KBH önemli bir halk sağlığıdır

9 Mart Dünya Böbrek günü dolayısıyla açıklama yapan TSM Müdürü Dr. Olcay Palak, Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorun

8.03.2017 20:40:00 0
KBH önemli bir halk sağlığıdır

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENMEKTEDİR

 

İnsanın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliğinin (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesinin bozulmakta olduğunu belirten Olcay Palak, “Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir. Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Bakanlığımız ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 9 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir” diye konuştu.

 

YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR

 

2017 yılı Dünya Böbrek Günü temasının ‘Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam’ olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisinin ele alındığını sözlerine ekleyen Dr.Palak, “Obezite, sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite genel popülasyonda, ölüm riskini arttırır ve kalp rahatsızlığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obstrüktif uyku apnesi, yağlı karaciğer, safra kesesi hastalığı, osteoartirit, çeşitli kanserler ve zihinsel rahatsızlıklara neden olup yaşam kalitesini düşürür” dedi.

 

2 İLA 7 KAT DAHA FAZLA RİSKE SAHİPTİR

 

TSM Müdürü Olcay Palak, açıklamalarının devamında ise Obezitenin, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörü olduğunu ifade ederek, “Diyabet ve hipertansiyon gibi Kronik Böbrek Hastalığının (KBH) başlıca risk faktörlerinden olup KBH ve son dönem böbrek hastalığının (SDBH) gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olan insanlar normal vücut ağırlığına kıyasla SDBY geliştirmede 2 ila 7 kat daha fazla riske sahiptir” açıklamasında bulundu.

 

FAZLA KİLOLAR SADECE AYAKLARI DEĞİL BÖBREKLERİ DE YORAR

 

Kronik Böbrek Hastalığından Korunmak için sekiz altın kuraldan da bahseden Palak, “Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun. Düzenli egzersiz yapın. Tuzu azaltın. Yeterli sıvı alın. Sigara içmeyin. Ağrı kesici ilaçlardan kaçının. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün. Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur. Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde obezitenin önlenmesi ve böbrek hastalıklarından korunması için çalışması gerekmektedir. Fazla kilolariniz sadece ayaklarinizi değil böbreklerinizi de yorar!” dedi.

 

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10