Ordu:  Tek şerit kesin çözüm değildir

26. Dönem Tekirdağ Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Ordu, Çerkezköy'deki trafiği rahatlatma çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çerkezköy 8.11.2016 22:25:00 0
Ordu:  Tek şerit kesin çözüm değildir

TOPLUMUN AYDINLATILMASI LAZIM

 

Çerkezköy’de yaşanan trafik sorunu hakkında basın toplantısı düzenleyen Mustafa Ordu, ilk olarak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalara değinerek, “Son zamanda Çerkezköy için gündeme getirdiğimiz bazı konularda azınlıkta olsa rahatsız olanlar oluyor. Bizim bahsettiğimiz konular Çerkezköy’ün genelinde yaşayacak nüfusun menfaati doğrultusunda olduğu için bu açıklamaları yapmamız gerekmektedir. Açıklama yaparken de her yere maydanoz olmamız gerekmez. Belediyeye vergi verdiğimiz için belediyenin hizmetlerinden eşit şartlarla faydalanmamız lazım. Ama verdiğimiz bu vergileri başka bire yede kullanılıyorsa buna da müdahale ederek toplumu aydınlatmamız lazım” dedi.

 

VATANDAŞA HİZMET YAPILSIN

 

ÇTSO hakkında yaptığı açıklamalara da değinen Ordu, “Birileri rahatsız olurken birileri de bu yetkiyi ona kim veriyor diyor. Çerkezköy de ÇTSO gibi Şoförler ile Esnaf odası da var. Onlarla ilgili konuştuğumu duyan var mı tabi ki yok. Neden konuşmuyorum çünkü onların üyesi değilim ve aidat vermiyorum. Eğer yanlış bir tutumları varsa üyeleri ve kurucuları çıkıp açıklama yapar. ÇTSO kurucuyum ve aidat veriyorum. Benim verdiğim aidatlarla nerelere gidiyorlar. Çıkıp onları açıklasınlar. Çerkezköy Belediyesi 2005 yılında minibüs hatlarını satmış. Paralar nerde diyoruz rahatsız olanlar var. Bundan rahatsızlık duyacak bir durum yok iki cümleyle açıklama yapılacak. İspatlayamıyorsanız parayı geri yerine koyun ve vatandaşa hizmet yapılsın” diye konuştu.

 

KAYMAKAM AÇIĞA ALINIYOR NEDEN YAZMIYORLAR?

 

Karınca misali yürüyerek açıklama yapmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Mustafa Ordu, “Çerkezköy’de birçok yerel gazete açıklamalarımıza yer veriyor ama ne hikmetse bir yerel gazete FETÖ hakkında yazılar yazıyor ne de bazı konuları gündeme getiriyor. Ama belediye de 2009 yılında rapor hazırlayan müfettiş görevden aldılar diye yazıyor ama Kapaklı Kaymakamının açığa alındığı ve Milli Eğitim Müdürü ile alakalı eleştiri haberini neden yazmıyorlar. Ülkeye bölmeye giden FETÖ’cüler için bazı arkadaşların mallarına tedbir koyuyorlar ama Ak Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı Başkanı ise böyle bir şey yok diyor. İlçe Başkanına soruyorum. Sizin söylediğiz mi doğru yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dedikleri mi doğru” diye konuştu.

 

ÇÖZÜME UZAK OLDUKLARINI GÖSTERMEKTEDİR

 

Ordu konuşmasının devamında ise, trafik çalışmaları hakkında konuşarak, “Bir süredir Tekirdağ Büyükşehir belediyesi yetkilileri tarafından yapılan ‘Çerkezköy’de trafiği rahatlatma çalışmaları başladı!’ açıklamalarının yerel basında geniş olarak yer aldığını görüyoruz. Belediye meclisi toplantısında konunun gündeme gelmesiyle Çerkezköy belediye meclisi geç olsa da nihayet soruna müdahil olabildi. Ancak mecliste yapılan görüşmelerde üyelerin sorunun çözümüne katkı verdiğini söyleme imkanı yoktur. Bu sonuç bize belediye meclisi üyelerinin Çerkezköy ün sorunlarına ve çözümüne ne kadar uzak olduklarının göstermektedir. Haksızlık  yapmayalım; meclis üyelerinden biri Cumhuriyet meydanına yer altı otoparkı, bir diğeri de orta refüjdeki ağaçların korunması ile ilgili bir iki cümle ile görüş belirtmiş hepsi o kadar” açıklamasında bulundu.

