"Devlet görevini yerine getirmiyor"

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, okullarda, özel yurt ve vakıflarda çocuklara yönelik cinsel istismarı ve denetimsizlikleri Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, "Okullarda, özel yurt ve vakıf

Tekirdağ 30.03.2016 02:17:00 0

“ÖZEL YURT VE VAKIFLARA ÇEVRİLMİŞTİR”

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Karaman’daki vahşetle ayyuka çıkan çocuklara yönelik cinsel istismarı Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, 4+4+4 eğitim sistemiyle beraber okulların dönüştürüldüğünü, yeni yapılan okulların genelinin İmam Hatip Ortaokulu ya da lisesi olarak planlandığını kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın İmam hatip okullarının gelişimi ve planlaması konusunda devre dışı kaldığını, bu okulların planlanmasının TÜRGEV adlı vakıf ile İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, Zehra Vakfı, Ensar ve Birlik vakıflarının güdümünde ve yönlendirmeleri ile gerçekleştiğini bildirdi. Yüceer, “Karaman’da bir öğretmenin Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne yakın kişilerin kiraladığı evlerde kalan yaşları 9-10 arasında değişen 10 öğrenciye cinsel istismarda bulunmasının ardından gözler özel yurt ve vakıflara çevrilmiştir” dedi.

BAŞBAKAN’A DAVUTOĞLU’NA SORDU

Son dönemde sıkça yaşanan cinsel istismar olaylarının eğitim sistemine yeni bir toplumsal sorun olarak girdiğini kaydeden Yüceer, okullarda, özel yurt ve vakıflarda yaşanan istismar olaylarının Devletin gözetim ve denetimi görevini yerine getiremediğini ortaya çıkardığını kaydetti.  Cumhuriyet Halk Partili  Yüceer Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle “Milli Eğitim Bakanlığı’nın dernek ve vakıf evlerinde bir gözetim ve denetimi mevcut mudur? Böyle bir denetim yapılmış ise önergenin yanıtlandığı tarihi itibariyle sonuçları ne şekildedir? Bu evlerde kalan öğrencilerin genellikle yoksul ailelerin çocukları olduğu da dikkate alındığında bu çocukların eğitimi için yatılı bölge okullarında eğitim görme olanağı neden sunulmamaktadır? Ensar Vakfı ve KAİMDER, sözü edilen evlerde kalması için çocukların ailelerinden izin almış mıdır? Almış ise sözü edilen uygulamanın mevzuattaki yeri nedir? Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne (KAİMDER) yakın kişilerin kiraladığı ev ya da evler Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde midir? Sözü edilen kiralama işlemini gerçekleştirilen kişi ya da kişiler arasında öğretmen, okul idarecisi olan kişi ya da kişiler var mıdır? Son 5 yıl içinde MEB’e bağlı okullarda kaç taciz olayı yaşanmış, aynı dönemde kaç yönetici, öğretmen ve idareci hakkında taciz olayları nedeniyle soruşturma açılmış, kaçı hangi cezayı almıştır? 2002’den önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilinçli politikalarla eğitimi vakıf, cemaat ve derneklere bırakıldığı iddiası doğru mudur? Ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasının ardından öğrenci yurtlarına olan talep yıllar itibariyle nedir? Bakanlığın ilgili dönemde yapmış olduğu yurtların toplam kapasitesi ne kadardır. Sözü edilen dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaç adet yatılı Kuran kursu faaliyet göstermiş, halen kaç tanesi faaliyet göstermekte ve buralarda kaç öğrenci barınmaktadır?

-MEB yurt açmak üzere hangi dernek ve vakıflarla protokol imzalamıştır? Söz konusu vakıf ve derneklerin yurtlarında kaç öğrenci kalmaktadır. Sözü edilen, vakıf, dernek, Diyanet İşleri Başkanlığı yatılı kuran kursunda kaç öğrenci barınmaktadır? Kaçında öğrencilere yönelik taciz, istismar vb. olay yaşanmıştır? Çocuk cinsel istismarına “Sıfır tolerans” iddiasında olan Hükümetiniz adı iddialara karışan Ensar Vakfının Karaman şubesi neden hala açık tutmaktadır? 2002’den önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kapatılan köy okulu sayısı kaçtır? Son 5 yıl içerisinde yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç çocuk cezaevinde cinsel istismara maruz kalmıştır? Son 5 yıl içerisinde infaz koruma memurları  hakkında, hangi gerekçelerle disiplin soruşturması açılmıştır? Soruşturma sonuçları ne olmuştur? Son 5 yıl içerisinde yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere etkinliklerden men edilme, odaya kapatma, teşvik esaslı ayrıcalıkların geri alınması, kapalıya iade gibi disiplin cezaları kaç çocuğa uygulanmıştır ve kaç kez uygulanmıştır? “ sorularını yöneltti.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10