Esnafın yüzü güldü, vatandaşın yeri daraldı

Kurban Bayramına bir gün kala Pazar doldu taştı, esnafın yüzü güldü. Beklenilen yoğunluğun üzerine kalabalıkla karşılaşan esnaf mutlu olurken, Pazar yerinin küçültülecek olmasına tepki gÃ

Çerkezköy 11.09.2016 18:15:00 0
Esnafın yüzü güldü, vatandaşın yeri daraldı

 

KURUYEMİŞ YOK SATTI

 

Kurban Bayramı arifesinde hazırlıklarını son güne bırakan Çerkezköylüler, bir süredir iş yapamadıkları için rahatsızlık duyan esnafın yüzünü güldürdü. Bayram öncesi hazırlıklarını tamamlamak isteyen binlerce vatandaş bayramın olmazsa olmazları olan lokum kuruyemiş ve kolonyaya yöneldi. Temel ihtiyaçlarını karşılayan Çerkezköylü hanımların bir diğer duraklarından birisi ise misafirlere ikram edilecek olan baklavayı hazırlamak için gerekli olan ceviz oldu. Kuruyemiş fiyatları ise tezgahlara şu şekilde yansıdı; Karışık kuruyemişin kilogramı 8 ila 35 TL arasında değişirken, fındık 60 TL’den alıcısıyla buluştu. Kabuklu fıstığın kilogramı 8 TL’den satışa sunulurken, ceviz 20, badem 40 ve lokum ise 6 ila 20 TL arasında satışa sunuldu.

 

YOĞUNLUK BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

 

Bayramlık kıyafet almak isteyenlerin daha sıklıkta görüldüğü pazarda giyim tezgahı olan esnaf, müşteriye yetişebilmek için adete birbiriyle yarıştı. Her tezgahta onlarca kişinin görüldüğü pazarda vatandaşlar ürünleri neredeyse havada kaptı. Doluluk oranının beklenenden fazla olduğunu ve esnafın yüzünün güldüğünü kaydeden Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Cevdet Aydemir; “Bu Bayramda işlerimiz şükürler olsun ki açık, esnafımızın yüzü güldü. Esnafına sahip çıkan ve bayram alış verişi için pazarı tercih eden halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Beklediğimizin çok üzerinde bir yoğunluk ile karşı karşıyayız. Şahsen benim tezgahımda 11 kişi çalışıyor olmasına rağmen müşterimize yetişmekte zorlanıyoruz. Pazar esasında Perşembe gününden beri açıktı kimi esnaf tezgahını açık bıraktı fakat işçi kesimin yoğun olduğu ilçemizde alış veriş son güne kalınca böylesi bir yoğunluk yaşandı” dedi.

 

ESNAFIN YAPTIĞI YANLIŞ YANINA KAR KALMAZ

 

İşlerinin açık olduğunu ve bu bayram esnafın yüzünün güldüğünü kaydeden Aydemir’in pazarcı esnafına da bir uyarısı oldu. Esnafın müşterisine veli nimet gözüyle bakması gerektiğini aktaran Başkan Aydemir, “Esnafımız da müşterisine karşı duyarlı ve anlayışlı olsun, onlardan Başkanları olarak bunu rica ediyorum. Hoş görülü yardımcı olurlarsa vatandaşımız pazarda bir zorluk yaşamadan alış verişini tamamlayıp evine mutlu dönecektir. Arife günü Pazartesiye denk gelseydi belki de bu kadar yoğunluk yaşanmayacaktı. Bizler müşterimizin her zaman yanındayız onların bir nevi temsilcisi olarak burada bulunuyoruz. Bir müşterimiz esnafımız ile sorun yaşarsa biz müşterimizin yanında oluruz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kurallara uymayan ve müşterisine zorluk çıkartan esnafa ceza getiriyoruz ve eminim ki Belediye Meclisimiz ve Sayın Başkanımız Vahap Akay’da buna sıcak bakıyor. Ayrıca sorun çıkartan esnafın yaptığı yanlış yanına kar kalmaz. Ayrıca değişim yapmak istemeyen esnaf olursa vatandaşımız hiç canını sıkmasın biz onlar için buradayız gerekli işlemleri yapar sorunlarını çözeriz.” İfadelerini kullandı.

 

BENİM İSYANIM BUNA

 

Pazar yerinin 2013 yılında yapılmasına rağmen, her yıl göç alan Çerkezköy’ün ihtiyacını şimdiden karşılamaya gücü yetmiyor olması şöyle bir dursun, yeni proje ile Pazar yerinin küçültülecek olmasına tepki gösteren Çerkezköy Pazarcılar Derneği Başkanı Aydemir, “2016 yılında yetersiz gelen bu Pazar yeri nasıl olacakta ileriki yıllarda yetecek. Küçültülmek istenen Pazar yeri ilerisi için olumsuz sinyaller veriyor. Araçlar park edecek yer bulamıyor. Sanayi sitesinin bulunduğu alana park eden vatandaş yürüyerek Pazar yerine geliyor. 3 otoparkımızda şu an için dolmuş durumda, içeride vatandaş adım atacak yer bulamıyor. Ben 25 yıllık pazarcıyım, şimdi bir mühendise Pazar yerinin küçültülmesi için proje hazırlatılıyor, benim isyanım buna. Bize neden danışılmadan böyle bir karar alındı. 2020 yılında o Pazar yeri asla yeterli olmayacaktır” diye konuştu.

 

HALK PAZARINA GEÇİLMESİ GEREKİYOR

 

Öte yandan Perşembe ve Pazar günleri kurulan pazarın halk pazarı olarak değiştirilerek en azından haftanın 6 günü halkın hizmetine açık hale getirilmesi gerektiğini savunan Aydemir, “böylelikle Pazar yeri için herhangi bir projeye de gerek kalmayacak. Pazar esnafının ve vatandaşın da talebi bu yöndedir. İşlerimiz yoğun diye seviniyoruz lakin vatandaş burada birbirini eziyor neredeyse. Eğer halk pazarı uygulamasına geçersek bu pazar esnafı için bayram havası oluşturur” dedi.

 

Haber / Pınar SANCAR

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10