Öztrak hükümeti uyardı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu. CHP'li Öztrak, büyük projeler hakkında bir çerçeve kanun çıkarılarak, Kamu-Özel İşbirliği Projeleri kaps

Tekirdağ 10.11.2016 22:14:00 0
Öztrak hükümeti uyardı

“DAHA FAZLA ZORLANACAĞIZ”

 

Kamu-Özel İşbirliği kapsamında verilen garantilerin ve koşullu yükümlülüklerin artık uluslararası kuruluşların da dikkatini çekmeye başladığını kaydeden Öztrak, “Hükümeti bir kez daha uyarıyorum. Döneminizde sıcak para bağımlısı hâline getirilmiş ekonomimizde çarkları döndürmek için yıllık 200 milyar dolar para bulmak gerekiyor. Saydamlık ve hesap verebilirlik sağlanamazsa, bu 200 milyarı bulmakta giderek daha fazla zorlanacağız” diye konuştu.

 

BAŞVURULARA YANIT VERİLMEDİ

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, İstanbul-İzmir Otoyolu Projesiyle ilgili soruları yeniden gündeme getirdi. 2013 yılında zamanın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, sözleşmede belirtilen tarihlerde sonradan yapılan değişiklikleri, getirilen KDV muafiyetlerini ve konsorsiyum tarafından bulunacak dış finansmana Hazine garantisi sağlanacağı iddialarını sorduğunu ifade eden Öztrak, soru önergesine de Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde kurumlara yaptığı başvurulara da yanıt verilmediğini söyledi.

 

“CİDDİ İŞLER BAŞIMIZA AÇACAK”

 

Yaklaşık 3,5 yıldır soru önergesinin ve Ulaştırma Bakanlığı’na yaptığı bilgi edinme başvurusunun yanıtlanmadığını, T.C. Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yaptığı başvurunun ise “Soru önergesine Bakanlık tarafından cevap hazırlanması nedeniyle” olumsuz yanıt verildiğini ifade eden Öztrak, özetle şunları söyledi: Geçen yıl 2016 Bütçe Kanunu üzerinde Genel Kurulda grubum adına yaptığım kapanış konuşmasında da aynı soruları Ulaştırma Bakanına bir defa daha yönelttim, yine yanıt alamadım. Şimdi, yeni Bakanımıza soruyorum: Ağzından ‘millet iradesini’ düşürmeyenler, neden milletin vekilinin millet adına sorduğu sorulara üç buçuk yıldır cevap vermiyorlar?  Bu Aziz Nesinlik hikâyeyi niye anlattım biliyor musunuz? Kamu-Özel iş birliği projeleri kapsamında gerçekleştirilen projelerle ilgili olarak saydamlıktan ve hesap vermekten nasıl kaçınıldığını göstermek için. Bunu gideremezsek ileride başımıza ciddi işler açılacak. Kamu -Özel İşbirliği kapsamında verilen garanti ve koşullu yükümlülükler artık uluslararası kuruluşların da dikkatini çekmeye başladı. Uluslararası Para Fonu'nun üç sayfalık son ülke değerlendirme notunda sırf bunun için gerçekten uzun bir paragraf ayrılmış.  Artık, yap-işlet-devret modeliyle yapılanlar başta olmak üzere, bu projelerin hesapları açık ve şeffaf şekilde ortaya konulmalı. Çıkarılan yasalarla otomatik olarak verilen borç üstlenim garantileri ve Hazine dışındaki bakanlıkların verdiği mahrum kalınan gelir garantileri borç hesaplarında görünmüyor. Bunu gidermek için derhal bir çerçeve kanun çıkarılarak kamu-özel iş birliği projeleri kapsamında verilen örtülü -açık garantiler ve koşullu yükümlülükler ile dış finansman süreçleri tek bir hesapta izlenmeli. Verilen garantilerin ne kadar olduğu, ne kadar yolcu ya da geçiş garantisi verildiği, bunun ne kadarının gerçekleştiği aylık olarak kamuoyuna açıklanmalı.  Ben buradan Hükûmeti bir kez daha uyarıyorum. Döneminizde sıcak para bağımlısı hâline getirilmiş ekonomimizde çarkları döndürmek için yıllık 200 milyar dolar para bulmak gerekiyor. Bunun için sadece borçlarla ilgili değil koşullu yükümlülüklerle ilgili de saydamlık ve hesap verir olmak şart. Aksi takdirde bu 200 milyarı bulmakta giderek daha fazla zorlanacağız” dedi.

 

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10