 

İBRETLİK BİR GÖRÜNTÜ OLUŞTURMUŞTUR

 

“Üç yıldır görevde olan meclis üyelerinin Çerkezköy ün en temel sorununun çözümü hakkında söyleyecek sözleri olmaması ibretlik bir görüntü oluşturmuştur “ diyerek konuşmasını sürdüren Ordu ”Öncelikle belediye meclisinin otopark ve dolayısıyla trafik sorunu hakkında bir komisyon kurarak ciddi bir araştırma ve çalışma yapmamasını ciddi bir eksiklik olarak görüyorum. Belediye meclisinde kurulacak komisyon üyeleri; sorunu yaşayan vatandaşları sahada dinleyerek çözüme yönelik oluşturacakları raporu mecliste tartışıp Büyükşehir’e sunulacak bir proje haline getirebilselerdi bu gün çözüm olarak Çerkezköy e dayatılan ana caddeleri tek yönlü trafiğe kapatmak gibi vatandaşa çözüm değil, zulüm olan bir zihni sinir projesini tartışmak zorunda kalmazdık. Uğur Mumcu, Öztrak ve Atatürk Caddelerinin  tek yönlü olarak  trafiğe kapatılması gibi bir çözümü üstelik orta refüjün ve burada mevcut ağaçların sökülerek  kaldırılmasını kabul edemiyorum. Bu uygulama hayata geçerse Çerkezköy trafiğine çözüm değil, vatandaşlara zulüm olur diye düşünüyorum” dedi.

 

EZİYETTEN BAŞKA BİR ŞEY OLMAZ

 

Ordu “ Çerkezköy de araç trafiği sıkıntısını çözmek için rahatlatma çalışması yapılacaksa öncelikle sıkıntının adını doğru olarak konulması gerekiyor. Bana göre Çerkezköy de araç trafiği sıkıntısı değil otopark sıkıntısı vardır. Dolayısıyla bir çalışma yapılacaksa öncelikle otopark sıkıntısını önlemeye yönelik çalışma yapılması gerekir. Büyükşehir Belediyesinin başlattığını söylediği çalışma dostlar alış verişte görsün demek için yapılan boş bir çalışmadır. Yapılan çalışma benzetmek gibi olmasın kanser hastasını aspirinle tedavi bile sayılmaz. Vatandaşı oyalamak ve kandırmak için yapılan göstermelik çalışma, nafile uğraş olur, Çerkezköy için vakit ve nakit  kaybıdır. Trafik sorununun kesin çözümü; otopark sorununu kalıcı olarak çözmekten geçer. Büyükşehir tarafından önerilen mevcut caddeleri tek yöne çevirmek, vatandaşa eziyetten başka bir şey olmaz. Bir an için bunun uygulandığını düşünelim.Caddeleri tek yönde işletseniz de sonuçta bu  caddelere giriş-çıkışlar mevcut kavşaklardan olacaktır. O kavşaklara  ne yapacaksınız?Trafik bu defa kavşaklarda sıkışmayacak mı? Caddelerden Otopark parası toplanmasına benzer şekilde ben yaptım oldu mantığı ile bu uygulama hayata geçirilirse vatandaşlara zulüm edilmiş olur. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Yapmayın büyükşehir belediyesi sorun yaratmak için değil, sorunları çözerek vatandaşa hak ettiği hizmeti vermek için vardır. O halde artık sorun yaratmak için değil,sorun çözmek için projeler yapılıp,uygulamaya konmalıdır” dedi.

 

ACİL OLARAK YAPIMINA BAŞLANMALIDIR

 

Otopark sorununun nasıl çözüleceği noktasında da fikir sunan Mustafa Ordu, “ Ben de size yeni otopark alanları yaratmaktan geçer derim. Bunun için öncelikle bodrum katını otopark yapmak üzere Belediyeden ruhsat alan ve bodrum katta arsanın yüzde 100 inşaat alanı kullanan, fakat bodrum katını ticari amaçla değerlendiren binaların bodrum katları acilen ruhsata uygun olarak otopark olarak kullanılmaya başlanmalıdır. İkinci olarak yeni inşaatların bodrum katlarına otopark yapma zorunluluğu getirilmelidir. Gerekirse otopark olarak kullanılmak şartıyla ikinci bodrum kata inşaat izni verilmeli, binalarda otopark yapımı mecbur olmalıdır. Otoparkı olmayan binaya inşaat izini verilmemelidir. Son olarak planda otopark alanı olarak ayrılan yerlerde kat otopark yapılmalıdır. Ama otoparklar gerçekten kat otopark olmalıdır, yeraltı otoparkı değil. Geçmiş dönemlerde Ne yazık ki  kat otoparkı diye yer altı otoparkı yutturulmaya çalışılmış, mevcut otopark alanı ilave tek bir araçlık bile alan yaratılmadan yeraltına alınarak yok edilmiştir. Kat otoparkı denince  3-4 katlı kat otoparkları anlaşılmalı ve acil olarak yapımına başlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

