Yağma iddiaları meclise taşındı

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 'Tekirdağ'ın en güzel yerleri imar rantı uğruna TOKİ eliyle inşaat şirketlerine peşkeş çekiliyor' diyerek Tekirdağ ve Çorlu'daki

Çorlu 26.09.2016 19:31:00 0
Yağma iddiaları meclise taşındı

YAĞMALANMAK İSTENİYOR

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’daki Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yağmasını Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Tekirdağ’ın TOKİ eliyle imar rantı uğruna belirli bir plan dahilinde yağmalanmak istendiğini ifade etti.

 

İDDİALARI SORDU

 

Tekirdağ’daki yağma planının ilk olarak 2015 yılında başladığını kaydeden Yüceer, 2015 yılında TOKİ’nin, Tekirdağ Valiliği’nden çevre yolunun kuzeyindeki 835 hektarlık bir alanı toplu konut alanı ilan edilmesini istediğini, Valiliğin de TOKİ’nin bu isteğine onay verdiğini kaydetti. Yüceer, TOKİ’nin Çorlu merkezde 5 mahallede imar planları içerisinde bulunan hazineye ait 113 hektarlık alanın da bedelsiz olarak  devrini istediğine yönelik iddiaları da sordu.

 

İMAR PLAN ÇALIŞMALARINA BAŞLANMADI

 

Önergeyi yanıtlayan Bakan Özhaseki, Çorlu merkezde 5 mahallede (Hıdırağa, Kemalettin, Nusratiye, Önerler ve Silahtarağa mahalleleri) hazineye ait arazilerin TOKİ’ye bedelsiz verildiğini doğrularken, henüz imar plan çalışmalarına başlamadığını kaydetti. Bakan Özhaseki, imar planlarının TOKİ tarafından hazırlanacağını onay işlemlerin ilgili belediyelerin görüşü alınmak suretiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi.

 

KRİTERLER BELİRLENECEKTİR

 

Tekirdağ’daki çevre yolunun kuzeyindeki 835 hektarlık toplu konut alanının yaklaşık yüzde 40’ının TOKİ’ye ait olduğunu belirten Özhaseki, “Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ile Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı çerçevesinde TOKİ tarafından yapılacak olan imar çalışmaları sonunda bu alanda gerçekleştirilecek konut ve nüfus sayısına ilişkin kriterler belirlenecektir” dedi.

 

İNŞAAT ŞİRKETLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

 

Önerge yanıtını değerlendiren Candan Yüceer, “Tekirdağ, TOKİ eliyle imar rantı uğruna belirli bir plan dahilinde yağmalanmak isteniyor. Tescili yapılan ve koruma altına alınan 82 dönümlük alandaki Çorlu Askeri Hastanesi ve eski 5. Kolordu Karargâhı ile birlikte mevcut Kolordu Kışlası’nın içerisindeki 15 yapının kamuoyu baskısıyla TOKİ’ye devredilemedi. Trakya, birinci sınıf tarıma elverişli topraklarla, Türkiye’nin, hatta dünyanın en bereketli topraklarına sahip. Ancak toprağımız, havamız, suyumuz rant uğruna yağmalanıyor. Ergene Nehri’nin hali ortada; zehir akıyor. 14 yıldır atılan adımların hepsi göstermelik. İnsan sağlığı, çevre sağlığı umursanmadan birinci sınıf tarım arazilerine, yaşam, yerleşim yerlerinin dibine termik santraller kurulmaya çalışılıyor. Şimdi de Tekirdağ’ın en güzel yerleri imar rantı uğruna TOKİ eliyle inşaat şirketlerine peşkeş çekiliyor” diye konuştu.

 

KONUT İHTİYACI OLDUĞU BİR GERÇEK

 

Yüceer konuşmasının sonunda ise, “Sadece Çorlu’da hazineden TOKİ’ye bedelsiz verilen alan 3 buçuk milyon metrekarelik bir alana tekabül ediyor. İktidarın, bunu yaparken belediyenin, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine baş vurmaya tenezzül etmemesi Tekirdağ’a ve Tekirdağlılara bakış açısını ortaya koyuyor.  Tekirdağ’ın nüfusunun hızla arttığı ve konut ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Ancak bunun yolu halkın ihtiyaçlarını görmezden gelerek bu arazileri rant uğruna yok etmek değildir” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10