Kızılpınar Anadolu Lisesi'nde hıdrellez coşkusu

Yüzlerce yıldır baharın müjdecisi olarak bilinen Hıdırellez Kızılpınar Anadolu Lisesi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Çerkezköy 9.05.2016 19:34:00 0
Kızılpınar Anadolu Lisesi

 “GELENEKLERİ HATIRLATIYOR”

Dün saat 11.00’de Kızılpınar Anadolu Lisesi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair, Kızılpınar Mahalle Muhtarı Ahmet Milli, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman, okul müdürleri, veliler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Programa saygı duruşunda bulunulması akabinde ise İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. Programın açılış konuşmasını İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan yaptı. Okullarda düzenlenen etkinliklerin öğretimin bir parçası olduğunu kaydeden Erdoğan “Bu tür etkinliklerde kadim medeniyetimizin gelenekleri hatırlatılıyor. Milletimiz her türlü anında, baharlarda, bayramlarda çeşitli etkinlikler düzenliyordu. Hıdırellez etkinliği de Türk geleneğinde baharın gelmesi nedeniyle coşkuyla kutlanan bir etkinliktir” diye konuştu.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

Kızılpınar Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan etkinliğinin önemine değinen Erdoğan “ Kızılpınar Anadolu Lisemiz, Hıdırellez’in hatırlanmasına katkı sunmak, onu hepimize duyurmak için program düzenledi. Etkinliği düzenleyen öğretmen arkadaşlarımıza, idarecilerimize öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

“MEMNUNİYET DUYUYORUZ”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan’ın konuşmasının ardından Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay bir konuşma gerçekleştirdi. Türk-İslam kültüründe Hıdırellez’in ayrı anlamı öneminin olduğunu kaydeden Kubilay “ Biz de bu anlamına önemine uygun olarak burada bulunmaktan, programda yer almış olmaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

 

“KONUŞARAK SOHBET EDERLER”

Hıdırellez’in tarihi geçmişi hakkında katılımcılara bilgi veren Kubilay” Hıdırellez, ülkemizde ve diğer Türki cumhuriyetlerde her yıl coşkuyla kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas Peygamber’in yer yüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Söz konusu bu günde Hızır ve İlyas Peygamber, konuşarak sohbet ederler. Bu günlerde Allah yolunda bulunmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulurlardı. Hızır Aleyhisselam’ın Allah’ın lütfuyla dolaştığı yerlerde yeşillikler çıkar çorak yerler çiçeklerle bezenirdi. Bu olaya dayanarak halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve İlyas Aleyhisselam’ın geleneğini sürdürme adına günler tertip ettiler. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk dilinde Hıdırellez şeklini almıştır” açıklamasında bulundu.

 

“BİRLİK BERABERLİĞİ PEKİŞTİRİYOR”

Hıdırellez’in Türk-İslam kültürüne ait önemli bir gelenek olduğunu kaydeden Kubilay “

UNESCO’nun insanlığın somut olmayan kültür listesine alınması için 2010 yılından itibaren çalışma başlatıldı. Bu bayramın anlam ve önemine binaen öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve okul müdürlüğümüzle birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz farkındalık oluşturmak, en önemlisi de milli birlik ve beraberlik duygularımızı pekiştirmek amaçlarıyla bu etkinliği düzenlenmiştir.bu etkinliği düzenleyen Kızılpınar Anadolu Lisesi okul yönetimine, öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür ediyorum” dedi.

 

“HEM TERLEDİLER HEM EĞLENDİRDİLER”

Öğrenciler hazırladığı stantlarda resim sergisi büyük beğeni toplarken,  Adıyaman yöresine ait Halk oyunları seyircilerin coşkulu alkışları ile oynandı. Programda Halat çekme ve çuval yarışması yapılırken, öğrenciler hem terledi hem de eğlendirdi. Programın finalinde sahneye çıkan mehteran takımı marşlarla programa katılanlara unutulmaz bir hıdrellez şenliği yaşattı. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10