Çocukların evlendirilmesi gelenek değil, cinsel istimrardır

CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri, Aile Bakanlığı'nın çocuk yaşta evliliklerin "gelenek" olduğunu söyleyen videosuna Meclis'te bir basın açıklamasıyla tep

Çerkezköy 11.03.2016 01:23:00 0
Çocukların evlendirilmesi gelenek değil, cinsel istimrardır

ELEŞTİRDİLER

CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu Başkanı Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Komisyon Üyeleri Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel’in katıldığı basın toplantısında, Bakanlığın çocuk yaşta evlilikleri normalleştirmesi eleştirildi. 2011’de imzalanan ve İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin bir çocuğu evliliğe zorlayan kasıtlı davranışların suç sayılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını şart koştuğunu hatırlatan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, geçen yıl Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal ederek çocuk evliliklerinin önünü açtığını belirtti.

“ASLA BİR GELENEK DEĞİLDİR”

Yüceer “ Çocuk evliliklerinin önüne geçmekle, bu yönde politikalar yürütmekle yükümlü olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, tam aksi bir tutum içerisine girerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir skandala imza atmıştır.“Bakanlık, yayınlamış olduğu “Kadın hayattır” temalı videoda,  küçük bir kız çocuğuna kına yakılan görüntünün üzerine “gelenektir” başlığını atmakta hiçbir sakınca görmemiştir.  Kadınlara, çocuklara sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamakla mükellef Bakanlık, erken yaşta evlilikleri normalleştirme,  meşrulaştırma, özendirme tutumu içerisine girmiştir. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi asla bir gelenek değildir; bunun adı cinsel istismardır. Bütün sorunların temelinde ‘çocuk doğur, evinde otur’ baskılamaları altında, kadını birey olarak görmeyen çağ dışı bir zihniyet yatmaktadır” dedi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10