Virüs henüz Çerkezköy'e uğramadı

Edirne'de buğday ekili alanların tespit edilemeyen bir virüs nedeniyle kuruduğunu ifade eden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Çerkezköy'deki çiftçilerden henüz bu virüs ile il

Çerkezköy 20.04.2016 02:37:00 0
Virüs henüz Çerkezköy

HENÜZ BİR ŞİKAYET GELMEDİ

Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri şehirdeki buğday ekili alanların neredeyse tamamının cinsi henüz tespit edilemeyen bir virüs nedeniyle erkenden sararmaya başladığını ve buğdayların çürüyüp kuruduğunu açıkladı. Bahse konu virüse Tekirdağ ve Kırklareli’nde de bazı bölgelerde rastlanıldığını kaydeden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Çerkezköy’deki çiftçilerimizden bu virüs ile ilgili henüz bir şikayet gelmedi. Fakat bu durum ,virüsün Çerkezköy’de ilerleyen zamanlarda etkili olmayacağı anlamına gelmez” dedi.

VİRÜSÜN BULGARİSTAN’DAN GELDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün süne tespit çalışmalarıyla birlikte bahse konu virüsün araştırma çalışmalarını birlikte yürüttüğüne dikkat çeken Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “İlacı henüz bulunamayan bu virüsün ülkemize Bulgaristan’dan geldiği tahmin ediliyor. Geçen yıl Meriç Nehri’nin boylarında, Bulgaristan’ın 1 – 2 köyünde bu virüse rastlandı. Bu yıl da Edirne’nin neredeyse tamamında etkili oldu” diye konuştu.

İLAÇ HENÜZ BULUNAMADI

Virüsün belirtileri hakkında da açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Öncelikle buğdaylarda çürümeye yol açıyor. Sonrasında buğdayın yapraklarında sararmalara ve buğdayın çöküşüne neden oluyor. Buğday başak vermeden kurumaya başlıyor” dedi. Virüsün ilacının henüz bulunamadığına vurgu yapan Toprak, “Ege Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi konuyla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyor. Fakat henüz virüs ile ilgili bir ilaç bulunamadı” ifadelerini kullandı.

100 BİN DEKAR DİKİLİ ALANIMIZ VAR

Açıklamalarının devamında Çerkezköy’deki ekili alanlar hakkında da konuşan Hasan Toprak, “İklim şartları olumlu olduğundan mahsulümüz güzel oldu. Çiftçilerimiz şimdilerde ekinlerini pas ilacı veriyor. Ayçiçek ekimimiz yüzde 100 tamamlandı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre Çerkezköy’de 70 bin dekar ekili alan var. Bunun 50 bin dekarı buğday, 20 bin dekarı ise ayçiçeği ekili. Resmi olmayan kayıtlara göre ise yaklaşık 100 bin dekar dikili alanımız var. Bunların 70 bin dekarında buğday, 30 bin dekarında da ayçiçeği ekili. Buğday hasadımız Temmuz; ayçiçeği hasadımız ise eylül aynında başlayacak” diye konuştu.


0282 726 91 91
0282 747 65 10