Veliler madde bağımlılığı konusunda uyarıldı

Bağımlılıkla mücadele kapsamında 'Anne Baba Bana Sahip Çık' projesi kapsamında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) 6'ncı Meslek Komitesi tarafından düzenlenen programda TekirdaÄ?

Çerkezköy 24.03.2016 01:06:00 0
Veliler madde bağımlılığı konusunda uyarıldı

SEMİNER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

'Anne Baba Bana Sahip Çık’ projesi kapsamında Veliköy Çok Programlı Lisesi’nde velilerine yönelik seminer düzenlendi. Seminere Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair, ÇTSO 6’ncı Meslek Komitesi Başkanı Reşat Ünlü, ÇTSO Meclis Üyelesi Kadir Uz, Tepe İlk ve Ortaokul Müdürü Mehmet Erçin ile veliler katıldı. Seminer öncesi konuşma gerçekleştiren ÇTSO 6.Meslek Komitesi Başkanı Reşat Ünlü “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimize verdiğimiz hizmet ve sağladığımız olanaklar dışında, sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl başlattığımız ‘Anne Baba Bana Sahip Çık projesi’ de bu kapsamda hayata geçirdiğimiz projelerden biri.Son dönemlerde özellikle gençler arasında yaygınlaşmış durumda olan bağımlılığı, sadece uyuşturucu ya da uyarıcı maddeleri düşünmememiz gerek. Bağımlılığın birçok çeşidinin mevcut olduğunu biliyoruz. Konuşmacımız bununla ilgili sizlere detaylı bilgi verecek.   Bizler de, gençlerimizi bağımlılıktan korumak için neler yapabileceğimiz noktasında çalışmalarımızı başlattık. Valilik, Kaymakamlığımız başta olmak üzere birçok kurumumuzla görüşerek neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduk” dedi.

“BİLİNCİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ünlü “Çocuklarımızın, gençlerimizin bağımlılığa karşı korunmasında ailelere ve bizlere büyük sorumluluk düştüğünü lütfen unutmayalım. Aileler bilinçli olursa, çocuklarımızı daha yakından tanırsak, daha fazla ilgi gösterirsek, çocuklarımızı bağımlılığa daha rahat koruruz. Biz de Anne Baba Bana Sahip Çık projesi ile ailelerdeki bilinci arttırmayı amaçlıyoruz. Bizlere bu projede büyük destek veren Tekirdağ Valiliğimize, Çerkezköy Kaymakamımız Metin Kubilay’a, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimine ve kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu ilgi ve desteği Kapaklı ve Saray ilçelerimizin vereceğine de inanıyoruz.Katıldığınız için hepinize bir kez daha teşekkür ediyor, sözü konuşmacımıza bırakıyorum.

BİLGİLER VERDİ

Madde bağımlılığı hakkında katılımcılara bilgi veren psikolog Mihriban Kırcallıoğlu “ Kişinin madde kullanımı ile ilişki olarak ortaya çıkan bir dizi bilişsel, davranışsal ve psikolojik belirtilere rağmen madde kullanımı sürdürmesidir. Madde kullanımı üzerine kişinin kontrol kaybı söz konusudur. Bağımlılık yapıcı madde, beyin işlevlerini ve tüm bedensel yapıları etkileyerek, zamanla organ sistemlerinde kalıcı değişiklikler oluşturan, yaşam için gerekli olmayan doğal yada yapay keyif vereci bir maddelerdir. Sigara, alkol, esrar, kokain, ekstazi, sakinleştiriciler, bonzai ve uçucu maddeler bunları içine giriyor” dedi.

“GÜVENSİZLİK OLUR”

Ergenliğin, bireyin çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının almaya başladığı bir dönem olduğunu kaydeden Kırcallıoğlu”  Ergenler kendi kimliklerini oluşturmak ve bağımsız bireyler olmak için pek çok davranış denerler. Bu onların sadece ailelerinden bağımsız olmak için değil, aynı zamanda yetişkin olmak için yaptıkları girişimlerdir. Gençlik çağı madde kullanımına başlama ve bağımlılık açısından riskli bir dönemdir. Madde kullanımında duygular yoğundur. Kendine aşırı güven yada aşırı güvensizlik vardır. Gruba katılma arzusu yoğundur. Enerjiyi boşaltıcı olanaklar kısıtlıdır. Anne ve babalar iletişim sorunları başa çıkmada zorluk yaşar. Gençlere sahip çıkacak olanaklar azdır” diye konuştu.

