Rakamlar ÇERKEZKÖY'de açıklandı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Hema Endüstri A.Ş.'de gerçekleştirilen toplantı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2017 İhracat Rakamları açıklandı. 2017 Ocak ay?

Çerkezköy 1.02.2017 20:28:00 0
Rakamlar ÇERKEZKÖY

KATILIM YOĞUN OLDU

 

HEMA Endüstri A.Ş'de Ocak ayı ihracat verilerinin açıklandığı programa AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Ayşe Doğan ve Mustafa Yel, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan,  Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve meclis üyeleri, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öge,Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat ve sanayiciler katıldı.

 

HEMA’NIN İŞLETME YAPISI ANLATILDI

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hema Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, HEMA'nın özellikle otomotiv ve savunma sanayi alanında göstermiş olduğu başarılardan ve işletme yapısından söz etti. Hattat, ARGE çalışmalarına bütçelerinden önemli bir kısım kaynak ayırdıklarını ifade ederek, inovasyon ve kültür alanında bu yıl 4. olduklarını söyledi

 

DEMİREL’İN GİRİŞİMLERİ SONUCU İŞLETME KURDUK

 

İbrahim Hattat’tan sonra söz alan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile merhum Başbakan Bülent Ecevit arasında geçen ''Türkiye tarım ülkesi mi yoksa sanayi ülkesi mi olmalı?'' tartışmasını hatırlatarak, Demirel'in girişimleri sonucu 1971 yılında Çerkezköy'de işletme kurduklarını söyledi. Yan sanayiden savunma sanayine ve savunma sanayinden de enerji sektörüne doğru yatırım yaptıklarını söyleyen İbrahim Hattat, ‘’ Uzun yıllar maden ocaklarına inmek için makine ürettik. Maden ocaklarına inecek makineleri test etmeye başladık, bir yandan da yeraltı maden haritası oluşturduk. Amasra'da taş kömürü ihalesini aldık, orada olan galerilerden, İstanbul Metro hattından olan alanlardan daha fazla çıktı. Alman teknolojisi ile projelendirdik, İngilizlere tetkik ettirdik ve Çinli teknisyenler ve Türk işçiler ile üretime geçeceğiz. Amasra'da ultra kritik termik santral yapacağız. ÇED raporlarını almak için uzun süre uğraştık ama Greenpeace üyeleri, tava tencere çalan teyzeler bize engel olmak istedi açılan dava lehimize sonuçlandı. Amasra'da yapılacak termik santralin yapımına bu yıl başlanacak ve Çinlilere meblağın yüzde 20'si ödendi.’’ dedi.

 

BİR MİLYON 141 BİN ARAÇ İHRAÇ ETTİK

 

Programda konuşan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu ise ‘’Otomotiv sanayi 11 yıldır başarısını ihracatta sürdürüyor. Otomotiv sanayi ihracatını artırarak devam ediyor, geçen aya nazaran yüzde 36 artışla 22 milyon doları geçmiş durumda. Otomotiv sanayi Türkiye'nin ihracatının 5'te 1'ini sırtlamış götürüyor." dedi.  2016 yılına ait rakamları paylaşan Burhanoğlu geçen sene 24 milyar dolar olan ihracatın bu yıl 25 milyar dolar olduğunu ve bir milyon 141 bin araç ihraç ettiklerini söyledi. Burhanoğlu,  ‘’Bu sene 1 milyon 200 binin üzerini göreceğiz diye umuyoruz. İç pazarda bu yıl da  1 milyonun altına inmememiz lazım. Ticari araçta iç piyasanın daralacağı gözleniyor, siyasi otoriteye bunu iletmemiz ve tedbir almamız gerekiyor. 24 milyar dolar ihracatın 9 milyarını yan sanayi gerçekleştirdi, dövizin artması rekabet gücümüzün artmasını sağladı, yan sanayinin 10 milyar dolara çıkması bekleniyor.’’ açıklamasında bulundu.

