Kasaplarla buluştular

Çerkezköy ve Kapaklı'da faaliyet gösteren kasaplara, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 'Et ve Et Ürünleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler hakkı

Çerkezköy 24.12.2015 14:48:00 0
Kasaplarla buluştular

Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler de birbirleriyle karıştırılabilir. Bunun dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz."dedi.

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Et ve Et Ürünleri Yönetmeliği’ hakkındaki bilgilendirme toplantısına Gıda Tarım ve Hayvancılık Çerkezköy Şube Müdürü İsa Altay, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Veteriner Hekim Ali Ekber Gökkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kapaklı Şube Müdürü Pasin Akbulut ile Çerkezköy ve Kapaklı'daki kasaplar katıldı.

KARIŞABİLECEK ETLER HANGİLERİ?
Burada kasaplara karıştırılabilecek etler hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Ali Ekber Gökkaya, Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin birbirleriyle karıştırılabileceğini belirterek,“Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler de birbirleriyle karıştırılabilir. Bunun dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz. Ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz” dedi.
SUCUK SOSİS ÜRETEMEZ
Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünlerinin üretilemeyeceğini belirten Gökkaya, “Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere yüzde 100 Dana eti ya da göğüs eti gibi ifadeler/logolar kullanılamaz. Ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir” dedi.
2 BİN 500 KİLOYU GEÇEMEYECEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, kasapların 50 kilometre yarıçap içinde bulunan lokanta ya da restoranlara haftalık 2 bin 500 kilogramı geçmeyecek şekilde et ve kıyma satışı yapabileceklerini belirterek, “Kasaplarımız ayakta kalacaklar. Ayakta kalmak zorundalar. Aksi takdirde hayvanları kim yetiştirecek, kesimlerini kim yapacak? Çıkarılan tüm yönetmeliklerde amaç budur” dedi.
ÇUVALDIZI HEP BİZA BATIRDILAR
Bugüne kadar görüştükleri kasapların hep çuvaldı kendilerine batırdığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Çerkezköy Şube Müdürü İsa Altay, "Hep bize batırdılar çuvaldızı.  Ama bir de dönüp iğneyi kendilerine batırmaları gerekiyor. Vatandaş bir kasaba giriyor, ürünler istenildiği gibi paketli. Oradan çıkıp başka bir kasaba gidiyor. Ürünler açık satılıyor. Halbuki alınan kararlara bütün kasap arkadaşlarımız uysalar bir sorun kalmayacak. Kasapların önce kendi içlerinde birlik olmaları gerekiyor. Aksi takdirde biz gerekli cezai işlemleri uygulamak zorunda kalacağız” dedi.
MASA BAŞI KARAR TEPKİSİ
Paketli ürün almak isteyen vatandaşların marketlere gittiklerini söyleyen kasaplar, “Birileri masa başına oturup kararlar alıyorlar. Ama bu kararlar alınırken, asıl işin içinde olanlar göz ardı ediliyor. Öncelikle paketlenmiş ürünler açık ürünlere kıyasla çok daha çabuk bozuluyor. İnsanların alım güçleri düştüğü için paket halindeki ürünlere paraları yetmeyebiliyor. Masa başında kararlar alınacaksa ta tüm bu faktörler göz önünde bulundurulsun, ya da kasaplar kapansın” diye tepki de bulundular.
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10