Kurbanlık sevkiyatı Pazartesi başlıyor

Kurban Bayramına kısa bir süre kala Hayvan hareketleri ve hayvan sağlığı konularında alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Pazartesi günü itibariyle kurbanlık sevkiyatÄ

Çerkezköy 26.08.2016 20:50:00 0
Kurbanlık sevkiyatı Pazartesi başlıyor

ŞARTLARI SAĞLAMAYANLARA GİRİŞ İZNİ VERİLMEYECEK

 

Çerkezköy Belediyesi Meclis salonunda saat 14.30’da gerçekleştirilen toplantıya Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy Zabıta Müdür Vekili Cumhur Sağır , Emniyet ve Jandarma temsilcileri ile kurban satıcıları katıldı. Alınacak olan tedbirler ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme de bulunan Çerkezköy İlçe Tarım Müdürü İsa Altay, “İlçemizden diğer İl ve İlçelere yapılacak kurbanlık hayvan sevkleri 28.08.2016 tarihinde başlayacak olup, bu tarihten sonra kurbanlık hayvan sevklerine izin verilecektir. Anadolu İllerinden Bölgemize getirilecek olan kurbanlık hayvanlardan ‘Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevkleri konusundaki 2010/07, 2010/13 ve 2013/16 No’lu genelgelerde belirtilen şartları sağlamayanların İlçemize girişine izin verilmeyecektir” diye konuştu.

 

10 KİLOMETRE ÇEVRESİNDE ŞAP HASTALIĞI ÇIKMAMIŞ OLMALI

 

Altay, canlı hayvan sevki için aranacak şartlardan da bahsederek, “Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiz olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

KAYIT ALTINA ALINMASI GEREKİYOR

 

İl içi sevklerde, büyükbaş hayvanlar için hayvan pasaportu olması gerektiğini sözlerine ekleyen İsa Altay, “küçükbaş hayvanlar için Belediye Başkanlığı veya Muhtarlıktan onaylı nakil belgesi, Trakya bölgesindeki diğer İllerden gelen sevklerde hayvan sevklerine mahsus yurtiçi veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu/nakil belgesi ve dezenfeksiyon belgesi, Anadolu’daki illerden gelen sevklerde hayvan sevklerine mahsus yurtiçi veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu nakil belgesi, aşılama serumlama makbuzu, dezenfeksiyon belgesi ve Trakya’ya hayvan nakilleri takip formu, kurban satış yerine getirilen hayvanlar küpelenmiş ve kayıt altına alınmış olmalıdır” dedi.

 

TEDBİRLERE UYMAYANLARA 7 BİN TL PARA CEZASI

 

Altay” Anadolu yakasındaki herhangi bir yerden İlçemize kaçak belgesiz olarak girdiği tespit edilen Şap Hastalığına duyarlı hayvanlara (deve, sığır, koyun ve keçilerin) İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Veteriner Hekimlerince 5996 sayılı kanun gereği idari yaptırım kararı/kararları uygulanacak, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında sevk edilen bu hayvanların tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilecektir. Alınan tedbirlere uymayanlara 7 bin 731 TL cezai işlem uygulanacak. 5996 sayılı kanunun 8. Maddesi gereği canlı hayvan sevklerinde Bakanlıkça belirlenen belgeleri bulundurmayan canlı hayvan sahiplerine sığır cinsi hayvanlar için sığır başına 462 TL, koyun keçi türü hayvanlar için hayvan başına 73 TL, 4. Maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara 7 bin 731 TL ceza kesilecektir” diye konuştu.

 

BAZI HUSUSLARA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

 

Trakya bölgesi içerisinde belgesiz olarak Çerkezköy’e getirilen hayvanlar için; İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Veteriner Hekimlerince bu hayvanlar muayene edilerek sağlıklı bulunan hayvanlar hakkında gerekli idari yaptırım kararları uygulanarak istenilen yere gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin yapılarak, Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu verilip sevkini yapılacağını belirten Altay, “Yukarıda belirtilen her iki hayvan gurubu için yapılan sağlık muayenelerinde sağlıklı bulunmayan hayvanlar için “5996 sayılı Veterine Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları ile Mücadelede uygulanacak Genel Hükümlere İlişkin Yönetmelik” hükümlerinde hareket edilecektir. Çerkezköy’den diğer İl ve İlçelere sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için, Yurt İçi Veterine Sağlık Raporu düzenleme aşamasında, mevcut Mevzuatlara uyulmakla birlikte bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Kurbanlık hayvan taşıyan nakil araçlarına hayvan nakledildiğini gösterir levha asılmalı, araçlar yüklenecek hayvanın hacmine ve planlanan yolculuğa uygun yeterli alan ve yüksekliğe sahip olmalı, aracın zeminine en az 2 cm kalınlığında altlık serilmelidir. Sevk edilecek kurbanlık hayvanlar nakil araçlarına aşırı yüklenmemiş olmalı, nakil aracında hayvanların yaralanmasına ve acı çekmesine neden olacak herhangi bir faktör bulunmamalıdır” dedi.

