Öğe Termik Santrale yeşil ışık yaktı

Çerkezköy'de yapılması planlanan Termik Santrale karşı çıkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, düzenlenen toplantılarda "Bugün bu termik santrale ses çıkartmayan herkes bu belanın s

Çerkezköy 16.01.2017 19:17:00 0
Öğe Termik Santrale yeşil ışık yaktı

SUYUMUZU ALIP HAVAMIZI KİRLETECEKLER

 

11 Aralık tarihinde düzenlenen Çerkezköy ve bölge halkının büyük ilgi gösterdiği ‘Termik Santrale Hayır’ konulu toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bugün Çerkezköy’ün yer altı su kaynakları seviyeleri çok ciddi derinliklere ulaştı. İçme suyumuz yaklaşık 150 metre derinliğine ulaştı. Kuyu derinliği 650-400 metrededir. Sanayi aynı şekilde suyunu bu havzadan alıyor. Çerkezköy’ün yıllık içme suyunu 3 milyon metreküp kullanıyorsa fabrikalar 30 milyon metreküp su kullanıyor. Şimdi bu yetmedi termik santral kuracaksınız. Aynı havzadan su çekerek bu kömürleri yıkayacaksınız. Hem suyumuzu alacak hem de havamızı kirleteceksiniz. Biz Ambardere bölgemize Çerkezköy’ü su baskınlarından kurtaracak aynı zamanda yer üstü suyu olarak kullanılacak bir gölet yapılmasını bekliyorduk. DSİ yapılacağını beyan etti, Orman ve Su İşleri Bakanımızın talimatı var. Bu bölgede göleti için Ocak ayında bizim santralin yerine santral geldi. Göletin gittiğine mi yanalım, termik santral belasının geldiğine mi? “ ifadelerini kullanmıştı.

 

HUKUK MÜCADELSİNİ SÜRDÜRÜYORLAR 

 

Çerkezköy’ün geleceğinin feda edilmemesi gerektiğinin altını çizen Akay, “Avrupa teker teker kapatılan kömürlü termik santralleri, biz neden açıyoruz neden! Kömüre dayalı termik santraller yasaklı sanayiler listesindeydi. Bakanlık yeni plan düzenlemesinde yasaklı işletmeler listesinden çıkarttı. Neden yasaklıydı? Neden çıkarttınız? Bunları buradan soruyoruz. Bizler Çerkezköy Belediyesi olarak hukuki anlamda itirazlarımızı dün itibariyle yaptık. Vatandaşlarımız da hukuki itirazlarını yapıyorlar. Yani hukuk mücadelemiz sürüyor, sürecektir” demişti.

 

EVELEMEDEN GEVELEMEDEN CEVAP VERİN

 

Toplantıda özellikle Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’ye seslenen Başkan Vahap Akay, “Ancak en önemli görev toprağına, suyuna, havasına, Çerkezköy’ün geleceğine sahip çıkacak olan sizlersiniz. Bugün bu termik santrale ses çıkartmayan herkes bu belanın sorumlusu olacaktır. Cevap verin, Çerkezköy’de yaşayan birisi olarak cevap verin. Çerkezköy’de termik santral istiyor musunuz? İstemiyor musunuz? Evelemeden gevelemeden tek kelime ile cevap istiyorum. Elinizi vicdanınıza koyun ve termik santral istemediğinizi ilan edin. Siyasetinize Çerkezköy’ü, Çerkezköy’ün geleceğini feda etmeyin” ifadelerine yer vermişti.

 

KARŞI OLANLAR TEPKİ GÖSTERİYOR

 

Belediye Başkanı Vahap Akay’ın konuşmalarına karşılık susmayı tercih eden Ak Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe, ildeki bilgilendirme toplantısının ardından sessizliğini bozarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Termik Santralin yapılmasına evet dercesine yeşil ışık yaktı. Öğe’nin paylaştığı fotoğrafta yeni nesil santrallerle Trakya’nın hava kirliliğinin azalacağı ve bölgenin hayat standartlarının yükseleceği belirtilerek, “Yeni nesil termik santraller ekolojik denge ve hassasiyetler ön planda tutularak projelendirilmektedir. Trakya Bölgesi’nde kurulacak yeni nesil termik santrallerde günümüz teknolojileri içerisinde en avantajlı ve çevreci teknoloji olan süperkritik santral teknolojilerinin kullanılması planlanmaktadır. En son teknoloji ile hayata geçirilecek bu santrallerin emisyon değerleri Avrupa Birliği standartlarında olacaktır. Bir termik santralin emisyonu, 6 katlı bir apartmanın karbondioksit ve karbonmonoksit salınım değerlerinden daha düşüktür. Verimliliği çok yüksek olan santrallerde baca gazı arıtma sistemleri bulunmaktadır” açıklamaları yer alırken Ak Partililerin paylaşımı kendi sayfalarında paylaşmalarının ardından termik santrale karşı olan Çerkezköylüler de paylaşımların altına yaptıkları yorumlarla tepkilerini dile getiriyorlar.

 

TERMİK SANTRALLE ALAKALI SEMİNERE KATILDILAR

 

Diğer yandan Ak Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe, sosyal medya hesabından termik santralle alakalı fotoğrafı paylaşmadan önce Tekirdağ’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği seminere katılmıştı. Tekirdağ İl ve İlçelerinde görev yapan 352 muhtar için de aynı seminer verilerek termik santralin faydalarından bahsedilmişti.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10