 

TEKİRDAĞ KENDİ KENDİNİ İDARE EDEN İLLER ARASINDA

 

Konuşmasına Tekirdağ’ın kendi kendini idare eden iller arasında yer aldığını belirterek başlayan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ise, ‘’Tekirdağ'ın çok önemli ilçelerinden biri olan Çerkezköy'de, OSB'nin ilk olarak burada kurulması Çerkezköy'ün hem Tekirdağ'daki sanayi ve ekonomi alanında ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatıyor. Bu toplantının Çerkezköy'de ve HEMA Holding'in tesislerinde yapılıyor olması ayrı bir önem arz ediyor. Nüfus rakamları açıklandı ve rakamlara göre Tekirdağ, Türkiye'nin en çok nüfus artışının olduğu 4. il oldu. Nüfusumuz 970 bini bulmuş durumda. En çok artış alan ilçe ise Çerkezköy, demek ki Çerkezköyümüzde aş ve iş üretiliyor; yeni iş imkanları sağlamak için enerji sarf ediliyor.’’ şeklinde konuştu.

 

İHRACATTA SON 49 AYIN REKORU KIRILDI

 

2017 Ocak ayı verileri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklandı. Büyükekşi, ‘’Biz 2017'yi atılım yılımız ilan ederken bu başarıları yakalayacağımızı öngörmüştük. Tahminlerimizin bir bir gerçekleşmeye başlaması hedeflerimize ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor.’’ dedi. TİM verilerine göre ocak ayı ihracatının yüzde 15 artışla 10 milyar 528 milyon 47 bin dolar olduğunu belirten Büyükekşi; İhracat oranının son 49 ayın rekorunu kırdığını, 2017 yılında petrol ve emtia fiyatlarının düşüşe geçmesiyle birlikte ihracat fiyatlarında ciddi bir artış yakalanacağını ve Rusya ile yaşanan siyasi krizin ardından oluşan ihracat kaybının etkilerinin azalarak ortadan kalkacağını ifade etti.

 

YATIRIM ALMAYA DEVAM EDECEĞİMİZE İNANIYORUZ

 

Büyükekşi, S&P ve Fitch'in kararlarıyla ilgili genel kanaatlerinin politik sebeplerin öne çıkarıldığı yönünde olduğunu belirterek, ‘’Ülkemiz yıllık bazda en yüksek yabancı yatırımı 2007 yılında aldı ve ülkemize tam 19 milyar dolar giriş oldu. Türkiye'nin 2007 yılında yatırım yapılabilir notu da yoktu. O yüzden diyoruz ki ülkemizin potansiyeli ortada. Temel göstergelerimiz iyi. Bu sebeple not indirimlerine rağmen, yatırım almaya devam edeceğimize inanıyoruz.’’ açıklamasında bulundu.

 

KURLARDA TEKRAR İSTİKRARLI BİR ORTAM SAĞLANACAK

 

Büyükekşi, Merkez Bankası'nın son dönemde dövizin yükselişi ve faiz oranlarının dengesiz seyri üzerine harekete geçtiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta faizlerde kısmi bir artışa gidildiğini kaydeden Büyükekşi, ‘’Kurlarda istikrar sağlamak adına bu hamleyi önemli buluyoruz. Umuyoruz ki, önümüzdeki dönemde kurlarda tekrar istikrarlı bir ortam sağlanacak.’’şeklinde konuştu.

 

OCAK 2017 İHRACAT RAKAMLARI

 

Büyükekşi konuşmasının devamında Ocak 2017 ihracat rakamları hakkında detaylı bilgi verdi. Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 1,8 artışla 143 milyar 588 milyon dolar olduğunu ve Ocak ayında ihracatın miktar olarak yüzde 21,2 arttığını ifade ederek, ‘’Ocak ayında ihracatımızda ihracat fiyatlarındaki düşüş kaynaklı kaybımız 126 milyon dolar, parite kaynaklı kaybımız 302 milyon dolar oldu. Eğer bu kayıplar da olmasaydı ihracatımız 19,6 artışla 11 milyar dolar olacaktı.’’ dedi.

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Büyükekşi’nin açıklamasının ardından Tekirdağ’da en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 firma olan Eda Dış Ticaret ve Tekstil Pazarlama A. Ş., EGO Elektirkli Aletler Sanayi A.Ş., Vatan Kablo Metal Endüstri ve Ticaret A.Ş.,  Hyosung İstanbul Tekstil Limited Şirketi ve Su Global Tekstil ve Konfeksiyon A.Ş temsilcilerine ve toplantının gerçekleşmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi.

 

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10