"Termik santrali istemiyoruz"

Çerkezköy'e Gönül Verenler Derneği dün basın açıklaması gerçekleştirerek Çerkezköy'e kurulmak istenen termik santrale karşı olduklarını kaydetti. Çerkezköy'e Gönül V

Çerkezköy 8.12.2016 21:41:00 0

DİLEKÇE ÖRNEKLERİ VERDİ

 

Dün basın açıklaması gerçekleştiren Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği Başkanı Murat Akay “ Şehir Planlama Odasından şehir planlamacı bilirkişinin Çerkezköy ve Silivri’de yapılacak olan termik santral ile ilgili derneğimize bilgilendirme toplantısı verirken, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze verilmek üzere hem de bireysel olarak başvurmak üzere dilekçe örnekleri verdi. Konuyu tüm detayları ile birlikte çevreye, insan sağlığına, ekonomi ve sosyal hayata yapacağı etkileri anlatarak birçok sektörün etkileneceğini ve zarar göreceğini söyledi” dedi.

 

“İTİRAZDA BULUNDUK”

 

Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği olarak Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konuyla ilgili itiraz dilekçesini gönderdiklerini kaydeden Akay “ Bu itiraza katılmak isteyen üyelerimiz dilekçeleri doldurarak Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itirazda bulunacaklar. Biz kendi sosyal medya hesabımızdan itiraz dilekçesinin örneğini bugün itibariyle yayınladık. İtirazda bulunmak isteyen vatandaşlarımız Cuma günü mesai bitimine kadar Çerkezköy Kaymakamlığına vasıtasıyla Tekirdağ Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmek üzere bu dilekçeler ile itirazda bulunabilirler” diye konuştu.

 

“BÜTÜN HERŞEYE OLUMSUZ ETKİSİ VARDIR”

 

Çerkezköy’de termik santral istemediklerini kaydeden Akay “Termik santrallerden çıkan kükürt dioksit, azot oksit, ve partikül madde gibi kirletici emisyonlar tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat yapıyor. İçeriklerindeki cıva, kurşun gibi ağır metaller insanlarda merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlar, gelişme bozuklukları ve öğrenme yeteneğinde azalmaya yol açıyor. Santrallerden çıkan küllerde radyoaktif özellik taşıyan radon gazı var. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü araştırmalarında yatağan termik santralinin yakınında bulunan 34 köyde radyasyon miktarının insan için kabul edilebilecek sınarların çok üzerinde olduğu belirlendi. Radyoaktif yoğunluğun özellikle kanser vakalarında artışa neden olduğu tartışmasız bir gerçektir. Termik santral bacalarından çıkan gazlar yağışla birleşip asit yağmurları oluşturuyor. Asit yağmuru, toprağın kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını bozarak tarımsal verimin düşmesine, ağaçların kurumalarına, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık gibi faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine neden oluyor.

 

“SONUÇLARINI RAHATLIKLA GÖREBİLECEKTİR”

 

Akay “ Termik santrallerde soğutma, buhar elde etme ve temizlenme için kullanılan suyun işlenmesi sonucunda tonlarca atık su oluşuyor ve bu su toprağa, yer altı sularına, akarsulara ya da denize boşalıyor. Böylece su varlıkları ağır metallerle kirleniyor. Soğutma için kullanılan ısınmış suyun deşarjı ise alacı ortam sıcaklığını etkilediğinden sudaki yaşam zincirini bozuyor. Bu termik santraller istihdam olanaklarının artırılması ya da ülke ekonomisine katkı gibi söylemler arkasına saklanarak yapılıyor. Oysa bu tür tesisler katkıdan çok zarardır. Bu tesislerin kurulduğu köylerin bahçelerindeki meyveler kuruyor, çocuklar tehlikeli kül havuzlarda yüzüyor. Günümüzde yaşayanların gördükleri zararların yanı sıra gelecek kuşakların yaşam haklarının elinden alınması da söz konusudur. Kanser vakalarının artması işten değildir. Bu tesisler dünyanın da sonunu getiriyor. Karbon emisyonu ve küresel  ısınmaya olumsuz etkileriyle, iklim değişikliğini hızlandırıyor. Derhal başka alternatiflere yönelmek gerek. Termik santralin çevreye müthiş bir zarar vereceğini herhangi bir kişinin internete girdiği zaman arama yaptığını sonuçları rahatlıkla görebilecektir “diye konuştu.

 

“BİREYSEL OLARAK KATILACAĞIZ”

 

Basın mensuplarının Çerkezköy Belediyesi’nin 10 Aralık Cumartesi günü 29 Ekim Spor Kompleksi’nde düzenleyeceği “ Termik Santrale Hayır” programına katılıp katılmayacağı sorusuna “ Dernek olarak katılmayacağız” diyen Akay “ Termik santrale karşı olduğumuzu göstermek için dernek olarak değil bireysel olarak katılacağız. Dernek olarak her partiye eşit mesafedeyiz. Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği olarak Çerkezköy’ün çıkarlarını düşünüyoruz.” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10