"Ramazan ayının gülü güllaç'tır"

Çerkezköy'de faaliyet gösteren tatlı ve baklava konusunda bölgede adından söz ettiren Hacıoğlu Baklavaları İşletme Müdürü Mustafa Aksu ramazan ayının gülünün güllaç olduğunu ve r

Çerkezköy 13.06.2016 21:50:00 0

RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEZİ GÜLLAÇTIR

Hacıoğlu Baklavaları İşletme Müdürü Mustafa Aksu ramazan ayının vazgeçilmezi güllaç olduğunu belirterek, “Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından olan Güllaç, ramazan ayı ile birlikte tezgahlarda yerini almaya başladı. Ramazan ayının yaza denk gelmesi ile iftar sofralarında hafif gıdalar tercih edilirken,  hafif tatlılar arasında yerini alan ve Ramazan’ın gülü olan güllaç tatlılar arasında tercih nedeni olan tatlı çeşididir. Güllaç ayni zamanda kaliteli beslenme içinde önemli bir tatlı çeşididir.”

 

FINDIKLI,FISTIKLI KİRAZLI BULUNUYOR

Mustafa Aksu, mevsim itibariyle bu yıl Ramazan’da güllaçları fındıklı,fıstıklı ve kirazlı olarak yaptıklarını da belirterek, “Halk arasında bazı bölgelerde Sütlü Nuriye olarak da adlandırılan Güllaç ı biz doğan malzemelerden yapıyoruz.Hazmı kolay yemesi nefis tadı da bir harika oluyor. Kullandığımız süt dahi doğal süttür. Ayni zamanda baklavalarımızı da doğal sütten yapıyoruz.  Güllaç’ın tadını alan artık onun müdavimi olur ve her iftarda sofrasında güllaç bulundurur.”diye konuştu.

 

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR

Güllaç’ın evde nasıl yapılacağı hakkında da bilgiler veren Aksu “ Evde güllaç yapmak biraz uğraş ister. Evde güllaç yapacaklar şu şekilde yapabilirler. 10 yaprak güllaç,1,5 litre süt, 2 su bardağı şeker, çekilmiş ceviz, iki yemek kaşığı gül suyu, üzeri için de file fıstık, ceviz yada mevsimine göre nar, kiraz ve vişne kullanabilirler. Güllaç yaparken süt ve şekeri tencereye alarak ısıtın ve şekerler tamamen erisin. Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşenir.  Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyunuz. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökünüz. Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayın ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata isteğe göre fındık, fıstık yada ceviz serpin ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serin. Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alın içerisine iki yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirin.Tatlıyı daha sonra buz dolabında muhafaza edin. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre fındık,fıstık, yada ceviz ve kirazla süsleyerek servis edebilirsiniz”bilgisini verdi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10