Koçak: " Kiralık işçilik çalışanlara bir tehdittir"

Türk-İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak gündemde bulunan ve "Kiralık işçilik " olarak bilinen ücretli köleliğe karşı görüşl

Çerkezköy 6.05.2016 18:04:00 0
Koçak:

PROTESTO ETTİ

Türk Metal Sendikası önünde gerçekleşen eyleme sendika üyeleri, işyeri baş temsilcileri katıldı. Basın açıklamasında işçilere seslenen Türk-İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, ‘Kiralık İşçi’ yasasının ısrarla yasalaştırılmaya çalışıldığını ve bu yasalaştığında kiralık işçi olarak çalışanların hiçbir güvencesinin olmayacağını belirtti ve bu yasanın çıkmaması için mücadele vereceklerini söyledi.

 

“KİRALIK İŞÇİLİK ÜCRETLİK KÖLELİK VE BİZ BUNA KARŞIYIZ”

Koçak “ Gündemde bulunan ve “kiralık işçilik" olarak bilinen ücretli köleliğe karşı görüşümüzü ve tepkimizi her fırsatta dile getirdik. 8 Şubat 2016 günü meclise sevk edilen kanun tasarısı ile ilgili taleplerimiz bilinmektedir. Özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de içerecek şekilde genişletilmesi çalışma hayatını çıkmaza sokacaktır. Çalışanların iş şartları daha esnek ve güvencesiz duruma getirilmek istenmektedir. Daha ucuz ve daha güvencesiz işçi hedeflenmektedir. İşverenlerin isteği doğrultusunda “kiralık işçilik" ısrarla yasalaştırılmaya çalışılıyor. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda 81 ilde imza kampanyası düzenledik. Topladığımız imzaları 17 il merkezinde yaptığımız kitlesel basın toplantıları sonrası il başkanlıklarına verdik. Vazgeçmediler,Vazgeçmiyorlar” diye konuştu.

 

“POLİTİKALARA KARŞIYIZ”

4 Mayıs günü “Kiralık İşçilik” kanun tasarısının meclis genel kurulunda görüşülmeye başlandığını kaydeden Koçak “ Aynı gün Türk-İş Başkanlar Kurulu olağanüstü toplanarak durumu değerlendirdi ve topluca Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giderek görüşmeleri izledi. İşçiyi bir meta haline getirerek, insan olma onurunu inciterek sürdürülen politikalara dün de karşı çıktık, bugün de karşı çıkıyoruz. Ülkenin ihtiyaçlarını ve menfaatlerini göz önüne alarak sınırlı alanlarda; doğum, analık, askerlik, ev hizmetleri ve mevsimlik tarım işlerinde, talebimiz doğrultusunda olumlu adımlar atılması halinde bu düzenlemeyi değerlendireceğimizi söyledik.7 Nisan 2016 günlü Başkanlar Kurulu toplantısı sonrası, müzakereler sürdürüldü. Kanun tasarısında bir kısım düzeltmeler yapıldı.Ama olmadı.İşçilerin duyarlı olduğu noktalarda beklenen düzenleme yapılmadı..İşçilerin haklı tepkisi dikkate alınmadı.TÜRK-İŞ olarak görüşümüzü bir kez daha ilan ediyoruz.Kiralık işçilik bu haliyle çalışanlara yeni bir tehdittir.Yapılmak istenen düzenlemelere en başından itibaren karşı durduk.İşçilerin çalışma şartlarını daha güvencesiz hale getirecek, aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek bu yanlıştan dönülmelidir.Tasarı geri çekilmeli ve Türk İş’in talebi doğrultusunda düzenlenmelidir” dedi.

 

“SÜRECİ İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Süreci Türkiye Büyük Millet Meclisinden hiç ayrılmadan izlemeye devam edeceklerini kaydeden Koçak “ Tasarı geri çekilmez ve bu konuda ısrarlı olunursa, Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi nezdinde girişimlerde bulunacağız. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun alacağı her kararın gereğini yerine getireceğiz.İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir.”ifadelerini kullandı.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10