 

AÇIK ALANLARDA KESİME İZİN VERİLMEYECEK

 

Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışların haricinde kurbanlık hayvanların belirlenen kurban satış yerleri ve özel kurban kesim yerlerinde alınıp satılması gerektiğini ifade eden İsa Altay, “Satış yerleri Belediye ve Resmi Veteriner Hekimleri, Veteriner Sağlık Teknisyenleri/Teknikerleri ile Zabıta teşkilatlarınca kontrol altında tutulacak belirtilen hayvanların geçici kesim yerleri ve mezbahalarda kesilmeleri önlenecektir. Kurbanlık hayvanların çalışma izni olan mezbaha kombinalarda ve Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde, kesim yeri bulunmayan yerlerde cadde, sokak, parka bakmamak koşuluyla kişilerin kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilebilecektir, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimlerine izin verilmeyecektir” diye konuştu.

 

7 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLMESİ GEREKİYOR

 

Altay “  Kesilen kurbanlık hayvanların sistemden düşümlerinin yapılabilmesi için, sığır cinsi hayvanlarda kulak küpeleri ve pasaportların, koyun keçi türü hayvanlarda kulak küpeleri ve nakil belgelerinin mezbahalarda mezbaha sorumlularınca, geçici kurban kesim yerlerinde kesim yeri sahiplerince, Komisyonun belirlediği yerler dışında Muhtarlıklar tarafından toplanarak kesim tarihi itibariyle 7 gün içerisinde bağlı olduğu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

 

SATIŞ VE KESİM ALANI MODERN OLACAK

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Altay konuşmasının devamında hayvan sevklerinin Pazartesi günü itibariyle başlayacağını ifade ederek, “şap hastalığı olmayan ve test sonuçları olumlu çıkan hayvanların sevkine izin verilecek. Sevkiyatlarda küpesiz hayvan olmayacak. Özellikle bu konulara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eski kurban kesim alanının kaldırılmasının en büyük özellik gelen şikayetler. Kurbanlar kesildikten sonra iç organlarının gelişi güzel atılması ve meydana gelen koku yüzünden bu sene satış ve kesimler yeni yerinde daha modern bir halde yapılacak” açıklamasında bulundu.

 

GELEN ŞİKAYETLER ÜZERİNE ESKİ ALAN KAPATILDI

 

İsa Altay konuşmasının sonunda ise, “Belgesi olmayan kurban satıcıları kurban satış alanına giremeyecek. Belirlenen yerler dışından kurban kesimlerine izin verilmeyecek. Belirlenen yerler dışında kesenler hakkında da cezai işlem uygulanacak. Kesim sırasında hayvanda bir hastalık tespit edildiği esnada da derhal gömülerek imha edilecek. Gelen şikayetler üzerine eski kurban satış alanı kapatılarak yeni yer belirlendi. Eski yerin kapatılmasının sebebi de kurbanlıkların kesilmesinin ardından iç organlarının gelişi güzel etrafa atılması ve bundan kaynaklı kokuların oluşması sebebiyle eski alan kapatıldı” dedi.

 

KİRA BEDELİ 750 TL

 

Geçen sene 98 kurbanlık satıcısı pazardaki yerini alırken, bu sene Pınarça yolu üzeri Cezaevi karşısında belirlenen yeni alanda 55 kurban satıcısı kurbanlıklarını görücüye çıkaracak. Satıcılar arasında her sene yaşanan rekabet konusu gündeme gelirken, zaman zaman hararetli anlar yaşandı. Zabıta ekipleri duruma derhal müdahale ederek tartışmanın büyümesini de engellemiş oldu. Bu sene kurban satış yeri için kura çekimi yapılmazken, bayram süresi boyunca da kurban satıcılarının kira bedeli olarak 750 TL ödeyecekleri ifade edildi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10