"Kuşların ayçiçeğine verdiği zarar rekolteyi etkilemiyor"

S.S. 972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal, ayçiçeği kafalarının taneye dönüşmesiyle birlikte başta kargalar olmak üzere çeÅ?

Çerkezköy 3.08.2016 19:34:00 0

KUŞLAR HER YIL BELİRLİ ORANDA ZARAR VERİYOR ANCAK REKOLTEYİ ETKİLEMİYOR

 

Başkan Nafis Ünal kuşların her yıl ayçiçeği tarlalarına kafaların tane yapmaya başlamasıyla birlikte zarar verdiğini ancak kuşların verdiği zararın rekolteyi etkilemediğini söyledi. Ünal, “Ayçiçeği tarlaları her yıl tane yapmaya başladığında başta kargalar olmak üzere tüm kuşlar ekili alanın durumuna göre ayçiçeği kafalarındaki taneleri yiyerek belli oranda zarar veriyor. Ancak kuşların verdiği zarar bu güne kadar rekolteyi etkilemedi ve etkilemiyor” diye konuştu.

 

“TARLALARA ARTIK KORKULUK DA YAPILMIYOR”

 

Önceki yıllarda kuşların ekili alanlara zarar vermemesi için caydırıcı olarak tarlalara korkuluk yapıldığını  ve son yıllarda çiftçiler bu caydırıcılık durumundan vazgeçtiğini belirterek, “ Ekili alanlara kuşlara karşı ne tür caydırıcı önlem alırsak alalım baş edilemiyor. Ancak  kuşlar her sezon ekili alanlara yüzde bir iki dolayında duruma göre değişen zarar veriyor. Önceki yıllarda kuşlar ayçiçeği kafalarını yememesi için tarlalara korkuluklar yapılıyordu ve bazen de teneke çalınıyordu. Bu durum bir yerde caydırıcı oluyordu ama yinede önüne geçilememesi nedeniyle artık kimse tarlalara korkuluk koymadığı gibi teneke çalanda yok. Bu nedenle rekolteyi etkileme diye bir şey söz konusu değildir. Çiftçiler olarak artık bizlerde alıştık ve kuşlar kendi hakkı olanı alıyor diyoruz. Başka yapabilecek bir şey yok.”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10