Kapaklı'nın hava kalitesi anlatıldı

Kapaklı Belediyesi ''Kapaklı mekansal hava kalitesinin belirlenmesi ve hava kirliliği haritasının çıkarılması projesi'' kapsamında önceki gün saat 14.00'da konferans düzenledi. Proje

Kapaklı 20.01.2017 20:04:00 0
Kapaklı

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın yanı sıra, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, dernek başkanları ve çok sayıda Kapaklılı vatandaş ile daire amirleri ve çalışanları katıldı.

 

HAVA KALİTESİ ANLATILDI

 

Konferansta, Kapaklı mekansal hava kalitesinin belirlenmesi ve hava kirliliği haritasının çıkarılması projesi çalışmasını yürüten Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ve Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel tarafından Kapaklı’nın hava kalitesi anlatıldı.

 

HİZMET AĞIMIZ GENİŞLEDİ

 

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, programda yaptığı konuşmasında, katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek, programın amacının, Kapaklı’nın hava kalitesinin değerlendirilmesi ve hava kirliliği olup olmadığının belirlenmesi olduğunu ifade etti.  Kapaklı’nın ilçe oluşuyla beraber değişen demografik yapı ve hizmet sınırlarını açıklayan Mandalı, Kapaklı’nın konumunu ve çevresinde yer alan sanayi bölgelerinin kapsadığı alanlardan bahsetti. Mandalı, “Her yıl ortalama bir ilçe göçü ile daha da büyüyoruz. İlçe olmamızla beraber hizmet ağımız genişledi. Yatırımlarımız ve hizmetlerimiz devam ediyor. ” dedi.

 

ÇALIŞMALARDAN BAHSETTİ

 

Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel yapılan çalışmanın ne kadar sure içinde gerçekleştirildiği ve Kapaklı’nın hava kalitesi haritalarının oluşturulması konularına değindikten sonra sözü Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’e bıraktı.

 

KİRLİLİK AZALTIM STRATEJİLERİ YARAR SAĞLAYACAK

 

Özel’in ardından söz alan Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ‘’Sanayi ve nüfusu hızla gelişmekte olan Kapaklı İlçesinde hava kalitesini SO2, NO2, O3ve uçucu organik bileşikler (benzen, toluen, etilbenzen, ksilen) temelinde belirlemek; atmosferik kirliliğin zamansal ve mekânsal değişkenliğini ortaya koymak ve muhtemel kaynaklarını tespit etmektir. Böylece ilçedeki karar vericilerin planlama süreçlerinde alacakları kararlara mekansal veri üretilecektir. Ayrıca, kirlilik azaltım stratejilerine ve halk sağlığının korunmasına ışık tutacak nitelikte sonuçların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.’’ dedi.

 

GÖÇ, HAVA KİRLİLİĞİ AÇISINDAN KRİTİK BİR ALICI ORTAM OLUŞTURMAKTADIR

 

Kapaklı ilçesi güneydoğusunda kurulmuş olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ne yakınlığı ile ayrıca Çerkezköy – Çorlu yolu ve Çerkezköy – Saray – İstanbul yollarının kavşak noktasında bulunması ile önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Tecer, ‘’ İlçe ulaşımın kolay olması ve sanayinin bölge genelinde yerleşmiş olması nedeniyle her geçen gün göç almakta, bu durum trafik ve endüstri kaynaklı hava kirliliği açısından kritik bir alıcı ortam oluşturmaktadır.’’ diye konutu.

 

50 NOKTADAN ÖLÇÜM ALINDI

 

Tecer konuşmasını şöyle sürdürdü: Kapaklı'da Btex ve inorganik kirleticilerin ölçümleri yaz döneminde 04.08.2015 – 19.08.2015 kış döneminde 09.02.2016 – 22.02.2016 tarihleri arasında pasif örnekleme yöntemi ile yapılmıştır. Çalışma periyoduna ait meteorolojik veriler Marmara Temiz Hava Müdürlüğü (MTHM) istasyonundan temin edilmiştir. Çalışma kapsamında bu durumlar göz önüne alınarak Kapaklı İlçe merkezi ve kırsalında 50 nokta belirlenerek örnekleme tüpleri yerleştirilmiştir. Kapaklı ilçe atmosferinde gerçekleştirilen yaz dönemi ve kış dönemi zamansal ve mekansal hava kirletici ölçümlerinden; organik ve inorganik kirleticilerin öncelikli olarak sanayi ve kent trafiğinden etkilendiği, sanayi bölgesi ve buraya yakın yerleşim bölgelerinde kirletici konsantrasyonlarının yüksek çıktığı anlaşılmıştır. Kentin güneybatısının kuzey ve doğu bölgesine göre daha kirli olduğu tespit edilmiştir.

 

HAVA DURUMUNA GÖRE PROGRAM YAPMALIYIZ

 

Her gün 2 litre su içildiğini söyleyen Tecer, konuşmasını, ‘’Yaklaşık 20.000 litre hava soluruz. Soluduğumuz hava yaşam kaynağı olun oksijenle beraber hava kirleticileri de ciğerlerimize taşır. Egzersiz yaparken veya dışarıda ağır bedensel işler yaparken, çalışırken, çocuklar koşup oynarken en az 10 kat daha fazla hava soluruz. Kirliliğe mutlaka bir şekilde katkı yaptığımızı kabul edip, sorumluluk hissetmeliyiz. Yaşadığımız bölgenin hava kalitesini öğrenip ve bu konuda sürekli günlük bilgi edinmeliyiz. Eğer o gün dışarıda herhangi bir aktivite planlıyorsanız, dışarıda oynayan çocuklarınız varsa yaşlı iseniz, astımlı iseniz, akciğer veya kalp hastası iseniz bu bilgi size o günkü hava kirliliğinden nasıl korunacağınız konusunda yardımcı olacaktır.’’ sözleriyle noktaladı.

 

PLAKET TAKDİM ETTİ

 

Açıklamalarını tamamlayan Tecer, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Konferans, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın katılımlarından dolayı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’e plaket ve çeşitli hediyeler sunmasıyla sona erdi.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10