Ergene Nehri için 'Araştırma Komisyonu' önergesi verdi

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan ve içinde canlı türünün yaşamayan Ergene Nehrini kirleten kaynakların tespiti ve kapatılması ile nehrin bili

Ergene 14.12.2015 15:49:00 0
Ergene Nehri için

Bircan, yaptığı başvuruda şunları belirtti: Ergene Nehri Havzasında Edirne’nin Uzunköprü, Havsa, Süloğlu, Meriç; Kırklareli’nin Lüleburgaz, Babaeski, Vize, Pınarhisar, Pehlivanköy ve Kofçaz; Tekirdağ’ın Çorlu, Çerkezköy, Malkara, Hayrabolu, Saray, Muratlı, Ergene ve Kapaklı ilçeleri bulunmaktadır. Ergene Nehri, Trakya Bölgesinde çiftçilerin yaklaşık olarak 300 bin dekarlık 1., 2. ve 3. sınıf tarım alanlarının beslendiği en önemli akarsudur.
15 KİLOMETREDEN SONRA CANLI YOK
Bir dönem Trakya tarımsal sulamasının simgesi olan Ergene bu gün ülkemizdeki nehir kirliliğinin sembolü olmuştur. Ergene’nin kirliliği bu yüzden tüm Trakya’nın en büyük sorunudur.Tekirdağ Saray İlçesi Yıldız dağlarından berrak doğan Ergene nehri ilk 15 km’de canlı barındırırken, 15’nci km’den sonra sanayi atıklarla bir anda simsiyah akmaya başlayarak hiçbir canlı yaşamadığı bir nehir halini almaktadır. Ulaş’tan itibaren zehir saçan nehir çevresindeki doğa ve canlılara da zarar vermektedir. Nehir 4. Derece kirli su halini almıştır.  Nehir ağır metaller ve zararlı birçok bileşeni barındırmaktadır. Durum o kadar vahimdir ki Normalde 0.1-0.2 olması gereken arsenik oranı, Uzunköprü lokasyonundan alınan su örneğinde 20.8 miligram olarak tespit edilmektedir.Yapılan araştırmalar Ergene Nehri çevresinde yaşayanların kansere yakalanma oranının nehre yakın yaşamayanlara göre 3 kat fazla olduğunu ortaya koymaktadır.

 

 

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İnci ve ekibi tarafından hayata geçirilen 3 farklı bilimsel araştırmaya göre; Ergene Nehri çevresi ile Trakya’nın farklı bölgelerinde yaşayan 196 tümörlü hastadan alınan kan, tümör ve normal dokularında yapılan testler sonucunda nehir yakınında yaşayanların değerlerinde normal kanser hastalarından 3 kat fazla kanserojen kadmiyum maddesi tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kurşun, bakır ve çinkonun tümörsüz dokularda bile yüksek çıkması, Ergene çevresinde yaşayanların uzun süreli ağır metale maruz kaldıklarını ortaya koymaktadır.TBMM 22. Yasama döneminde kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da nehrin temizlenmesi konusunda tespitlerde bulunmasına rağmen, nehrin temizlenmesi konusunda bir aşama kat edilememiştir.

YÜZECEĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ
AKP Hükümetinin 13 yıldır Ergene’nin temizlenmesine dönük verdiği sözlerin hiçbiri tutulmamıştır. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu 2011’de önce “Bizim hedefimiz 2014 yılında Ergene Nehri'ni temiz bir hale getirmek” demiştir. Aynı yıl daha sonra "Biz Haliç'i temizlemişiz, Ergene bizim için çocuk oyuncağı” diyen Bakan Eroğlu, 2015 yılında Ergene’nin tertemiz akacağını ve kendisinin Ergene’de yüzeceğini iddia etmiştir. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 2013 yılında yaptığı açıklamada “İnşallah 2 yıl sonra hep birlikte Ergene'de balık tutacağız'' demiştir. Verilen sözlere rağmen Ergene sanayi tesisleri tarafından kirletilmeye devam edilmektedir. Bununla birlikte, Ergene’nin temizlenmesi için çare olarak ilan edilen Marmara Denizine yapılacak derin deşarj ile Ergenenin suyunun temizlenmesi projesine başta konunun uzmanları olmak üzere birçok tepki vardır. Projenin açık ve net olmaması, Ergene’nin suyunun derin deşarj ile Marmara’ya verildikten sonra kuruma riski ile karşı karşıya olması, Marmara Denizinin daha da kirlenmesi ile tüm eko sistemin bozulması gibi birçok çekince uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Ergene Nehrini kirleten kaynakların tespiti ve kapatılması ile nehrin bilimsel yöntemlerle temizlenmesi amacı ile Anayasamızın 98. maddesi, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz." 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10