Öztrak sordu: Ziraat'e borcu, işsizlik fonu mu verecek?

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önergesiyle, T.C. Ziraat Bankası'nın SPK'dan ald

Tekirdağ 19.02.2017 19:54:00 0
Öztrak sordu: Ziraat

20 MİLYAR TL BORÇLANMA ANCAK BU FONLARDAN SAĞLANABİLİR

 

SPK’nın, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen Ziraat Bankası’na, tahvil ve bono çıkararak 20 milyar TL’lik borçlanma izni verildiğini ifade eden Öztrak, Banka’nın Fon’a devredilir devredilmez böyle bir borçlanma ihtiyacının ortaya çıkmasının izaha muhtaç olduğunu ifade etti. 2016 yılının Aralık ayı itibariyle, İşsizlik Sigortası Fonu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Diğer Fonlarda 111 milyar TL’si menkul kıymetlerde olmak üzere toplam 135,7 milyar TL bulunduğunu, sadece İşsizlik Sigortası Fonu’nun 2017’de 113 milyar TL’lik hacme ulaşmasının beklendiğini belirten Öztrak, “20 milyar TL tutarında bir borçlanmanın, mevcut konjonktürde ancak bu fonlardan sağlanabileceği düşünülmektedir” dedi.

 

ZİRAATİN MÜŞTERİLERİ MEVDUATLARINI MI ÇEKTİ?

 

Öztrak, Başbakan Yardımcısı Şimşek’e şu soruları yöneltti:T.C. Ziraat Bankası’nın Varlık Fonu’na devrinden sonra mevduatlarında bir azalış söz konusu olmuş mudur? T.C. Ziraat Bankası’nın, bu miktarda borçlanmasına şimdi neden ihtiyaç duyulmuştur?T.C. Ziraat Bankası’nın çıkaracağı tahvil ve bonoların belli bir kısmının İşsizlik Sigortası Fonuna satılması mı planlanmaktadır? Eğer öyleyse, söz konusu tahvil ve bono alımlarının ne kadarı İşsizlik Sigortası Fonu tarafından gerçekleştirilecektir? Bunun için mevzuatta yeni düzenlemeler yapılması öngörülmekte midir? T.C. Ziraat Bankası’nın tahvil ve bonolarını İşsizlik Sigortası Fonu alırsa, bu alım Hazine’nin borçlanma programını nasıl etkileyecektir? Bu bağlamda, Hazine bono ve tahvillerinin faizlerinin hangi seviyeye kadar yükselmesi öngörülmektedir?

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10