Kuruluş ve kurtuluş coşkusu ilk gün ki gibi

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 93. Yılı ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 94.yıldönümü Cumartesi günü düzenlenen törenler ile kutlandı.

Çerkezköy 29.10.2016 16:32:00 0
Kuruluş ve kurtuluş coşkusu ilk gün ki gibi

TÖRENLER SAAT 09.00’DA BAŞLADI

 

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 93. Yıldönümü ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıldönümü nedeni ile dün düzenlenen Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreninin ardından kutlamalar Cumartesi sabahı saat 09.00’da Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın Kaymakamlık Makamı’nda tebrikleri kabul etmesi ile başladı.Tetrikat törenin ardından saat 10.00 başlayan kutlama töreni öncesi Çerkezköy Belediyesi tarafından tören alanında binlerce Türk bayrağı vatandaşlara ve öğrencilere dağıtılırken, tören alanı kırmızı beyaz renklere büründü.

 

BAYRAMINI KUTLADILAR

 

Kutlamalarda Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş ve Belediye Başkanı Vahap Akay’ın Belediye Meydanı’nda bulunan halkın ve tören birliklerinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlaması ardından saygı duruşu yahttp://i.hizliresim.com/6mdoYP.jpgpılması ve İstiklal Marşımızın  hep bir ağızdan söylenerek, şanlı bayrağımız göndere çekilmesi ile başladı. Ardından Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 93. Yılı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yılı nedeni ile Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay bir konuşma gerçekleştirdi

 

“AYNI GURUR İLE YAŞIYORUZ”

 

Akay “ Bugün 29 Ekim; Tarihimizin en önemli günü olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bayramı bugün, Ancak bugün aynı zamanda Çerkezköy’ümüzün de düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıldönümü. Bizler bu iki coşku ve heyecanı aynı gün yaşamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Hepinizin bildiği gibi 29 Ekim gününün Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluş günü olması nedeniyle Belediye Başkanlarının konuşması bir gelenektir. Bu gelenek geçen yıl 29 Ekimin seçim arifesine gelmesi nedeniyle bozulmuştu. Bizler Belediye Başkanı olarak siyasi kimliğimiz var olsa dahi bunu bir kenara koyarak milletimize hizmet ediyor ve milletimizi bu koltukta temsil ediyoruz. Bu sebeple bir yıl aradan sonra burada sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

 

ÜLKEMİZİN EN HIZLI BÜYÜYEN VE GELİŞEN KENTLERİNDEN BİRİ

 

Akay “ 1850’li yıllardan itibaren yaşamın başladığı Türbedere de Çerkezlerin göçü ve bir dönem yaşadıkları, Molla Mehmet Efendi’nin kurucu Belediye Başkanı olduğu yerin adı Çerkezköy, 1912-13’lerde Bulgar, 1920-22’lerde Yunan işgali altında kalan ilçemiz 29 Ekim 1922’de düşman işgalinden kurtulmuş. Gelişen ve büyüyen nüfusu ile Çerkezköy’ümüz bugün ülkemizin 7 coğrafyasından vatandaşlarımızla buluşma noktamız. Ülkemizin çeşitli kültürlerinin buluştuğu birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızla barış içerisinde yaşadığımız kentimiz. Tekirdağ ve Türkiye’de sanayi kimliği ile öne çıkmış Çerkezköy’ümüzün dünyanın ve Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarının hizmet verdiği yüzlerce kuruluşları ile binlerce esnafı, on binlerce alın teri ile çalışan vatandaşlarımız ile ülkemizin en hızlı büyüyen ve gelişen kentlerinden biri haline geldi. Bizlerde Çerkezköylülük bilinci ile bu topraklarda yaşayan tüm vatandaşlarımızı kucaklayan bir anlayışla Çerkezköy’ümüze hizmet ediyoruz. Ben tarihten bugüne kadar Çerkezköy’ümüze hizmet eden Belediye Başkanlarıma, Meclis Üyelerine, yöneticilerine, Çerkezköy’ümüze hizmet eden hayatta olan herkese teşekkür ve şükranlarımı sunuyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

