SATİVES üyeleriyle buluştu

SATİVES Derneği Business Grand Hotel'de düzenlenen kahvaltıda Kapaklı ve Çerkezköy'de faaliyet gösteren üyeleri ile buluştu. Kahvaltı sonrası iş ve işçi sağlığı hakkında yapılan

Çerkezköy 25.09.2016 21:07:00 0
SATİVES üyeleriyle buluştu

İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ HATIRLATILDI

 

SATİVES Derneği’nin Busines Grand Hotel’de düzenlemiş olduğu kahvaltıya Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, SATİVES Dernek Başkanı Erol Buz ve yönetim kurulu üyeleri, Kapaklı İlçe Halk Eğitim Müdürü Bayram Çoğu’nun yanı sıra dernek üyeleri ve iş adamları katıldı. Düzenlenen programın açılış konuşmasını SATİVES Katip Üyesi Mehmet Karaca gerçekleştirdi. Karaca konuşmasında, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının getirdiği yükümlülükler ve avantajlar hakkında bilgilendirmede bulundu. İşverenleri ilgilendiren 4. Yasa hakkında açıklamalarda bulunan Karaca, ardından yine aynı yasanın 6. Maddesi gereği işverenlerin ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak bu işlemleri yerine getirilebileceğini hatırlattı. Tehlikeli ve çok tehlikeli iş gruplarının olası iş kazalarını rapor edilmesi ve kazazedenin sağlık durumunun belirten raporun 2 iş günü içerisinde hazırlanması gerektiğini belirtti.

 

ÖNLEMEK, ÖDEMEKTEN DAHA UCUZ VE İNSANCILDIR

 

Karaca konuşmasının devamında ise, ölüm ya da yaralanmaya sebep olacak şiddetli kazalarda, yüksek kaza riski olan durumlarda ve ayrıca; çok tehlikeli iş sınıfına giren maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışan işlerin yapıldığı büyük endüstriyel kazaların yaşanabileceği iş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda çalışmaların durdurulabileceğini belirtti.  İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yükümlülerinin yerine getirilmemesi durumunda işverene uygulanacak yaptırımlar hakkında açıklamalarda bulunan Karaca, “Yükümlüklerini yerine getirmeyen iş yerinde, yükümlülüğün devam ettiği her ay için idare para cezası uygulanır. Bu cezalar önemli miktarlara ulaşabilmektedir.  Ancak bundan daha önemlisi alınmayan önlemler sonucu meydana gelecek iş kazası ve meslek hastalıklarında işverenlerin karşı karşıya kalacakları ceza, tazminat ve rucü davalarıdır. Bu nedenle; önlemek, ödemekten daha ucuz ve insancıldır.  Alınacak önlemler ile iş kazaları önlenebilir, güvenliğin arttığı iş yerlerinde ise; verimlilik artar, firmanın kalitesi artar” dedi.

 

EĞİTİMLER HAFTA İÇİ BAŞLAYACAK

 

Karaca’nın konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Kapaklı İlçe Halk Eğitim Müdürü Bayram Çoğu, “ 2013 yılında Resmi Gazete’de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine dair yönetmelik yayımlanmıştı.  Bu yönetmeliğin mesleki eğitimin belgelendirilmesi ile ilgili 6. maddesinin 2. fıkrasında bütün alanda en az 32 saatlik kısa eğitimler belirtilmiştir. Bu eğitimleri alanlar ‘’o alanda yeterlilik belgesi almış sayılacaklardır’’ der. Yeterlilik belgesinin verilebileceği yerlerin Halk Eğitim Merkezleri ve Mesleki Eğitim Merkezleri olduğu belirtilmektendir. Normal olarak betonarme, demir, kalıp, çatıcı gibi mesleklerde yasa gereği 1248 saatlik kurs eğitimi verilmektedir. 8 saatlik çalışma saatine vurduğunuzda 156 gün yapar. 156 gün kaybetmek istemeyen işverenlerimiz için bu bağlamda bize başvuran SATİVES derneğinin talebi doğrultusunda 40 saatlik eğitimlerimizi hafta içi akşamları saat 7-9 arasında vermeye çalışacağız.

 

DARBELER HALKA KARŞI YAPILIR

 

Çoğu’nun konuşmasının ardında kürsüye gelen SATİVES Derneği Başkanı Erol Buz, “Öncelikle 15 Temmuz sürecinde vatanına milletine sahip çıkan tüm kesimleri tebrik ediyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. İster cemaat, istek asker, isterse ne olursa olsun darbeler halka karşı yapılır. SATİVES olarak her türlü darbeye karşı olduğumuzu belirtmek isterim” dedi. Başkan Buz, SATİVES’in sadece Kapaklı’nın derneği olmadığını tüm bölgeye hitap eden bir dernek olduğunu aktardı. Dernek olarak çalışmalarında en önemli önceliklerinin, üyelerin ve vatandaşların esnafla olan sorunlarını çözmek olduğunu kaydetti.

 

KAPAKLI’YA ESNAF VE SANATKARLAR ODASI İSTİYORLAR

 

Dernek olarak hedeflerinin önce Trakya bölgesi ardından tüm Türkiye’ye hizmet edebilmek olduğunu belirten Buz, “Esnaf ve sanatkarlarımızın olduğu Kapaklı’da henüz bir esnaf ve sanatkarlar odası yoktur. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 6331 sayılı kanunun ülkenin iş hayatı için bir devrim niteliği taşıdığını belirten Buz, “6331 sayılı kanun ile ülkemin iş hayatı için bir devrim niteliğindedir. SATİVES olarak sektör çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği noktasında kurslar aracılığıyla yeterlilik belgesi vereceğiz. Ayrıca düzenlenen kahvaltı programına katkı sunan değerli iş adamımız Pehlivanoğlu hazır beton firması sahibi İmran Bey’e teşekkür ederim” diye konuştu.

 

ROMANTİZMİ BIRAKIN

 

Pelivanoğlu hazır beton firması sahibi İmran Pehlivanoğlu’na teşekkür plaketini Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak sundu ve kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Kaymakam Kızıltoprak konuşmasında, “Sivil toplum kuruluşlarına katkı vermek amaçlarımızdan birisidir. Daha önce de dile getirdiğim gibi yapacağınız işlerde romantizmi bir kenara bırakarak daha profesyonelce davranmalıyız. İş ve işçi sağlığı noktasında halk eğitim merkezlerinde kurs verilecek olmasını takdir ediyorum” dedi.

 

Haber / Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10