Engelliler günü etkinlikleri yürüyüşle başlayacak

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkan Yardımcısı Sakine Varlık, 3 Aralık Cumartesi günü kutlanacak olan Dünya Engelliler Günü programını açıkladı.

Çerkezköy 1.12.2016 19:57:00 0
Engelliler günü etkinlikleri yürüyüşle başlayacak

“EŞİT HAKLARDAN YARARLANMAK ENGELLİLERİMİZİNDE HAKKIDIR”

 

Sakine Varlık, “Bu gün ülkemizde 9 milyon dolayında engelli kardeşimiz var. Bir çoğu anasal haklardan istifade edemiyor. Engellilerimizin anayasal hakkı olan başta istihdam olmak üzere eğitim gibi daha bir çok haklardan eşit olarak yararlanmalarını istiyoruz. Unutulmamalıdır ki; bu gün her sağlıklı insan potansiyel bir engellidir. Bu nedenle engellilerimizi yaşamın har aklanında yer almasını sağlamalıyız” diye konuştu

 

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ 3 ARALIK 1993 YILINDA KABUL EDİLDİ

 

Varlık “1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiş; bu karar, 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun 1993/29 sayılı bildirisi ile 3 Aralık gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “ Tam ve diğer insanlara eşit ölçüde ” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur. O tarihten bu yana 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir.Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır” dedi.

 

Dernek olarak her yıl olduğu gibi 3 Aralık Dünya Engelliler gününü Çerkezköy’de de kutlayacaklarını belirterek, “ 3 Aralık günü Atatürk caddesi Pera pastanesi önünde toplanarak kortej halinde Cumhuriyet meydanındaki Atatürk Anıtı önüne kadar yürüyüş yapacağız. Ardından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yaparak saygı duruşu ve akabinde İstiklal marşımızı okuyacağız ve günün anlam ve önemini belirten konuşmayı da Dernek Başkanımız Hayrettin Çetinkaya gerçekleştirecek. Ayni gün saat 14.00’te de Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nin  organizasyonunda İlçe Kaymakamımız Metin Kubilay’ın ilçemiz Halk Eğitimi merkezinde düzenlediği 3 Aralık Engelliler programına katılacağız. Akşamda Kapaklı Belediye Başkanımızın engelliler için düzenlediği yemekte yer alacağız.”diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10