Dt. Yasal: Doğru fırçalamak çok önemli

Çerkezköy Belediyesi Spor Kulübü Bayan Basketbol Takımı oyuncuları, Özel İrmet Hastanesi'nde ağız ve diş sağlığı konulu bilgilendirmenin ardından diş taramasından geçti.

Çerkezköy 16.05.2016 20:41:00 0
Dt. Yasal: Doğru fırçalamak çok önemli

ÖNCE SEMİNER

Sporcular, ilk olarak Özel İrmet Hastanesi Diş Hekimi İsmet Yasal tarafından ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirildi. Diş bakımında doğru fırçalamanın önemine dikkat çeken Dt. Yasal, “Doğru fırçalama için uygun olan da diş fırçası seçimidir. En uygun diş fırçasının, orta sertlikte ve fırça başının küçük olması gerekir. Fırça başı küçük olursa, arka dişlere ulaşmak daha kolay olur. Bu sayede bulantı refleksi azaltılır. Diş macununu tercih ederken de florür içerikli olmasına dikkat etmeliyiz. Her seferinde farklı markalarla fırçalamak yanlıştır. Özellikle daha çabuk tüketilen küçük diş macununu tercih edilmelidir. Diş macunu haricinde piyasada diş pastaları da mevcuttur. Bunların aşındırıcıları çok büyük olduğu için günlük kullanım için uygun değildir. Ayda bir iki defa kullanılabilir. Karbonat da toplum arasında tercih edilen bir üründür. Karbonatta da aşındırıcılar büyüktür ve diş minesini çizme riski bulunur. Bu nedenle günlük kullanımda tercih edilmesi uygun değildir” dedi.

 

DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI?

Kullanmadan önce fırçanın ıslatılmasının yanlış olduğunu belirten Yasal, “Mercimek büyüklüğünde macun sıkılmalı. 45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanmalı. Ön dişlerden arka dişlere doğru tüm dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanmalı. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenmeli. Son aşama olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenmeli. Fırçalama işlemini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için hekiminizin sizin için önerdiği bir sertlikte diş fırçası kullanmanız gerekir. Fırçayı ıslatmadan kullanmak da çok önemli. Ağızdaki tükürük miktarı macunun köpürmesi için yeterlidir” dedi.

 

FIRÇALAMA SAĞDAN SOLA DİKEY YÖNDE OLMALI

Diş macununun fırçaya boydan boya sıkılmaması gerektiğini kaydeden Yasal, “Fazla macun, ağızdaki ferahlığı arttırır. Dişler tam olarak temizlenmeden fırçalama işleminin sonlandırılmasına yol açar. Bu da etkin bir temizlemeyi önler. Fırçalama sağdan sola dikey yönde olmalıdır. Yatay fırçalama diş minesini aşındırarak, hassasiyeti arttırır, dişlerde renk değişikliğine yol açar. Dişetlerinin çekilmesine yol açar. Diş fırçasının yanlış kullanılma durumunda vücudun en sert dokusu olan dişin minesini zaman içinde aşınabilir. Diş fırçasının erişemediği ara yüzler diş ipleriyle tek tek temizlenmelidir” diye konuştu.

 

DİLİ KANATMADAN NAZİKÇE TEMİZLEMEK ÇOK ÖNEMLİ

Ağız bakımının son aşamasının dilin fırçalanması olduğunu belirten Dt. İsmet Yasal, “Ağız kokusuna yol açan bakteriler dilde bulunur. Dilin fırçalanması oldukça önemlidir. Dili de fırçayla temizleyebiliriz. Fırçayı dilin arka bölümünden öne doğru bastırmadan süpürme hareketi yaparak temizlemek en uygunudur. Dili kanatmadan nazikçe temizlemek çok önemli. Bir önemli nokta da diş fırçasını ne zaman değiştirmek gerektiğidir. 3–6 ay arasında diş fırçaları yenilenmelidir.Aynı anda 2 diş fırçasına sahip olmakta da yarar var. Sabah ve akşam olmak üzere farklı fırça kullanmak faydalı olur” dedi.

 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Diş temizliğinde doğru bilinen yanlışlar konusunda sporcuları uyaran Yasal, “Sert diş fırçası daha iyi temizler mantığı çok yanlış, Dişleri etkin bir şekilde fırçalamak, fırçanın sertliğiyle alakalı değildir. Fırçalama yöntemi ile ilgilidir. Orta sertlikte diş fırçaları kullanılması uygundur. Bastırarak dişleri fırçalamak da yanlıştır. Bu şekilde dişlerin mine tabakası aşınır. Alttaki sarı tabaka meydana çıkar ve dişlerin daha sarı görünmesine yol açar. Bunun dışında sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine yol açar” dedi. Karbonat ve tuzla dişleri fırçalamanın dişleri bayazlatmadığını söyleyen Yasal, “Karbonat ve tuz, iri granüllü maddelerdir. Bu sebeple dişin mine tabakalarını çizer. Dişler parlaklığını yitirir. Diş macununu fazla kullanmak da zararlıdır” ifadelerini kullandı.

 

AĞIZ KOKUSU HERKESTE OLUR

Ağız kokusu hakkında da konuşan İsmet Yasal, “Ağız kokusu çürük diş, dişeti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili sorunlar, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı olabilir. Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir. Diş fırçalarken meydana gelen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir” dedi. Ağız ve Diş Sağlığı bilgilendirme toplantısının kendileri için çok faydalı olduğunu belirten Çerkezköy Belediyesi Spor Kulübü Bayan Basketbolcuları Özel İrmet Hastanesi yetkililerine ve Diş Hekimi İsmet Yasal’a teşekkür ettiler.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10