İnsanların sağlığı hiçe sayılıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, açıklanan zammın ardından yaşanan ilaç sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı. Hastalar için hayati önem taşıyan antibiyotikler,  tansiyon ilaçl

Tekirdağ 19.01.2017 19:49:00 0
İnsanların sağlığı hiçe sayılıyor

SİYASİ BELİRSİZLİK ZAM OLARAK YANSIDI

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, döviz kurlarındaki önlenemeyen yükseliş, piyasalardaki güvensizlik ve siyasi belirsizliğin ilaç fiyatlarına zam olarak yansıdığını ifade etti.

 

HASTALAR 10 İLAÇTAN 9’UNA ULAŞAMIYOR

 

Yüceer konuşmasının devamında ise, “Fiyat Değerlendirme Komisyonu (FDK) ocak ayında yaptığı toplantıda ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kurunun değeri 2.1166 TL'den 2.3421 Türk Lirası'na çıkarıldı. İlaçlar 20 Şubat’tan itibaren yüzde 10.6 oranında zamlı satılacak. Zam piyasada bulunan tüm ilaçları kapsayacak. İlaçta dışa bağımlılık ve piyasadaki ilaçların yüzde 90’a yakınının ithal olması nedeniyle zam açıklaması sonrasında eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmaya başladı. İnsanların sağlığını hiçe sayıp, fırsatçılık yaparak, ilaçları zamlı satmak isteyen ilaç firmaları depolara, depolar da piyasaya ilaç vermekten kaçınıyor. Bu nedenle de hastalar 10 ilaçtan 9’una ulaşamıyor.” dedi.

 

TEDBİR ALINMASI GEREKİYOR

 

Hastaların mağdur olmaması için denetimlerin sıklaştırılmasını isteyen Yüceer, reçeteli alınan ilaçlarda vatandaşların zamdan etkilenmemesi için Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tedbir alması gerektiğini belirtti. CHP’li Yüceer, hastalar için hayati önem taşıyan antibiyotikler,  tansiyon ilaçları, kanser ve kan ilaçlarının erişimine ulaşımında sıkıntı yaşandığını dile getirdi.

 

YAZILI ÖNERGE VERDİ

 

Candan Yüceer tarafından Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yazılı olarak şu soruları yöneltti: Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 27’nci maddesi 2’nci fıkrası (a) bendinde Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu ‘’İlaçların ruhsatlandırılması, üretimi, depolanması, satışı, ithalatı, ihracatı, piyasaya arzı, dağıtımı ile ilgili standartları belirlemek, bu faaliyetleri yürütecek kamu ve özel hukuk tüzel kişileri denetlemek’’denilmektedir. Bakanlığınız ilaç sıkıntısının giderilmesi için hangi önlemleri almıştır? İlaç depolarına ve ithalatçı firmalara yönelik kaç denetim yapılmıştır? İdari ve cezai işlem uygulanmış mıdır? Reçeteli alınan ilaçlarda vatandaşların zamdan etkilenmemesi için alınacak önlemler nelerdir? 2002 yılından itibaren ayrı ayrı gösterilmek üzere ithal edilen ilaç sayısı ve ödenen para miktarı nedir? İlaç sıkıntısının yaşanmaması için milli ilaç sanayinin tekrar kurulması ve güçlendirilmesi yönünde herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10