Kariyer Günü'nün konuğu Gazeteci Kardeş oldu

Çerkezköy'ün ilk özel okulu olan Gülerçin Koleji'nin her yıl gerçekleştirdiği Kariyer Günleri programının bu yıl ki konuğu, Gazeteci Şaban Kardeş oldu. Gülerçin öğrencilerine ga

Çerkezköy 28.02.2016 15:54:00 0
Kariyer Günü

Kariyer Günleri programlarıyla öğrencilerinin gerçek bilgi ve önerilerle öğrencilerini gelecekleri ile ilgili motive etmeyi amaçlayan Özel Gülerçin koleji yönetimi, bu yıl ki Kariyer Günleri programında ‘Gazetecilik’ mesleğini ele aldı. Programa konuşmacı olarak katılan Gazeteci Şaban Kardeş, samimi bir ortamda interaktif bir şekilde gerçekleşen sunumuna öz geçmişinden bahsederek başladı. Gülerçin Koleji yönetimini okul bünyesinde ‘Gazetecilik Kulübü’ kurdukları için tebrik eden Kardeş, “Çerkezköy Haber ile ilçede ilk günlük gazete olarak okuyucularımızla buluştuk. Sonrasında sırasıyla Marmara Haber, Radyo Haber ve T Haber ile yayın ağımızı genişlettik. Gazetecilerin kamu görevi yaptığının bilincinde olarak yıllardır bölge halkına en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz” dedi.

HEPİNİZ BİRER KARİYERSİNİZ
Günümüzde tüm insanların kendi kariyerleri için çalıştığına vurgu yapan Şaban Kardeş, “Sizler, her biriniz farklı birer kariyersiniz. Burada her geçen gün kariyerinize farklı değerler katıyorsunuz. Bu anlamda benim gözümde hepiniz birer çiçeksiniz. Öğretmenleriniz de o çiçekleri gözü gibi bakıp yetiştirmeye çalışıyor. Dolayısıyla sizler, Özel Gülerçin Koleji’nde eğitim öğretim gördüğünüz için çok şanslısınız. Siz burada kendi kariyeriniz için çalışıyorsunuz. Fakat öğretmenleriniz, kendi kariyerleri için değil, sizlerin kariyerleri için çaba sarf ediyor. Unutmayın ki, birileri seçim hesabı yaparken, öğretmenler nesil hesabı yapar. Kaliteli insan yetiştirmeyi amaç edinir. Biz nasıl ki Çerkezköy’ün ilk günlük gazeteci olmaktan gurur duyuyorsak, sizler de Çerkezköy’ün ilk özel okulunda okuyor olmaktan dolayı gurur duymalısınız” ifadelerini kullandı.

ÇİVİ DEYİP GEÇMEYİN
Amacının öğrencilerin aklında sunum sonunda küçük de olsa bir kıvılcım oluşturabilmek olduğunu sözlerine ekleyen Gazeteci Şaban Kardeş, “Tek başına bir çivinin bir anlam ifade etmediğini düşünebilirsiniz. Fakat çivi deyip geçmeyin. Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir yiğidi, bir yiğit bir orduyu, bir ordu da bir ülkeyi kurtarır. Dolayısıyla bugün anlatacaklarımla sizlerde bir çivi etkisi bırakabilirsem ne mutlu bana” diye konuştu.
HERKESİN ELİNDE İNTERNET VAR
Günümüzde medyanın Yasama, Yürütme ve Yargı’dan sonraki 4’üncü güç olduğunu belirten Şaban Kardeş, “Teknoloji hızla gelişiyor. Eskiden yapılan bir haber 24 saat boyunca tazeliğini koruyabiliyordu. Fakat yaşadığımız çağda, herkesin elinde internet var. Dolayısıyla da sürekli bir bilgi alışverişi söz konusudur. Önceden bir haber tazeliğini 24 saat korurken, bugün bu süre 24 saniyeye kadar düşmüştür. Gazetecilerin de çağa ayak uydurması, haberlerinin güncelliğini sürekli koruması ve yapılan haberlerin de ön yargılardan arındırılmış olması gerekmektedir” dedi. Sunumunda öğrencilerden bir ricada bulunan Kardeş, “Hemen hepinizin kendisine ait sosyal medyada hesapları var. Sizlerden ricam, sosyal medyada gördüğünüz tüm haberlere inanmayın. Sorgulayıcı olun” dedi.

SESSİZ ÇOĞUNLUĞUN SESİYİZ
Gazetecinin, olayları gelişiminden sonuçlanmasına kadarki süreci takip etmesi ve elde ettiği bilgileri arşivlemesi gerektiğini söyleyen Kardeş, “Geçmişini bilmeyen, geleceğine ışık tutamaz. Gazeteler, arşivleri ile adeta geleceğe ışık tutarlar. Gazetecilik çok zevkli bir meslek ama emin olun ki bir o kadar da meşakkatli bir meslektir. Biz gazeteciler, sessiz çoğunluğun sesi adına, halk adına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
KEŞKE HEP GÜZEL HABERLER YAPSAK
Gazeteci Kardeş konuşmasına şöyle devam etti: “Sayfalarımızda kazalar, adli olaylar, siyasi açıklamalar, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi birçok konuya yer veriyoruz. Gönül ister ki kaza, ölüm, cinayet gibi kötü haberlere yer vermeyelim. Hep güzel olayların haberlerini yapalım. Ama maalesef öyle bir dünya yok”
GAZETECİ GEREKTİĞİNDE KARANLIĞA PROJEKTÖR TUTMALIDIR
“Kalemimiz bizim namusumuzdur” diyen Şaban Kardeş, “Gazeteler yaşadıkları çevrede yaşam kalitesini artıracak, bölgeye katkı sağlayacak çalışmalara imza atmalıdır. Bu yönde mesleğini ifa etmelidir. Yanımda getirdiğim örneklerde de göreceğiniz gibi biz hep bu çerçevede gazetecilik yapmaya gayret ettik. Her zaman bölgenin sorunlarını gündeme taşımaya çalıştık. Bu özelliği ile gazeteci gerektiğinde karanlığa projektör tutabilen kişidir” dedi.
ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLADI
Şaban Kardeş, program sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı. “Gazeteci olmaya nasıl karar verdiniz?” sorusuna Kardeş, “Ben çok kitap okurdum: Edebiyat öğretmenim benim büyüyünce edebi işlerle uğraşmam konusunda telkinlerde bulunurdu. Tiyatro oyuncusu olmak istiyordum. Fakat gazeteci oldum. Gazeteci olmak isteyen kardeşlerimiz varsa onlara tavsiyem, çok okuyun, insanları sevin, yaşadığınız çevreyi ve ülkenizi sevin. O zaman çok iyi bir gazeteci olabilirsiniz” dedi.
UĞUR MUMCU’YU UNUTMADI
Öğrencilerin, “Kendinize örnek aldığınız bir gazeteci var mı?” sorusuna ise Şaban Kardeş, “Örnek aldığım bir gazeteci var. Uğur Mumcu. Bu vesile ile kendisini bir kez daha rahmetle anmak istiyorum. Fakat üzüldüğüm bir konu var ki Uğur Mumcu vefat edeli 23 yıl oldu ama katilleri hala yakalanamadı. Uğur Mumcu çok büyük bir gazeteciydi. O yalnızca benim değil, bu mesleği yapan tüm gazetecilerin idolüdür” şeklinde cevap verdi. Soru cevap bölümünün ardından Gülerçin Koleji Lise Müdürü Ömer Kürklü katılımı için Gazeteci Şaban Kardeş’e teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10