Avukatlar günlerini kutladı

Çerkezköy'de görev yapan Tekirdağ Barosuna bağlı avukatlar dün saat 12:00'de "5 Nisan Avukatlar Günü"nü kutladı.

Çerkezköy 5.04.2017 20:02:00 0
Avukatlar günlerini kutladı

TEKİRDAĞ İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK

 

Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan programda saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Tekirdağ Barosu Çerkezköy Temsilcisi Avukat Tuncay Akyıl günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Akyıl konuşmasında, “Bugün 5 Nisan,800 yıllık bir geçmişe dayanan ve insanlık tarihinin en zor dönemlerinde dahi var olan, özgürlüğün, bağımsızlığın ve adaletin savunucuları avukatların günü. Avukatlar gününün biz Tekirdağ Barosuna mensup avukatlar için özel ve gurur verici bir anlamı vardır.5 Nisan 1958 yılında İzmir’de Türkiye Avukatlar Birliği yani bugünkü Barolar Birliği statüsünün hazırlanması amaçlı yapılan toplantıda 5 Nisan tarihinin Avukatlar Günü olarak kutlanması önerisinin kabul görmesi üzerine birçok baro 5 Nisan’ı Avukatlar Günü olarak kutlamaya başlamış ve nihayet 15-16 Mayıs 1987 tarihinde Tekirdağ’da Tekirdağ Barosunun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Barolar Birliği genel Kurul toplantısında 5 Nisan’ın Avukatlar Günü olarak kutlanmasına resmen karar verilmiştir” ifadelerine yer verdi.

 

OHAL’DE AVUKATLAR GÜNÜ KUTLUYORUZ

 

Akyıl, “Meslek sorunlarının her geçen gün çoğalarak arttığı,yasalarla getirilen  hak ve kazanımların idari kararlar ve fiili uygulamalar ile törpülenerek erozyona uğratıldığı,savunmanın gittikçe güçleştirildiği,yavaşça ve hissettirilmeden adeta işlevsiz bir hale sokulmak istendiği,keza Olağanüstü Hal’in devam ettiği,ülkemizin kanun Hükmünde kararnameler ile yönetildiği bir dönemde Avukatlar Günü’nü kutluyoruz.Avukatlık Kanunu’na göre avukatlık,kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.Avukat,yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.Yine Avukatlık Kanunu’na göre ‘barolar,avukatlık mesleğini geliştirmek,meslek  mensuplarının birbiri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak,meslek düzenini,ahlakını,saygınlığını,hukukun üstünlüğünü,insan haklarını savunmak ve korumak,avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten,tüzel kişiliği bulunan,çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır” diye konuştu.

 

AVUKAT HALKIN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMİNATIDIR

 

Av. Tuncay Akyıl avukatlığın halkın hak arama özgürlüğünün teminatı olduğunu da belirterek, “Avukat halkın hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Avukatlık insan onuruna özen mesleği olarak serbestçe yapılan bir kamu görevidir.Avukatlar halkın adalete erişiminde en önemli ve etkili unsur,yargılamada vatandaşın yegane temsilcisidir.Bu nedenle avukatın sorunları aslında vatandaşın sorunlarıdır.” dedi.

 

BAĞIMSIZLIK YARGININ SEÇKİN NİTELİĞİDİR

 

Bağımsız ve güvenceden yoksun yargının olamayacağını söyleyen Akyıl, “Anayasa mahkememizin bir kararında açıklıkla belirttiği üzere, hukuk, bir ulusun hak ve anlayışı olarak tanımlandığında, bu anlayışı gölgeleyecek düzenlemeler bağımsızlık ve güvenceyle birlikte olamaz. Yargı bağımsızlığının amacı, her türlü etki, baskı, yönlendirme ve kuşkudan uzak kalınarak adaletin dağıtılacağı güven ve inancını yerleştirmektedir. Bağımsızlık, devletin, Anayasa’nın insan onurunun koruyucusu olan yargının seçkin niteliğidir. Bağımsızlık ve güvenceden yoksun yargı,yargı olamaz.” ifadelerini kullandı.

 

MÜCADELEMİZE YILMADAN DEVAM EDECEĞİZ

 

Avukat Akyıl konuşmasını “Türkiye’de mevcut 79 baro ve yüzbini aşkın avukat meslektaşımızla birlikte dün olduğu gibi bugün de hukukun üstünlüğü,egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu,demokratik,laik ve sosyal hukuk devleti kurma ve yaşatmak mücadelemize devam ediyoruz ve hukukun üstünlüğünün bir gün mutlaka gerçekleşeceğine olan sarsılmaz inancımızla bu mücadeleye yılmadan,eğilmeden,bükülmeden,korkmadan devam edeceğiz.”sözleriyle sonlandırdı.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10