Öztrak: ''Yüksek gelir'' müjdesi asılsız çıktı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjde olarak açıkladığı ''OECD'nin Türkiye'yi orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek geli

Tekirdağ 28.12.2016 20:39:00 0
Öztrak:

RAPORLARDA BELİRTİLİYOR

 

Milletvekili Faik Öztrak’ın önergesinde yer alan bilgilerde, “OECD’nin raporunda aslında uluslararası göçün 2030 yılına kadar gelişen ve gelişmekte olan ülkelere etkileri değerlendiriliyor. Raporda, bu değerlendirmeler kapsamında, önümüzdeki döneme dair hazırlanan dört ayrı senaryo var. OECD, bu senaryo varsayımlarının kendi resmi tahminlerine dayanmadığını da raporda belirtiyor.” ifadeleri kullanıldı.

 

KESTİRİMLERDE BULUNULUYOR

 

Önergenin devamında ise, “Bu senaryoların ikincisinde, ‘BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin’ önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde başarıya ulaşacağı, dünyadaki ekonomik koşulların nispeten daha olumlu olacağı varsayılıyor. Bu kapsamda raporda, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkenin, yüksek gelirli ülkeler seviyesine çıkacağı varsayımı üzerinden, 2030’a kadar uluslararası göç hareketlerinin nasıl şekilleneceğini değerlendiriyor. Sonuç olarak, raporda Türkiye’nin yüksek gelirli ülke grubuna geçtiği ifade edilmiyor. Bir senaryo kurgulanarak, adı geçen ülkeler yüksek gelirli ülke grubuna geçerse uluslararası göç hareketlerine etkisinin ne olacağı hakkında kestirimlerde bulunuluyor. Zaten raporun son kısmındaki ek tabloda, Türkiye ‘Yüksek Gelirli’ 28 ülke arasında değil, ‘Yüksek ve Sürekli Büyüyen’ 59 ülke arasında sayılıyor.” denildi.

 

BAŞBAKAN YARDIMCISINA YÖNELTTİĞİ SORULAR

 

Soru önergesinde, ‘’Raporun iyi ihtimalle yanlış haberleştirildiği, Sayın Cumhurbaşkanının da bu yanlış haber üzerinden millete yanlış bir müjde verdiği anlaşılmaktadır’’ diyen Öztrak, Başbakan Yardımcısı Şimşek’e şu soruları yöneltti; “OECD, ülkeleri gelir seviyesine göre sınıflandırmış mıdır? Bu konuda resmi bir çalışması var mıdır? OECD’nin böyle bir sınıflandırması var ise Türkiye bir üye ülke olarak hangi ekonomik sınıfa girmektedir? OECD tarafından Türkiye’ye, kamuoyuna açık olmayan rapor ya da not aracılığıyla, ‘Yüksek Gelirli Ülke’ grubuna geçtiği yönünde Bakanlığınıza bir bilgi verilmiş midir? Sayın Cumhurbaşkanının müjde olarak paylaştığı ve yanlış olduğu anlaşılan bilgi, kendisine ekonomi bürokrasisine bağlı kurumlar tarafından mı verilmiştir?”

 

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10