Baş dönmesinin sebebi nedir?

Özel İrmet Hospital Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ömer Suha Vardareli, baş dönmesi rahatsızlığı hakkında yaptığı açıklamada, "Baş dönmelerinizin kaynağı iç kulak kristalleri olabilir. T

Çerkezköy 6.01.2017 22:01:00 0
Baş dönmesinin sebebi nedir?

İHTİSASINI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ’NDE TAMAMLADI

 

Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan KBB Uzmanı Op.Dr. Suha Vardereli, daha önce Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Niğde Devlet Hastanesi, Çankırı Devlet Hastanesi, Niğde Bor Devlet Hastanesi, Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Çorlu Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde görev yaptığını; tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ihtisasını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladığını ifade etti.

 

KAYNAĞI İÇ KULAK KRİSTALLERİ OLABİLİR

 

Baş dönmeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Suha Vardareli, “Baş dönmelerinizin kaynağı iç kulak kristalleri olabilir. Toplum içinde iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen ‘’Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV)’’ başın pozisyon değiştirmesiyle aniden ortaya çıkan, kısa süren ve tüm dünyayı başınıza yıkma hissi veren bir baş dönmesidir. BPPV adını; düzelebilmesi (benign), ataklarla gelmesi (paroksismal), başın belirli pozisyonlarıyla ortaya çıkması (pozisyonel) gibi özelliklerinden alır.” dedi.

 

BAŞ DÖNMELERİNİN İÇİNDE EN SIK GÖRÜLENİDİR

 

Vardereli açıklamalarının devamında ise, “BPPV en sık görülen baş dönmesi nedenidir. İç kulak kristallerinin oynaması tüm baş dönmelerinin yüzde 30’unu oluşturmaktadır ve tüm baş dönmeleri içinde en sık görülenidir. Bu denli sık görülen bir hastalık olmasına rağmen halen tanısı gecikebilmekte ve gereksiz tedaviler uygulanabilmektedir. Kulak içi kristallerinin oynamasından kaynaklanan baş dönmesine sıklıkla bulantı ve kusma eşlik eder. Yatakta bir taraftan diğer tarafa dönerken, mutfakta en üstteki rafta bulunan kaseyi almak için başını kaldırıp uzanırken ya da ayakkabı bağlamak için öne doğru eğilirken ani başlayan ve saniyeler süren, şiddetli, etraf döner tarzda baş dönmesiyle birlikte bulantı, kusma, çarpıntı gibi yakınmalar bu hastaların tipik öyküsüdür. Hastalar, dünyanın başlarına yıkıldığını zanneder. Baş dönmesinin şiddetli fazı sıklıkla 1 dakikadan az hatta saniyeler sürer.” diye konuştu.

 

MANEVRALAR TEKRAR EDEBİLİR

 

Dr. Suha Vardareli, iç kulak kristallerinin oynaması (BPPV)’nın oluşumuna etki eden faktörler ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgi vererek, “Bilindiği üzere, iç kulak denge organımızdır. Burada yer alan üç adet ‘’yarım daire kanallarında’’ gözle görülemeyecek bir takım kristaller vardır. Uzun süreli yatak istirahatleri, kafaya alınan darbeler, uzun süren yolculuklar, yakın zamanda geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok nedenle bu kristaller yerinden oynayarak baş dönmesi atağının başlamasına neden olur. Ani baş hareketleriyle bu kristaller yer değiştirerek baş dönmesi atağını tetikler. Tanısı, hastanın başına belli pozisyonlar verdirilerek yapılan manevralarla olur. İlaç tedavisine gerek yoktur. Hastalara bazı pozisyon kısıtlamaları önerilir. Bazen tek seferde yapılan manevrayla hastalık iyileşmeyebilir. Bu durumda 2 – 3 gün sonra hasta kontrole çağırılarak manevralar tekrar edilebilir.” ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10