MADDE BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ”

Madde kullanımının nedenlerinden de bahseden Kırcallıoğlu “ Madde kullanımına ilişkin yanlış inanış ve bilgiler, büyüdüğünü ispat ve isyan, zorluklara başa çıkamayacağı korkusu, merak, yaşıt baskısı, ruhsal sorunlar, madde pazarlayıcılarının tuzakları nedenler arasında yer alır. Madde kullanımına yol açan kişisel etkiler Cinsiyet, genetik yatkınlık, evdeki yaşam koşulları, evde ilaç kullanımı görüntüleri, kişilik özellikleri, eğitim ve iş başarısızlıkları olurken, sosyal etkenler ise madde kullanımının onaylanması, fiyatlar ve kolay ulaşım, çevredeki insanların kullanması, medya etkisi, kullanıma ilişkin yasal düzenlemelerin yetersizliği olarak sıralanmaktadır” açıklamasında bulundu

“BÜTÜN SONUÇLAR ÇIKABİLİYOR”

Madde kullanımına giden yollar hakkında bilgi veren Kırcallıoğlu “ Yapılan araştırmalarda alkol ve madde kullanımının gelişimsel bir seyir izlediği görülmüştür. Ergenler önce alkol ve sigara gibi yasal maddeleri denerler. Bira, şarap, rakı ve viski gibi daha sert içkileri takip ederler. Alkol kullanımını esrar, esrarı da diğer yasa dışı uyuşturucular takip eder. Madde kullanımının ardından çocuklarda okulda başarısızlık, okuldan uzaklaşma, kazaya yatkınlık, şiddet ve suça karışma, planlanmayan ve güvenli olmayan cinsel ilişkiler ile intihar sonuçları çıkabiliyor” dedi.

“KİMLER RİSK ALTINDADIR”

Kimlerin daha fazla risk altında olduğunu sıralayan Kırcallıoğlu “ Ailesinde alkol ve madde kullanımı olanlar, depresyonu olan, kendi değeri küçük olan, bir gruba dahil olamayanlar, ruhsal sorunları yada bağımlılığı olan anne ve babaların bulunduğu aileler, okul,iş aile ortamlarında uyuşturucu kullanımının onaylandığı durumlarda, aşırı koruyucu ve kollayıcı aile, okul başarılarında düşüş ve sosyal becerilerin zayıf olması, davranış sorunları olan arkadaşlara takılma,ebeveynlerden birinin kaybı olan kişiler risk altındadır.

VELİLERİ UYARDI

Kırcallıoğlu “ Çocuğunuzun madde kullandığından şüpheleniyorsanız öncelikle çocuğunuz ile konuşmaya sizin hazır hissetmeniz gerekiyor. Çocuğunuzu bu konuda bilgilendirmediğiniz için kendinizi suçlamayın veya madde kullandığı için çocuğunuza karşı öfkeye kapılmayın. Bu ve benzeri duygularla konuşmaya başladığınızda yapılan konuşma yarardan çok zarar getirir. Uyuşturcuu hakkında konuşmaktan kaçınmayın. Korku ve kuşkularınızı nedenleriyle birlikte açıkça paylaşın ve onun güvenini kazanın. Konuşurken onu korkutmamaya özen gösterin. Eğer o da istiyorsa, ona destek ve yardımcı olmak istediğinizi belirtin. Onun düşünce, yaşantı ve korkularını anlamaya çalışın. Konuşurken kendinizi onun yerine koyun. Madde kullanmasından dolayı onu suçlamayın ve yargılamayın. Ancak bunun sonuçlarına kendisinin katlanacağını hatırlatın. Onun sorumluluğunu onun yerine üstlenmeyin. Sadece kendi sorumluluğunu üstlenmesine yardımcı olun. O konuşurken dikkatinizi verin, dinlediğinizi ona beden dilinizle belli edin, sözünü kesmeyiniz. O konuşurken siz ne konuşacağınızı planlamayınız, düşüncenizi onun sözü bitene kadar açıklamayın. “Şunu yapmalısın…” “ Ben senin yerinde olsam”veya “ Ben senin yaşındayken” gibi yanıtları kullanmayın. Bunların yerine “ Bu durum eni etkiledi” yada “ Seni anlıyorum kimi zaman bu çok zor bir durumdur” biçimde yanıtları başlangıçta kullanabilirsiniz. Madde kullanan gençler genellikle tedavi kurumlarından çekinirler. Bu nedenle onu tedavi için cesaretlendirin. En azından danışmanlık için başvurmasına yardımcı olun” diyerek uyarılarda bulundu. Seminer soru cevap şeklinde sona erdi.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10