 

ÇERKEZKÖY’E YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR

 

Otopark sorununu çözmeden yolları tek yöne çevirmek, mevcut caddelerdeki  tek şeridi otopark olarak kullandırmanın kesinlikle çözüm olmadığının altını çizen Ordu “ Bu uygulama ile geçici bir süre trafik rahatlamış görünse bile sonuçta kavşaklara gelen trafiğe çözüm olmayacaktır. Dolayısıyla bu trafiği önlemek için kavşaklara alt ve üst geçişler projelendirilmeli, araç yolları birbirini kesmeden araçlar kavşaklardan geçebilmelidir. Altı yol, Narin, Cumhuriyet meydanı, Fevzipaşa mahallesinde okul önü ve Barbaros Caddesi havuzlu, Yemek dünyası, Pera pastanesi kavşaklarına  çözüm üretmeden  ana caddeleri tek yönlü trafiğe kapatmak gibi saçma bir çözümü Çerkezköy de yaşayan vatandaşlara dayatmayın!  Sonuç olarak: kalıcı çözüm; ancak kat otoparkları ve kavşak düzenlemeleri birlikte yapılırsa mümkün olacaktır. Büyükşehir bu tür projeleri geliştirebilirse Çerkezköy ün trafik sorununa çözüm üretebilir aksi taktirde düşündükleri caddeleri tek yön yapmak geçici çözüm bile sayılmaz, sorunu görmezden gelip çözümü ötelemek olur ki bu Çerkezköy’e yapılacak en büyük kötülüktür”

 

OY İSTERKEN NE DİYECEKLER MERAK EDİYORUM

 

Mustafa Ordu konuşmasının sonunda ise, “Belli ki Büyükşehir Çerkezköy’e  kat otoparkı ve kavşak yatırımı için bütçeden yatırım yapma yerine hiçbir fayda sağlamayacak  sözde projelerle oyalama taktiği uygulamaktadır. Bunun sebebi Çerkezköy den alınan oylar olabilir mi? Çünkü bilindiği gibi seçimlerde büyükşehir belediye başkanlığında CHP sadece Çerkezköy ve Kapaklı da 2’nci oldu. Diğer tüm ilçelerden birinci çıktı. Kamuoyunda yaygın kanaat üç yıllık büyükşehir yatırım bütçelerinden en az payın Çerkezköy ve Kapaklı ya verilmesinin nedeni bu sonuçlar  olarak kabul görülüyor. Yani büyükşehir bu 2 ilçeye ceza kesiyor. Bu görüşün yorumunu da seçmenlere bırakıyorum.

 

Çerkezköy de otopark ve araç trafiği sorunu yanı sıra hızla gelişen bir sorun da yaya trafiği için kaldırımların yetersiz kalmasıdır. Geçen dönem belediye yönetiminin otopark yaratmak amacıyla yaya kaldırımlarını daraltması, bina geri çekme mesafelerinin tümünün bina sahiplerince kullanılması, esnafların yetersiz yaya kaldırımlarını mal teşhiri için daha da daraltarak neredeyse yok hale getirmesi ve bu uygulamanın benimsenerek yaygınlaşması yaya trafiğini her an kazaya davetiye çıkaracak tehlikeli bir duruma getirmiştir. Belediye yetkililerinin bu oluşumu sadece seyretmesi kaldırım işgallerini teşvik etmekte ve yaya kaldırımı sorunu  çözümü zorlaştırmakta,ilçe caddelerinde yaya trafiği yapılamaz hale gelmektedir. Belediye yetkilileri görmezden geliyor ama büyük bir sorun da burada oluşmaktadır,vakit geçirilmeden çözüm üretilmelidir. Belediye yetkililerine soruyorum:Yaya kaldırımı sorununu kim çözecektir? Onu da Büyükşehir ve Pamukkale üniversitesinin akademisyenlerine mi pas edeceksiniz? O zaman seçim zamanı geldiğinde vatandaştan oy isterken ne diyeceksiniz doğrusu çok merak  ediyorum” dedi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10