Erken teşhis hayat kurtarır

Çerkezköy Kent Konseyi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. Merve Özgel, çağın hastalığı kanser hakkında katılÄ?

Çerkezköy 3.02.2016 17:18:00 0
Erken teşhis hayat kurtarır

Kent Konseyi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Çerkezköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Serfice, İrmet Hastanesi ve Optimed Hastanesi kurumsal pazarlama sorumluları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KANSERİN NEDENLERİ?
Kanserin nedenleri hakkında katılımcılara bilgi veren Dr. Merve Özgel, “Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir.Sigara alkol kullanımı,uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma,aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.),bazı virüsler,hava kirliliği,radyasyona maruz kalma,kötü beslenme alışkanlığı.”dedi.
KANSERİN BELİRTİLERİ
Kanserin habercilerinin neler olduğuna da dikkat çeken Özgel, "Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir.Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı. Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler. İyileşmeyen yaralar. Uzun  süreli ses kısıklığı ve öksürük. Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık.Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara. Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler.”dedi.
DOKTORA BAŞVURUN
Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz diyen Özgel, "Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır.Kanserde erken teşhis hayat kurtarır."

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10