"Eğitim ve Araştırma hastanesine dönüştürülmelidir"

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, Çorlu Devlet Hastanesi'nin ikinci basamak sağlık kurumu statüsünde olmasından dolayı, yapılabilecek birçok i?

Çorlu 26.10.2016 20:25:00 0

“MAĞDURİYETE SEBEP OLUYOR”

 

Çorlu’nun sanayi kuruluşlarının varlığı ile Trakya’nın en gelişmiş ilçesi olmakla birlikte, 250 bini geçen nüfusu ile de ülkedeki birçok ilden daha fazla nüfusa sahip bir ilçe konumunda bulunduğunu kaydeden Köprülü, ilçede artan nüfusa karşı sağlık hizmetlerindeki sunumun gelişmemesinin büyük bir sorun olduğunu belirtti.  Konuyu Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi ile gündeme getiren CHP’li Köprülü, “ikinci basamak sağlık kurumu konumunda hizmet veren Çorlu Devlet Hastanesi, tüm yenileme çalışmalarına karşın artan nüfusun taleplerini karşılamakta güçlük çekmektedir.  Özellikle 25 Mart 2013’te yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile Türkiye’deki tüm Devlet Hastaneleriyle birlikte bazı işlemlerin mevcut mevzuat gereği yapılamamasından ve birçok malzemenin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaması nedeniyle hastaların tedavilerinin eksik kalmasına ve mağduriyetine sebep olmaktadır” dedi.

 

“DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜNDÜR”

 

Soru önergesinde, Çorlu’da eğitim ve araştırma hastanesi bulunmamasından dolayı yapılamayanları örnek gösteren Köprülü, “Operasyonun çok yüksek riskli olarak kabul edildiği bazı durumlarda aort kapak hastalığı tedavisinde (ileri yaş, kronik akciğer hastalığı, uzun süreli genel anesteziyi tolere edemeyecek hastalarda) kasık atar damarından girerek aort kapağın yenisi ile değiştirilmesi mümkündür. Bu tedavi Türkiye’nin değişik yerlerinde başarı ile uygulanmaktadır. Çorlu Devlet Hastanesi’nde bu konuda özel eğitim almış ve dünya tıp literatürüne katkıda bulunmuş bir hekim bulunmasına rağmen bu işlem hastanenin 3. Basamak sağlık kuruluşu olmaması nedeni ile gerçekleştirilememektedir” dedi.

 

TEDAVİ EDİLMEK DURUMUNDA KALDI

 

İkinci basamak sağlık kuruluşlarında Fizik tedavi ve Rehabilitasyon hizmeti 61 seansa kadar verilmekte olduğunu 61 seans üzeri hizmetler için hastalar Üniversite ya da Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne, 0-18 yaş arası işitme kaybı olan hastaların 3. Basamak sağlık kuruluşuna yönlendirildiğini hatırlatan Köprülü,  hastaların ameliyatsız ya da daha küçük bir ameliyatla tedavi edilebilecek sağlık problemlerinin Çorlu Devlet Hastanesi’nin 3. Basamak sağlık kuruluşu olmamasından ötürü daha uzun ya da operatif riski daha yüksek işlemler ile tedavi edilmek durumunda kaldığını ifade etti.

 

SORU ÖNERGESİ VERDİ

 

Köprülü soru önergesinde “ Tüm olanaklarına rağmen, ikinci basamak sağlık kuruluşu statüsünde bulunduğu için yapılabilecek birçok işlemi yapamayan Çorlu Devlet Hastanesi, neden Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ne dönüştürülmemektedir? Trakya’nın merkezi konumunda bulunan ve ülkemizin hemen hemen her bölgesinden içgöçün yoğun şekilde devam ettiği Çorlu’da, var olan Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesinin karşısında ne tür engeller vardır?

 

Nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken mevcut hastanenin yetersizliği konusunda bir çözüm planınız var mıdır? Bununla ilgili çalışmalarınız nelerdir? “ sorularına yanıt istedi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10