 

YAŞAŞIN CUMHURİYET

 

Konuşmasını sürdüren Akay” Bugünün diğer adı Cumhuriyet; Orduları dağıtılmış, her karış toprağı işgal altına alınmış, kendi topraklarından atılmaya çalışılan, bağımsızlığı elinden alınarak yok edilmeye çalışılan, emperyalizmin oyunlarının hedefi ve merkezi haline gelmiş olan memleketimiz; Hal böyle iken; Vatanına ve milletine inanmış bir lider ortaya çıkmış; Hiç hesapta olmayan biri bu oyunları bozmak için and içmiş, ‘Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır’ diye yola çıkarak Anadolu’da Trakya’da milletini harekete geçirmiş, ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmış, ayırmadan bu topraklarda ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diyerek ay yıldızlı Türk Bayrağı altında milletini bir araya getirmeyi başarmış ve zaferler kazanarak bunları Cumhuriyet ile taçlandırarak ülkemizin çocuklarına ve geleceğine armağan etmiş bir asker ve devlet adamı Atamızı, Atatürkümüzü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü minnet ve şükran duygularımız ile anıyoruz,  Onunda ifade ettiği gibi emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olmayacak, Türkiye Cumhuriyeti medeniyetin yolundan sonsuza kadar yaşamaya devam edecek. Son dönemlerde emperyalizmin oyunlarını yeni senaryolarla oynamak isteyenlere de, 15 Temmuz’da bu milleti diz çöktürtmeye çalışanlara da, içerideki ve dışarıdaki hainlere de, buradan sesleniyoruz; Türkiyemizi kimseye teslim etmeyeceğiz, Türkiye’mizi kurda kuşa yem etmeyeceğiz. Umutla, gururla ve mutlulukla aydınlık yarınlara ilerleyeceğiz. Güzel günler göreceğiz. Cumhuriyetimize de demokrasimize de sahip çıkacağız. Cumhuriyetimizi de Demokrasimizi de büyütüp geliştireceğiz. Bu duygularla bir kere daha Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunu ve Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum. Bu topraklar için şehit olanları saygı, minnet ve şükran duygularımla anıyorum. Bizler ‘Sevdamız Çerkezköy’ demeye ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diye haykırmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

“VAZGEÇİLMEZ BİR DEĞERDİR”

 

Akay’ın ardından konuşan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay “ Milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyetimizin 93. Yılını birlikte kutlamanın mutluluk,coşku ve heyecanını içindeyiz.Bırakışmış en büyük miras  ve vazgeçilmez bir değerdir.Cumhuriyetin ilanı,milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir.Cumhuriyet,Milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesi ve birlik,beraberlik içinde hareket ettiğimizde  olmaz denileni başardığımızın ispatıdır.”dedi.

 

ALÇAK DARBE GİRİŞİMİ YAPILMIŞTIR”

 

15 Temmuz’da ki kanlı darbe girişimine de değinen Kubilay “ 15 Temmuz’da FETÖ tarafından gerçekleştirilen alçak darbe girişimini de milli iradeye, Cumhuriyete ve demokrasiye bağlı aziz milletimiz meydanlarda sokaklarda canları pahasına eşsiz bir destan yazarak durmuş ve istikbalimize sahip çıkmıştır. Yüce milletimiz tek yürek olduğumuzda yenilmeyeceğimizi bir kez daha kanıtlamıştır. Türk Milleti Dünya tarihinde hiçbir millete nasip olmayan büyük bir kahramanlık destanı yazarak tüm dünyaya mükemmel bir ders vermiştir.15 Temmuz bu nedenle Türkiye’nin ikinci kurtuluş mücadelesinin adıdır. Çerkezköy’de görev yapmaktan gururu duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum.Çünkü ilçemiz hain ve alçak darbe teşebbüsünün olduğu 15 Temmuz akşamından itibaren milli iradeye,devletine,milletine,Cumhuriyeti’ne , vatanına sonuna kadar sahip çıkmıştır.Gerçekten de Çerkezköy’ümüz tüm kamu kurumlarıyla,sivil toplum kuruluşlarıyla basınıyla,milli iradenin,Cumhuriyetimizin ,demokrasimizin,sayın Cumhurbaşkanımızın,hükümetimizin her zaman yanında olmuştur.Bundan sonrada olmaya devam edecektir.Bu nedenle tüm Çerkezköylü vatandaşlarıma teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.Bu vesileyle alçak darbe teşebbüsünde bulunan vatan haini millet düşmanı FETÖ örgütünü lanetliyorum. Şehit düşen tüm vatandaşlarımıza  Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum” açıklamasında bulundu.

