atalay, “Buradaki çalışmada farklı bir yöntem uyguluyoruz. Hayri Batur Caddesi’ni trafiğe kapamadan çalışmaları sürdürmek için ‘Yatay Delme’ metodu ile yolun altına büzleri döşüyoruz. 180 santimetre çapındaki büzler mekanizmanın üzerine yerleştirildikten sonra pistonlarla yolun altına doğru itiliyor” dedi. bu metodun Çerkezköy’de ilk kez uygulandığını belirten TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, “Bu sayede ne altyapı ne de üstyapıya zarar vermeden büzlerimizi yolun altına döşeyebiliyoruz. Amacımız Çerkezköy’de imar sahası içinde meydana gelebilecek taşkınların önüne geçmek.
Yapımı devam eden bu kollektör hattı ile hızlı yağışlarda yağmur suyu çok daha kolay bir şekilde deplase edilebilecek. Yağmursuları diğer altyapı hatlarına karışmadan direkt olarak dereye akıtılacak” ifadelerine yer verdi.


MAYIS 2016'DA BİTECEK
Çerkezköy'de meydana gelen son taşkınları gelip yerinde incelediklerini belirten Başa, "Ardından yerel yönetim ile bir araya gelerek neler yapılabileceğine dair toplantılar gerçekleştirdik. Sonunda da mühendislerimiz bu projeyi ortaya çıkardı. Yaklaşık 5 milyon lira maliyetli olan bu projenin yapımına 27 Ekim tarihinde başlandı. Hedefimiz Mayıs 2016 tarihine kadar çalışmaları tamamlamak.Çerkezköy’deki daha önce de bazı derelerde köprü ve menfez çalışmaları yaptık. Eğer biz o çalışmaları yapmasaydık, son şiddetli yağışlarda ilçeyi yine sel basardı” dedi.
ARITMA TESİSİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Arıtma tesisi çalışmalarının sürdüğünü kaydeden TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, “Çerkezköy’ün ve Kızılpınar’ın kanalizasyonu da kollektör hatları ile arıtma tesisine bağlanacak. Çerkezköy kollektör hattının proje ihalesi 18 Aralık tarihinde yapılacak. İlçede kanalizasyonlar artık derelere akıtılmayacak. Kızılpınar’daki kollektör hattı projesinin maliyeti ise yaklaşık 30 milyon lira. Her iki proje için 32 milyon liralık kredi anlaşması sağlandı” ifadelerini kulandı.


İÇME SUYU HATTI YENİLENECEK
Yalnız Çerkezköy değil, il genelindeki tüm içme suyu şebekesinin yenilenmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Başa, "Önümüzdeki ay projenin ihalesine çıkacağız” dedi. Kapaklı’nın kanalizasyonunun da Karaağaç Deresi’ne aktığını sözlerine ekleyen Başa, “11 Aralık tarihinde de Karaağaç Kollektör Hattı için ihaleye çıkacağız. Bahar ayında da buranın temelini atmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Haber / Ahmet KILAVUZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10