09.05'de hayat durdu

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anma etkinlikleri Çerkezköy'de büyük bir katılımla gerçekleşti. Atatürk Anıtı'nda başlayan 10 Kasım etkinlikleri, Ha

Çerkezköy 10.11.2016 22:25:00 0
09.05

ÇELENK SUNUMU YAPILDI

 

Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 78. yıldönümü anma programı çerçevesinde Çerkezköy protokolü saat 08.45'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önünde hazır bulundu. Program Çerkezköy Kaymakamlığı, İlçe Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı'nın çelenklerinin Atatürk Anıtı'na sunulması ile başladı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde Mustafa Kemal Atatürk ve şehitleri için iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Siren sesi ile tüm protokol ve programa katılanlar ile çevreden geçen vatandaşlar saygı duruşuna geçti. Bu sırada araçlarıyla çevreden geçen sürücülerde korna çalarak, siren sesine eşlik etti. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunarak, Türk Bayrakları yarıya indirildi. Çelenk sunumunun ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ve partililer Atatürk Anıtı'na kırmızı ve beyaz karanfil bıraktı. 

 

“BAŞÖĞRETMENDİR MUSTAFA KEMAL”

 

10 Kasım etkinlikleri daha sonra Halk Eğitimi Merkezi'nde saat 10.00'da başlayan programla devam etti. Halk Eğitim’deki program saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Program ise  Kızılpınar Anadolu Lisesi Müdürü Erkan Demir’in günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla devam etti. Demir’in günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti. Demir” Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 78. yıldönümünde burada toplanmış bulunmaktayız. Kimdir Mustafa Kemal? 1881’de Selanik’te doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önderi olan, 1921’deki Sakarya Meydan Muharebesi’nde Gazi ünvanını ve Mareşallik rütbesini alan, vefatına kadar 4 kez Cumhurbaşkanlığına seçilen 20. yüzyılın dehasıdır. Değişik cephelerde ön saflarda savaşan, 2. İnönü Savaşı’nda ‘Siz orada yalnız düşmanı değil, aynı zamanda milletin makus tarihini yendiniz.’ sözünü ifade eden; Sakarya Meydan Muharebesi’nde ‘Hatt-ı müdafaa yoktur sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça asla terk olunamaz’ sözünü ifade eden; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!’ sözünü söyleyen; Kurtuluş Savaşı’nın parolasını ‘Ya istiklal ya ölüm’ olarak belirleyen Başkomutandır Mustafa Kemal. Sivas Kongresi’nde manda ve himayeyi kesin olarak reddeden; kanına bağımsızlık ruhu işlemiş Yüce Türktür Mustafa Kemal. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözünü söyleyen, mecbur kalınmadığı sürece savaşı cinayet olarka kabul eden barışsever bir liderdir Mustafa Kemal. ‘Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır ya da bir milleti esarete ve sefalete sevk eder’ diyen ileri görüşlü Başöğretmendir Mustafa Kemal. Büyük devletler kuran ecdadımız, büyük medeniyetlere sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır’ sözünü söyleyen Osmanlı çocuğudur Mustafa Kemal. ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünü söyleyen bir sanatseverdir Mustafa Kemal. ‘Bizim dinimiz en makul ve en tabii dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin tabii olması için akla fenne, ilme ve mantığa uyması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur’ diyen devlet adamıdır Mustafa Kemal” diye konuştu.

 

“MUSTAFA KEMAL ÖZGÜRLÜK DEMEKTİR”

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere büyük önem verdiğini kaydeden Demir” Sizleri geleceğin yıldızı olarak görmüştür. Bu milleti aydınlığa boğacak sizlersiniz sevgili gençler. ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ der Mustafa Kemal. Peki gençler, sizler görevinizi layıkıyla yapıyor musunuz? O İstiklal Harbi’nde geceleri mum ışığında savaş planları yapıyordu hür ve bağımsız yaşayalım diye. Sizler ne kadar sahip çıkıyorsunuz bu ülkeye? Unutmayın, Mehmet Akif der ki: ‘Sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.’ Mustafa Kemal özgürlük demektir, aydınlık demektir, vatanseverlik demektir, medeniyet demektir, hürriyet demektir, gelecek demektir, dinimize ve kültürümüze sahip çıkmak demektir, bayrak demektir, vatan demektir, sorumluluk demektir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz” dedi.

 

ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

 

Kızılpınar Anadolu Lisesi Müdürü Erkan Demir’in günün anlam ve önemine ilişkin gerçekleştirdiği konuşmanın ardından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni münasebetiyle, Çerkezköy ilçe çağında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.Kompozisyon yarışmasında Kızılpınar Anadolu Lisesi’nden Neslihan Bektaş birinci olurken,  Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’nden Büşra Koçyiğit ikinci , Özel Gülerçin Anadolu Lisesi’nden Yasemin Kasnak ise üçüncü olurken, öğrencilere ödüllerini ise Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay takdim etti. Şiir dalında birinci olan Özel Gülerçin Koleji Ortaokul  öğrencilerinden Tuana Ballıkaya’ya, ikinci olan Mevlana Ortaokulu’ndan Berna Ocakçı’ya, üçüncü olan 125. Yıl Ortaokulu’ndan Buse Yılmaz’a ödülleri  Çerkezköy Garnizon Komutanı Tank Albay Engin Candaş tarafından verildi. Resim dalında Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu’ndan Zeynep Duru Demirbağ birinci, Gülerçin Anaokulu’ndan  Almira Ece Kartal ikinci ve Zübeyde Hanım Anaokulu’ndan  Elif Ece Yıldız ise üçüncü olurken, öğrencilere ödüllerini Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay verdi.  Resim dalında birinci olan Atatürk İlkokulu’ndan Eren Göl’e, ikinci olan Tepe İlkokulu’ndan Ece Naz Türk’e ve üçüncü Özel Gülerçin İlkokulu’ndan  Yade Tokmak’a ise ödülleri Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal tarafından takdim edildi. 10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma programı Kızılpınar Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu oratoryo gösteri ile son bulurken, öğrencilerin sergilediği oratoryo büyük beğeni ile izlendi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Anma programlarına Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Garnizon Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, AK Parti İlçe Teşkilatı üyeleri, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ve ilçe yönetimi, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ve yönetimi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği üyeleri, daire amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda okul idarecisi, öğretmen ve öğrenci katıldı.

 

Haber / Pınar SANCAR

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10