 

“CUMHURİYETİ YAŞATMAKTIR”

 

Kubilay”  Cumhuriyet’in sağladığı barış ve huzur ortamı sayesinde ülkemiz her alanda önemli atılımlar gerçekleştirerek, dünyada saygın bir devlet konumuna gelmiştir. Bizlere düşen görev,Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün önderliğinde büyük Türk Milletinin kanı,canı ve sonsuz emekleriyle kurulan Cumhuriyetimizi sonsuza değin yaşatmaktır.Bu duygu ve düşüncelerle  Cumhuriyetimizin 93. Yılını ve İlçemizin düşmen işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü bir kez daha kutluyor,Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk,ve silah arkadaşları başta olmak üzere canlarını vatan uğruna feda eden aziz şahitlerimizi rahmetle,kahraman gazilerimizi de minnetle ve şükranla anıyorum.”dedi.

 

GÖSTERİLER NEFES KESTİ

 

Törende yapılan konuşmaların ardından İlçe Halk Eğitimi Merkezi Folklor ekibi gösterilerde bulundu. Coşku ve dikkatle izlenen halk oyunları gösterisinde Belediye Başkanı Vahap Akay da elleriyle tempo tutarak folklor ekibini ilgiyle izledi.

 

Programda daha sonra Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencilerinin sahneye koyduğu İstiklal Marşı Tiyatralı sahneye kondu. Meydanı dolduran binlerce Cumhuriyet sevdalısının alkışları arasında izlenen oyunun kartografiliğini üstlenen Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni Handan Gökçek Özer ve 50 kişilik öğrenci grubunun rol aldığı oyunda, vatan şairi Mehmet Akif’in İstiklal Marşı dizeleri tiyatral olarak sahneye kondu.15 Temmuz gecesi ülkemizde yaşanan kaos ortamından esinlenerek ses ve görsel efektlerle desteklenen oyunda 15 Temmuz’da yaşanan kanlı darbe girişiminin ölümsüz ismi Ömer Halisdemir’in anısına o anı canlandıran Berkay Oruç’un ve diğer öğrencilerin performansı halk başta olmak üzere protokolden de alkışla birlikte tam not aldı. Programda Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kompozisyon, şiir, basketblo, futbol ve resim dallarında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyeler takdim edildi. Geçit töreninin ardından Cumhuriyet koşusu gerçekleştirilirken, protokol üyeleri ve vatandaşlar Atatürk Anıtı’nda sergilenen ‘’Geçmişten Günümüze Çerkezköy’’ sergisini  ziyaret ettiler. Çerkezköy Belediye Başkanı  Vahap Akay eski fotoğraflar hakkında kaymakam ve protokol üyelerine bilgi verdi.

 

ESNAF BAYRAMA İLGİ GÖSTERDİ

 

Cumhuriyetin 93. yılı Çerkezköy'de coşkuyla kutlanırken, bir kısım esnaf da giydiği ay yıldızlı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının baskısı olan kravatlar ile Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ilgi gösterdi. Daha önce milli maçlarda ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda da benzer jestlerde bulunan Çerkezköy esnafı, bayramı doyasıya yaşadı.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Garnizon Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy belediye Başkanı Vahap Akay,Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz,  

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan,İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri,ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı ve Bağlık Mahallesi Muhtarı Tahsin Akgün ve muhtarlar,Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Çerkezköy Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Metin Aysal, STK temsilcileri, askeri erkan, okul idarecileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Seyit SÜREN - Pınar SANCAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10