Ayçiceği Ekim Zamanı Geldi

972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal, ayçicek ekim zamanın geldiğini söyledi.

Çerkezköy 1.04.2017 00:55:00 0
Ayçiceği Ekim Zamanı Geldi

MAYIS SONUNA KADAR EKİMİ YAPILIYOR

 

Nafis Ünal,  ayçicek ekiminin Nisan ayının ilk haftasından başlanarak en geç Mayıs ayı sonuna kadar ekiminin yapıldığını ve bu nedenle ayçicek ekiminin zamanın geldiğini belirtti. Ünal, ayçiçeğinin yağından ve çekirdeğinden faydalanılan önemli bir bitki olduğunu ve Türkiye’nin dünyada en çok ayçicek yağı ihtiyacının karşılandığı ülke olduğuna dikkat çekti. Ünal ayrıca Trakya başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin Türkiye genelinde ayçiçek üretiminde ilk sırada yer aldığını ve ayçiçeği çekirdeklerinin yağ üretiminde kullanıldığı gibi kuru yemiş olarak da bolca tüketildiğini söyledi.

 

BAKIMI MUTLAKA YAPILMALI

 

Ayçiçeğinin genellikle sıcak topraklarda yetiştiğini söyleyen Ünal, ‘’Soğuk toprakları sevmez ve bu nedenle soğuk topraklarda üretilmesi mümkün değildir. Ayçiçeğinin kök kısımları derin olması nedeniyle kurak arazilerde yetişmekte ancak üretimi çok az olur. Çünkü ürün yeterince beslenemez ve büyüyemediği için tane varla yok arası yapar. Ay çiçeği genelde Nisan-Mayıs aylarında ekilmektedir. Tohumlama yöntemiyle ekildiği için belli bir çimlenme süreci geçirmektedir. Bu nedenle Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmur ayçiçeği bitkisinin yetişmesinde etkili olmaktadır.  Uygun ekim alanı bulunduktan sonra ay çiçeği bitkisinin mibzerlerle ekimi yapılmalıdır. Bitkiden istenilen verimin alınabilmesi için gerekli su ihtiyacının yağmur almayan bölgelerde ise mutlaka sulama sistemi ile sulama yapılarak karşılanmalıdır. Ayçiçeği ekiminin aynı tarlada üst üste yapılması ise verimi büyük ölçüde düşürmektedir. Genel olarak buğdayla dönüşümlü olarak ekim yapılmalıdır. Ayçiçeğinin üretim süreci içerisinde belli aralıklarda bakıma ihtiyacı olduğundan çapalama ve seyrekleme yöntemiyle ayçiçeği bakımı mutlaka yapılmalıdır. Papatyagillerden olan ayçiceği bitkisinin çiçekleri sarıdır. Ayçiçeği çekirdeği güneşe dönmesiyle de çoğu yerde günebakan adıyla da anılır. Yüzünü sürekli güneşe dönmesinden dolayı içeriğinde D ve B6 vitamini bulundurur ve bu nedenle aynı zamanda vitamin deposu bir bitki çeşididir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de böbrek ve kalp kaslarının güçlenmesinde etkili olduğu gibi rahatsızlıklarında bertaraf edilmesinde fayda sağlar.”dedi.

 

GEÇEN YILKİ ÜRETİMİMİZİ ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ

 

 “Henüz daha çok erken ama ayçiçeği üreticileri olarak bu yıl da geçen yılki üretimimizi elde etmeyi hedefliyoruz’’ diyen Ünal, ‘’Tabi ki hava koşulları önümüzdeki aylarda ne olacak ekimimizi gerçekleştirdikten sonra göreceğiz. Ama genelde geçen yılki beklentimiz doğrultusunda üretimin elde edilmesini arzu etmekteyiz. İnşallah yağışlar zamanında ve beklentilerimiz doğrultusunda olur düşüncesindeyiz.’’ diye konuştu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10