Kombilerde donma tehlikesine karşı önlem alınmalı

Çerkezköy Mühendislik sahibi Makine Mühendisi Ersin Yavuz dondurucu kış koşullarında kombilerin donmalara karşı korunması için önlem alınması gerektiğini ve bu konuda neler yapılası konusunda da aç

Çerkezköy 20.12.2016 19:19:00 0
Kombilerde donma tehlikesine karşı önlem alınmalı

ÖNLEM ALINMALI

 

Ersin Yavuz,  “Dondurucu kış koşullarında ısınmak için kullanılan kombi cihazları da donma tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle kombileri korumak için, ağır kış koşullarının etkisini gösterdiği ve dondurucu soğukların yaşandığı günlerde kombilerde oluşabilecek donma riskine karşı bazı kurallara uyarak önceden önlem alınmalıdır. Kombiler için hem montaj hem de kullanım aşamasında ayrı ayrı önlemler gerektiği gibi kış koşullarında da alınması gereken önlemler vardır.’’ dedi.
 

KOMBİ KULANANLARIN YAPMASI GEREKENLER

 

Kombi kullananların yapması gereken konular hakkında da konuşan Yavuz “Kombi kısa süreliğine kapatılacaksa kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Aksi takdirde donmaya karşı emniyet sistemi devreye girmez. Kombi uzun süre kullanılmayacaksa elektrik beslemesi ve gaz vanası mutlaka kapatılmalıdır. Kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, kombi içerisindeki kullanım suyu, kalorifer hattı ve radyatörlerin içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır. Elektriklerin kesilmesi gibi durumlarda ise kombi içerisindeki kullanım suyunun boşaltılarak, vanaların kapatılması gerekmektedir.’’ diye konuştu.
 

KOMBİLER GAZ KURULUŞLARININ İZİN VERDİĞİ YERE MONTE EDİLMELİ

 

Yavuz, montaj aşamalarında nelere dikkat edilmesi ya da neler yapılması için ise “Montaj aşamasındaki Hermetik kombiler, gaz kuruluşlarının izin verdiği yere monte edilmelidir. Ancak yanmış gazlar, cihazın bulunduğu yerden dış atmosfere atılabilir ve gerekli taze hava dışarıdan alınabilir olmalıdır. Kombinin dış mekana monte edilmesi halinde, çalışmasını olumsuz etkileyecek ve garanti koşullarının sona ermesine neden olacak dış etkenlerden mutlak surette korunması gerekmektedir. Bu amaçla iyi havalandırılmış ve dış etkenlerden korunmuş bir mekana monte edilmelidir.’’ dedi.

 

AÇIK BALKONLARDA KORUMASIZ OLARAK MONTE EDİLMEMELİ

 

Kombilerin açık balkonlara korumasız olarak kesinlikle monte edilmemesi gerektiğini söyleyen Yavuz, ‘’Kombilerin balkona monte edilebilmesi için balkonun komple kapatılmış olması gerekmektedir. Test amacıyla doldurulmuş olan suyun da test bittikten sonra kombi, radyatörler ve tesisat devresinden boşalttırılması için müteahhitlere, tesisatçılara ve kullanıcılara mutlaka bilgi verilmesi gerekmektedir.”diye bilgi verdi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10