Oyuncak kaçakçısı Çerkezköy'de

Dünyaca ünlü yardımsever namıdiğer ''Oyuncak Kaçakçısı ''Rami Adham dün saat 13.00'da Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'ı Türkan Saylan Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi'nde ziyaret etti. Rami

Çerkezköy 24.01.2017 20:01:00 0
Oyuncak kaçakçısı Çerkezköy

BAŞLANGIÇ HİKAYESİNİ ANLATTI

 

Çerkezköy Belediyesi Başkanı Vahap Akay'ı makamında ziyaret eden Suriyeli gönül elçisi, 6 çocuk babası ve aynı zamanda sualtı mühendisi olan; aslen Suriye'li Finlandiya vatandaşı 44 yaşındaki Rami Adhan, Suriye'de 6 yıldır süre gelen savaşta yaşamını yitiren ve yetim kalan yüz binlerce çocuğun yüzünü güldürmeye hayatını adayanlardan. Uluslararası basında oldukça geniş yer bulan Rami Adham, 2012'de Suriye'deki savaşı daha fazla görmezden gelemeyeceğini düşünmesinin ardından savaş mağduru çocuklar için bir proje geliştirmeye karar verdi. Suriye'ye gitmek istediğini ailesine söylemesinin ardından 3 yaşındaki küçük kızı Yasmin'in, ''Oraya gideceksen eli boş gidemezsin, bu oyuncakları o çocuklara götürmelisin'' sözleri üzerine harekete geçen Rami Adham'ın hikayesi burada başladı.

 

KAÇAK YOLLARLA SURİYE'YE GİRİYOR

 

Finlandiya vatandaşı olduğu için 300 ülkeye vizesiz giriş izni bulunmasına rağmen Türk hükümeti tarafından giriş çıkışların yasak olduğu sınır kapısından aslen memleketi olan Suriye'ye giremediğini gördüğü anda yaşadığı hayal kırıklığını Başkan Akay'a aktaran Rami Adham, "Kendi ülkeme girememek beni derinden yaralamıştı fakat güvenlik zafiyeti dolayısıyla bunu anlayışla karşılasam da girmenin bir yolunu bulmalıydım ve kaçak olarak Suriye'ye girerek beraberimde getirdiğim oyuncakları çocuklara ulaştırdım ve 150 bin euro kadar parayı ihtiyaç sahiplerine ilettim. Bir çocuğun oyuncak aldıktan sonraki mutluluğunu gördüğünüzde neden bunu yaptığımı anlarsınız." dedi.

 

HOLLYWOOD HAYAT HİKAYESİNİ BEYAZ PERDEYE UYARLAYACAK

 

5 yıl içinde 28 kez Suriye'ye kaçak yollarla giriş çıkış yaptığını ifade eden uluslararası üne sahip yardım gönüllüsü Rami Adham, 2 ayda bir Suriye topraklarına girerek farklı noktalardaki çocukları sevindirdiğini dile getirdi. Finlandiya'da kurdukları derneğe Avrupalıların yaptığı bağışlar ile Halep'te 3 okul ve hastane yaptırdıklarını ifade eden Adham, Finlandiya'da yaşayan Suriye göçmeni 450 yetim çocuğu, 450 koruyucu ailenin himayesine verdiklerini ifade etti. Bugüne kadar Suriyeli savaş mağduru çocuklara 25 bin oyuncağı kaçak yollarla götürdüğünü ifade eden Adham, birçok zorlukla karşılaştığının da altını çizdi. Suriye'de adeta bir kahraman olarak nitelendirildiğini ifade eden Adham, Hollywood'un kendisi ile yakından ilgilendiğini ve hikayesinin yakında çekilecek bir film ile beyaz perdeye aktarılacağını dile getirdi.

 

JANDARMA ÜZERİME KÖPEKLERİ SALDI

 

Oyuncak kaçakçısı lakabının hikayesini anlatan Adham, ‘’İllegal olarak Suriye'ye girmeye karar verdiğimde yanımda 60-70 kilogram kadar oyuncak vardı ve dikenli tel örgülerden atlamam gerekiyordu. Jandarma üzerime köpeklerini saldı ve oradan atlarken ellerim yaralandı kaçak olarak girmiştim Suriye'ye. İnanın bunu yapacağımı hayal bile edemezdim. Çocuklar için para hiçbir şey ifade etmezken, oyuncak birçok şey ifade ediyor. Çocukların geçmişte yaşadıkları güzel günleri onlar için tekrar geri getirdiğim için ve kaçak yollarla da olsa onları mutlu etmeye çalıştığım için bana oyuncak kaçakçısı lakabını verdiler.’’ dedi.

 

SURİYE'DEKİ GÖZLENİMLERİNİ AKTARDI

 

Sayılarla Suriye'de yaşanan savaşın izlerini anlatan Rami Adham, ‘’6 senelik savaşta 1 jenerasyonu kaybettik. Çocuklar için artık yatırım yapılmalı; okullar, hastaneler olmalı. Suriye'de 3 milyon çocuk eğitimsiz kaldı, 1 milyonun üzerinde çocuk, annesiz babasız kaldı. 700 bin kişi öldü, 11 milyon Suriyeli göç etti. Suriye'ye en büyük yardımı Türkiye yaptı. Ben de aslında yarı Türküm; babam Adanalı, kendisinin ismi Mustafa Kemal Özdoğan, annem ise Suriyeli.’’ dedi. Terör örgütü Hizbullah'ın ölüm listesinde olduğunu ifade eden oyuncak kaçakçısı, 2014 yılında Lübnan'a gittiğinde yaşamının tehlikeye girdiğini belirtirken, Türkiye'nin kendisine yardımcı olduğunu ifade ederek,’’Türkiye olmasaydı bunların hiçbirini yapamazdım.’’dedi.

 

AKAY'A OYUNCAK HEDİYE ETTİ

 

Başkan Akay ise dünyaca ünlü yardımsever oyuncak kaçakçısı Rami Adham'a ziyaretinden dolayı teşekkür ederken, Suriye'de yaşanan savaşın ardından Türk hükümetinin savaş mağdurlarına kucak açtığını ve açmaya da devam edeceğini kaydetti. Türk toplumunun geninde yardımseverlik olduğunu kaydeden Akay, sınır komşumuz olan Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması yönünde temennilerde bulundu. Oyuncak kaçakçısı Rami Adham beraberinde getirdiği bir oyuncağı Akay'a hediye ederken, Başkan Vahap Akay da Adham’a bir hediye takdim etti. Akay ilerleyen dönemlerde Adham'ın geliştirdiği projeye destek sunabileceğinin sinyalini verdi.

 

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10