Türkiye'de 17 milyon kişi sigara bağımlısı

Özel İrmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahar Özçelik, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik " Sigara ve Sağlığa zararları" konferansÄ?

Çerkezköy 30.11.2016 22:33:00 0
Türkiye

SİGARA İÇME YAŞI 15’E DÜŞTÜ

 

Konferansta konuşan Özel İrmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahar Özçelik”  Türkiye’de sigaradan dolayı sağlık, işgücü ve benzeri nedenlerle yılda halen yaklaşık 2,72 milyar dolar ekonomik kayıp olmakta ve 100 bin kişi zamansız ölmektedir. Bu rakama sigaraya harcanan yaklaşık yıllık 15 milyar dolarlık miktar dahil değildir. Bugün dünyada 1.1 ile 1.3 milyar kişi sigara veya diğer tütün ürünlerini kullanmaktadır. Bu sayı 15 yaş üstü dünya nüfusunun üçte birine denk gelmektedir. Bu rakam 2025 yılında 1.6 milyara, 2030 yılında 2 milyara ulaşması beklenmektedir. Sigara içenlerin büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta olan erkekler oluşturuyor. Dünya sağlık örgütü 2002’de elde edilen en son veriler ışığında, gelişmiş ülkelerde erkeklerin yüzde 35’inin, kadınlarının yüzde 22’sinin, gelişmekte olan ülkelerde ise erkeklerin yüzde 50’sinin kadınların ise yüzde 9’unun sigara içicisi olduğunu tahmin etmektedir” dedi.

 

HER YIL 110 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

 

Türkiye’de yaklaşık 17 milyon kişinin sigara bağımlısı olduğunu ve her yıl 110 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle zamansız olarak hayatlarını kaybettiğini kaydeden Özçelik “Türkiye'de yılda yaklaşık 10- 15 bin kişinin evde veya işyerindeki "pasif içicilik" nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir. Bu sayının 2030 yılında 240 bin kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sigara içme sıklığı giderek azalmakla birlikte, ülkemizde halen 3 kişiden birinin sigara bağımlısı olduğu bilinmektedir. Dünyada eğitim durumu ile sigara içme sıklığı ters orantılı gelişirken, Türkiye'de tam tersine, eğitim durumu yükseldikçe sigara içme sıklığının da arttığı sonucunun elde edilmiş olmasıdır. Uzun süredir düzenli sigara içicisi olanların yaklaşık 2/3'ü sigara nedeniyle erken ölür. Sigara içenler içmeyenlere göre hayatlarını ortalama 20 yıl daha erken kaybederler. 40 yaşından sonra sigara içilen her yıl için yaşam beklentisi 3 ay kısalmaktadır. Ülkemizdeki akciğer kanseri, üst aerodigestif kanserler ve KOAH'a bağlı erkek ölümlerinin büyük çoğunluğu sigaraya atfedilebilir” dedi.

 

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ARTIYOR”

 

Sigara içenlerin çoğunluğu sigaraya 20 yaşından önce başladığını kaydeden Özçelik “ Sigara firmalarının hedefi bu yaşlardaki gençlerdir. Sigara firmaları bugünün sağlıklı gençlerini yarının sigaraya bağımlı devamlı müşterisi yapmak isterler. Sigara içmeyi deneyen gençlerin yarısı sigara bağımlısı olmaktadır. Başlangıç da oyun gibi başlayan bu korkunç alışkanlık, ilerleyen yıllarda kişileri nikotin bağımlısı ve hasta biri haline getirecektir. Sonuç da; sigara üreten ve satan gelişmiş ülkeler hem sigara satışından hem de ortaya çıkan hastalıkların teşhis ve tedavisi için ihraç edilen tıbbi cihaz ve ilaçlardan her yıl büyük kazançlar sağlamaktadırlar.   Gelişmiş batı ülkelerinde sigara içenlerin sayısı azaldıkça, sigara şirketleri az gelişmiş olan ülkelerde reklam ve tanıtım kampanyaları yapmaktadırlar.Gelişmiş ülkelerde sigara salgını azalıyor, buna karşılık gelişmekte olan ülkelerde salgın hızla artıyor” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’DE YÜZDE 80 ARTMIŞTIR”

 

Özçelik “ Son 20 yılda sigara tüketimi Türkiye’de yüzde 80 artarken, Amerika’da yüzde 30 azalmıştır. Sigara yaklaşık 200 yıldır insan sağlığını etkilemesine karşın 1950’lere kadar insan sağlığına etkileri  ihmal edilmiştir.  1951 yılında 40 yıl sürecek olan 34 bin İngiliz doktorunun sigara ile hastalık ve yaşam süresi ilişkilerini incelediği çalışmasına başlamıştır . Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun üzerinde yeniden çalışmış ve TBMM'ne sevk etmiştir. TBMM'de 7 Kasım 1996 tarihinde kabul edilen kanun 26 Kasım 1996 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir” dedi.

 

“PASİF İÇİCİLER DE MARUZ KALIYOR”

 

Pasif içicilik konusunda da bilgiler veren Özçelik “ Pasif içiciliğin akciğer kanserine yol açtığı 1986'da kanıtlanmıştır. Sigara dumanına maruz kalan bir pasif içici kansere yol açan 250'den fazla maddenin yanı sıra üreme ve gelişmeye karşı toksik etkili en az 6 maddeye de maruz kalmaktadır . Sigara dumanının yarattığı hava kirliliği dizel motorlu bir aracın yarattığı hava kirliliğinden 10 kat daha fazladır. Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal madde vardır. Sigara içenler içmeyenler göre 10 kat daha fazla KOAH hastalığına yakalanır. Amfizem olgularının yüzde 80-90’nından sigara sorumludur.Sigara içenlerin yüzde 50’sinde kronik bronşit vardır. Bronşitli hastalarda önce sabah öksürüğü ve balgam başlar. Daha sonraki yıllarda nefes darlığı, solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği gelişir.Sigara; Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90’ından, tüm kanser ölümlerinin yüzde 30’undan,bronşit ölümlerinin yüzde 75’inden, kalp krizi ölümlerinin yüzde 25’inden sorumludur.

 

“YÜZDE 90’I SİGARADIR”

 

Sigaranın akciğer kanseri ve kanser ölümlerinde birinci sırada yer aldığını kaydeden Özçelik “Akciğer kanserinin yüzde 90 nedeni sigaradır. Ülkemizde her yıl 40 bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir.Sigara içenlerde inme riski içmeyenlere göre yaklaşık yüzde 50  fazladır. Risk günde içilen sigara sayısı ile artar.Sigara içenler içmeyenlere göre yüzde 70 daha fazla koroner hastalıklarından ölürler . 65 yaşından gençlerde koroner hastalıklar erkeklerde yüzde 45 kadınlarda yüzde 40  sigaraya bağlıdır. Sigarayı bırakmak koroner hastalık riskini bir yılda yüzde 50 azaltır, 5 yılda risk normale iner. Sigara kullanımı kronik bir olay olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle hastaların yakından takibi büyük önem taşır.Sigara bırakma sürecinin relapslarla gidebileceği unutulmamalıdır.

 

Ancak relaps hiçbir zaman başarısızlık olarak alınmamalı ve gerekirse tedavi tekrarı ya da yeni ilaç  ve ilaç kombinasyonları denenmelidir” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10