Suç ve ihmallerin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz"

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Kırklareli Adliyesi'nde Milli Eğitim  İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir yurtta istismar edilen iki çocuğun duruşması

Tekirdağ 26.10.2016 20:23:00 0
Suç ve ihmallerin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz

“İNSANLIK GÖREVİ”

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Kırklareli Milletvekilleri Vecdi Gündoğdu, Turabi Kayan ve 24. Dönem Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur ve İl ve ilçe kadın kollarından 50 kadar parti üyesi ile  Kırklareli Adliyesi’nde Milli Eğitim  İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir yurtta istismar edilen iki çocuğun duruşmasına katıldı.  Duruşma sonrası Kırklareli İl Başkanlığında basın açıklaması yapan Yüceer,  altında ülkemizin de imzası bulunan çocukları korumaya ilişkin tüm uluslararası metinlerin çocuk istismarını önlemeyi imzacı devletlere bir yükümlülük olarak verildiğini ancak bunun her şeyden önce bir insanlık görevi olduğunu kaydetti.

 

“SEYİRCİ KALIYOR”

 

Yüceer “ Devlet bırakın çocuk istismarını önlemeyi kendi korumasında olan, kendi yurtlarında kalan çocukların istismara ve tecavüze uğramasına seyirci kalıyor. Buna ilişkin son örneklerden birisi Milli Eğitim Bakanlığı Kırklareli İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Mimar Sinan Meslek Teknik Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan, yani Devlet’e emanet edilmiş olan iki çocuğumuzun söz konusu yurtta görev yapan E.D. tarafından taciz ve istismar kurbanı yapılmasıdır” dedi.

 

“İHMAL SUÇU İŞLEMİŞLERDİR”

 

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu Başkanı Yüceer, bu vahim hadise kadar can yakıcı olanın Milli Eğitim Bakanlığı Kırklareli İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren söz konusu yurtta Haziran ayında 15 yaşlarında iki çocuğa nitelikli cinsel istismarda bulunan E.D.’nin yargılandığı davaya ne Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne çocukları korumakla yükümlü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahil bile olmaması olduğunu kaydetti.  Yüceer, “Milli Eğitim Bakanlığı davaya müdahil olmadığı gibi bu istismarı görmeyen, görmezden gelen herhangi bir yurt yöneticisini, belletmenini görevden alma gereği bile duymamıştır.  Bu durum duyarsızlığın ötesinde, yaşanan istismarın üzerini örtme çabasıdır. Böyle bir istismarın yaşandığı kurum, kurumun yöneticileri, belletmenleri ve kurumun bağlı olduğu bakanlık en hafif tabiriyle görevi ihmal suçu işlemişlerdir” ifadelerini kullandı.

 

YARGILAMAK İSTİSMARI ORTADAN KALDIRMIYOR

 

İstismarı gerçekleştiren zanlının tutuklu olması ve yargılanmasının bu istismarın vahşetini ortadan kaldırmaya yetmediğini ifade eden Yüceer, vatandaşların beklentisinin iki çocuğun istismar edildiği bu vahşetin tüm boyutlarıyla araştırılması, ihmali olanların, görmezden gelenlerin, denetlemeyenlerin ve önlem almayanların dâhil herkesin cezalandırılması olduğunu kaydetti. Yüceer, caydırıcılığın ancak böyle sağlanabileceğini bildirdi. Savcılığın yapılan şikâyetlere rağmen söz konusu kurum yöneticileri hakkında herhangi bir işlem başlatmamış olmasının da, kamu davası açması gerekirken süreci uzatmasının da anlaşılabilir olmadığını kaydeden Yüceer, “Türkiye’deki koruma sisteminden ve adalet mekanizmasından bunu beklemenin çok anlamlı olmadığı da ortadadır. Yakalanan zanlıların “nasılsa duruşmada takım elbise giyer, kravat takar yırtarım, nasılsa istismara uğrayanları suçlarım az ceza alırım” mantığı rahatsız edici bir biçimde adalet sistemimizin içini çürütmektedir” dedi.

 

İZİN VERMEYECEĞİZ

 

Yüceer”  Hem idarede hem yargıda yaşanan bütün bu duyarsızlığa rağmen bizler bu insanlık suçuna ortak olmayacağız. Çocuklar söz konusu olduğunda, çocukların cinsel istismarı söz konusu olduğunda hiçbir suçun münferit olmadığını, devletin çocukları koruma görevinin yerine getirilmediğine tanıklık etmeyi sürdüreceğiz. Hiçbir suçun, hiçbir ihmalin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

Haber / Sibel BAL


0282 726 91 91
0282 747 65 10