Yüceer: Kadının asıl sorunu boşanamamak

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Genel Kurulu'nda kadına yönelik şiddeti gündeme getirdi. Kadının asıl sorununun boşanamamak olduğunu ve kadınların boşanmak istediğinde öldürüldüğÃ

Tekirdağ 16.12.2015 16:39:00 0
Yüceer: Kadının asıl sorunu boşanamamak

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ailenin güçlendirilmesi politikalarının, kadının güçlendirilmesi bakış açısıyla yeniden değerlendirmesi gerektiğine işaret etti.  Kadının asıl sorununun boşanamamak olduğunu kaydeden Yüceer, kadınların boşanmak istediğinde öldürüldüğünü, kadın cinayetlerinin yüzde 47'sinin eski koca ya da boşanmak üzerindeki kocalar tarafından işlendiğini söyledi. CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Meclis Genel Kurulu’nda, boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için Meclis araştırması açılmasına dair önergeler üzerine CHP Grubu adına söz aldı.  Yüceer, vahşice katledilen Özgecan Aslan'ın katillerine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının emsal olmasını, yeni cinayetlere kapı aralayan iyi hal indirimlerinin uygulanmamasını diledi.

181 BİN ÇOCUK EVLİLİĞİ
Kadına şiddetin son 7 yılda 14 kat arttığına dikkat çeken Yüceer, 181 bin kız çocuğunun evlendirildiğini, genç kızların yüzde 41,5'inin ne okuyup ne de çalıştığını,  her 5 kadından birinin okuma yazma bilmediğini, her 4 kadından birinin şiddete uğradığını,tecavüz ve taciz, cinsel istismar olaylarında son 5 yılda yüzde 30 artış olduğunu, bunların yüzde 50'sinin de 18 yaşın altındaki çocuklar, yüzde 90'ının kız çocukları, yüzde 10'unun erkek çocukları olduğunu, ancak yüzde 27'sinin cinsel istismara uğradığını ifade edebildiğini kaydetti.
KADINLAR NASIL DAYANIYOR
Her 10 kadından 4'ünün eşleri tarafından şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Yüceer, “Çocukların, kadınların yaşadığı mağduriyete, yaşadığı eşitsiz ilişkiye gözümüzü kapatıp hala "ailenin güçlendirilmesi" dersek kadınların ve çocukların haklarını, dolayısıyla aileyi de koruyamayız. Vatandaşa 3-5 çocuk yapın diyorsunuz, nasihatler veriyorsunuz ama aile kalabilmek, aile kurabilmek gerçekten çok zor. 30 milyon yoksulun olduğu, 20 milyonun açlıkla mücadele ettiği, asgari ücretin hala açlık sınırının altında kaldığı ülkede aile kurabilmek kolay değil. Aslında bu boşanma oranları bu kadar şiddete, bu kadar baskıya, ayrımcılığa bence az bile. Tam tersi, bunu araştırmamız lazım. Kadınlar nasıl dayanıyor, kadınlar bu stresle, bu şiddetle nasıl mücadele ediyor, asıl bizim bunu araştırmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL SÖZLŞEMESİNİ HAYATA GEÇİRELİM
24. Dönem boyunca 7 ayrı bölgede sayısız sığınma evi ziyareti yaptığını belirten Yüceer, şiddetin yaşının olmadığını 15 yaşında da 60 yaşında da kadının şiddet gördüğünü bildirdi. Sığınma evlerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Yüceer, aileyi korumak, toplumu güçlendirmek, ayrımcılık ile şiddetle mücadele etmek için bugüne kadar atılmış çok önemli adımlar olan CEDAW'ın, İstanbul Sözleşmesi'nin ve çıkarılan yasaların hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.


0282 726 91 91
0282 747 65 10