Yatak çok kadro yok

Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde doktor sayısının yetersizliği nedeniyle muayene olamayan vatandaşlar, muayene randevularının haftalar sonrasına verilmesine isyan etti. 200 yataklı hastanenin 77 doktorla hizmet verme

Çerkezköy 11.08.2016 21:25:00 0
Yatak çok kadro yok

YETERİ KADAR UZMAN HEKİM YETİŞMİYOR
 

Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde yeteri kadar doktor bulunmaması sebebiyle hastalar mağdur oluyor. Nüfusu ülke geneline nazaran 6 kat daha hızlı büyüyen Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerine sağlık alanında hizmet vermek amacıyla yapılan yeni devlet hastanesinde vatandaşlar muayene olmak için sıra numarası dahi bulamıyor. Doktor atamalarının Sağlık Bakanlığı’nın doktor atama prosedüründe yer alan nüfus piramidi sisteminde görülen yaş ve cinsiyet gruplarına bakılarak gerçekleştirildiğini kaydeden yetkililer, “Doğurganlık oranının yüksek olduğu ilçede kadın doğum uzman hekim alanında bir eksiklik göze çarpmasa da Dâhiliye, Cildiye ve Zührevi Hastalıklar, Kardiyoloji ve Kulak Burun Boğaz bölümlerinde doktor eksikliği nedeniyle yığılma yaşanıyor” dedi.

 

HASTANENİN 27 DOKTOR EKSİĞİ VAR

 

Kadrolaştırılması gereken doktor sayısının 77 olarak hesaplandığı Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde bugün itibari ile 50 doktor görev yapıyor. Doktor sayısının olması gerekenden 27 eksik olması nedeniyle de vatandaşlar kaliteli sağlık hizmeti alamıyor. Yetkililer, “Ülkemizde her iki ayda bir doktor ataması yapılıyor. Fakat yeteri kadar atama yapılmıyor. Örneğin, sadece Çerkezköy’ün ihtiyacı olan Cildiye Uzmanı sayısı 2 iken, ülke genelinde ataması yapılacak olan Cildiye Uzman sayısı ise sadece 10’dur. Ülkemizde yeteri kadar uzman doktor yetiştirilemiyor. Yetişenler de genellikle özel hastaneleri tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

VATANDAŞ RANDEVU KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLMALI

 

Hastanedeki randevu problemine de değinen yetkililer, “Randevu alarak muayene olmak isteyen vatandaşlarının yüzde 40’ı randevu saatini kaçırdığı için diğer vatandaşlar randevu alamıyor. Doktor eksikliğinin yanı sıra sorumsuz vatandaşların yok yere işgal ettiği randevu sıraları sebebiyle muayene olmak isteyen diğer vatandaşlar beklemek zorunda kalıyor. Doktorlar, ameliyat günlerinin haricinde günlük olarak en az 10’ar dakikadan, en fazla 36 kişilik randevulu hasta kabul ediyor. Aylık ortalama olarak bin kişinin randevu aldığı Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde, randevusuna gelmeyen hasta sayısı da ortalama 400’dür” dedi. Hastanenin aylık hasta kabul sayısının ortalama 41 bin olması gerekirken; Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde bu sayının 65 bini bulduğunu belirten yetkililer, “Acil bölümünden kayıt oluşturan hasta sayısının en fazla 14 bin olması gerekirken; bu sayı da 21 bini buluyor. Personel sayısındaki eksikliğin yanı sıra, elde bulunan imkanların muayene olmak için gelen hasta sayısını karşılamaması sebebiyle de vatandaş mağduriyet yaşıyor” diye konuştu.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10