Halk Şimdilik Arsasına Sahip Çıktı

Dün Çerkezköy'de termik santrale ilişkin olarak panel düzenlendi. ''Çerkezköy Yarınına Sahip Çıkıyor" diye çağrısı yapılan panele katılım kamulaştırılacak yerde

Çerkezköy 2.03.2017 00:01:00 0
Halk Şimdilik Arsasına Sahip Çıktı

Çerkezköy’de yapılmak üstenen termik santrale karşı dün, “Çerkezköy Yarınına Sahip Çıkıyor” konulu bir panel düzenlendi. Panele katılım kamulaştırılmak istenilen bölgedeki arazi sahipleri ile sınırlı kaldı. Panele konuşmacı olarak Greenpeace Çevre Örgütü ile Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Tekirdağ Barosu yetkilileri katıldı.Panel öncesinde gazeteci Şaban Kardeş'in sorularını canlı yayında yanıtlayan panelistlerden Mimar Dilek Yalçın termik santralin, geçtiğimiz günlerde Çerkezköy TSO'nun temelini attığı okul projesinin sadece bin 400 metre ötesinde olduğunu, yine geçmiş dönem Kaymakamı Metin Kubilay'ın yoğun uğraşları sonucu somut adımların atıldığı eğitim kampüsü projesine ise sadece  3 bin 350 metre uzağında olduğunu dile getirerek, "Okullar bölgesi güvenli ve yeşil bir ortamda olacaktı ama tam tersi olarak  tehlikenin merkezine göndereceğiz" dedi. Yalçın panele halk ilgisizliğinin ise yeterli bilince erişilmemesinden kaynaklı olduğunu söyledi.

 

HEYETLERLE GEZECEĞİZ

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise termik santralin insana ve doğaya olan olumsuz etkilerini aktarmak amacıyla panel düzenlediklerini belirtti. Akay, "Çerkezköy Belediyesi olarak çevre hassasiyeti bulunan insanlarla birlikte planlara itirazımızı yaptık” dedi. Çerkezköy'ün termik santrale karşı olduğunu ifade eden Akay, ilerleyen süreçlerde vatandaşların termik santral yapımına itiraz noktasında duyarlı olmalarına ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Enerji politikasına karşı bir duruşları olmadığını kaydeden Akay, "Yaşadığımız bölgede yapılması planlanan termik santrale karşı ciddi manada tereddütlerimiz var. Burada oluşturulacak bir heyet ile ülkenin muhtelif bölgelerinde yapılmış termik santralleri ziyaret ederek, çevreye, doğaya ve insana ne derecede zararlı olduğunu gözler önüne sereceğiz" şeklinde konuştu.

 

ERGENE ÖRNEĞİ VERDİ

 

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Akay, Ergene örneği verdi. Akay, “Ergene'de yapılması planlanan termik santralde ilk yerli kömürü çıkartacaklarını ifade etmişlerdi fakat daha sonra ÇED raporuna ''ithal kömür kullanılabilir'' maddesi eklediler. Soruyorum bu madde neden eklendi? Niyetiniz yerli kömürün işlenmesiydi hani bu maddeyi neden eklediniz? Bu madde tereddütlerimizin en somut örneğidir" diyerek bürokratların bir açıklama yapmasını talep etti.

 

DOĞA DOSTU, DEMİŞLERDİ

 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Namık Kemal Üniversitesi'nde profesör ve mülki amirlerin yer aldığı bir toplantı düzenlenmiş, bu toplantıda kömürün maddelerinden biri olan hümikten yapılan şampuan ve el kremlerine yer verilerek kömürün ve dolayısıyla termik santralin doğa dostu olduğu ilan edilmişti. O toplantıya değinen Akay şunları söyledi:

 

ÇOCUKLARI KULLANIYOR MU?

 

“Soruyorum, o hümikli şampuanları kendi çocuklarına kullandırtıyorlar mı? Bana bunun cevabını versinler. Uzaktan konuşmak kolay gelin bir de burada yaşan insanlara anlatın acele kamulaştırma kararını. Aceleci bir şekilde bu işleri kotarma çabası var, biri bize bunu anlatsın. Hukuki ve sosyal girişimlerimizi daha üst seviyelere çıkartacağız.”

 Başkan Akay'ın konuşmasının ardında toplantı basına kapalı olarak devam etti.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10