Köprülü : Bu anayasa sipariş ile tek kişi için hazırlanmıştır

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Radyo Haber, T Haber TV, Çorlu FM ve Radyo Şeker'in ortak yayınladığı Gündem Özel programında, Gazeteci Şaban Kardeş'in 16 Nisanâ€?

Çerkezköy 11.04.2017 20:39:00 0
Köprülü : Bu anayasa sipariş ile tek kişi için hazırlanmıştır

“CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

 

16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek olan referandumu öncesi vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarını kaydeden CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü; “ 18 maddeyi vatandaşlarımıza anlatmaya gayret gösteriyoruz. Bu bir parti seçimi değildir. Bu referandumda milletvekili, Belediye Başkanı, muhtar seçmeyeceğiz. Burada memleketin geleceği için sandık başına gideceğiz. 16 Nisan referandumunun ardından vatandaşlar kendi partilerine oy verebilirler. Önemli olan bu noktada Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkabilmek ve sandığa gitmektir. Tüm yurttaşlarımıza demokratik haklarına sahip çıkmasını istiyorum. Bu bir rejim değişikliğidir. Türkiye’nin geleceğini düşünmek için lütfen sandığa gitsinler” dedi.

 

“18 MADDEYİ ANLATAN HEYETLER KURMADILAR”

 

Gazeteci Şaban Kardeş’in “ Nasıl tepkiler alıyorsunuz? Vatandaşın siyasi partilere olan ilgisini nasıl görüyorsunuz?” sorusu üzerine konuşan Köprülü; “ Halkımızın yaklaşımından son derece memnunuz. Halkımızda bunun bir parti seçimi olmadığını biliyor. Sandığa ise katılımın yüksek olacağını düşünüyoruz. 16 Nisan akşamı da hayırlı bir sonuç çıkacağını görüyoruz. 18 maddede anayasanın 70 maddesinde değişiklik öngörülüyor. Bu maddeler çiftçimizin, işçilerimizin, kadın erkek yaşlımızın sıkıntılarını halledecek bir metin değildir. Bu anayasa bir sipariş ile tek kişi için hazırlanan metindir. Vatandaşlarımızın neye oy vereceklerini bilmeleri gerekiyor. 2 milletvekili masaya oturup 18 maddeyi sipariş üzerine hazırladı. Genel kuruldan geçerek bu aralıkta kabul edilip halkın onayına sunuldu. Başkanlık dediler, yarı başkanlık dediler ve son olarak ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dediler. Metin aynı isimler değişiyor. Akil adamlar Türkiye’yi gezmedi mi? Bu akil adamlar heyetinin kurulması o dönemden daha önemlidir. 18 maddeyi anlatan heyetler kursunlar. Neden bir televizyon kanalında yayınlamadılar. Bu vatandaşlarımızın faydasına olmadığı için bunun saklanması ve bilinmemesi gerekiyor ” diye konuştu.

 

“ATANARAK GELEN KİŞİLER ÜLKEYİ YÖNETECEK”

 

Köprülü; “ Bir kurumun gücü yetkisi artıyorsa, devamında artan yetkiye karşılık birilerinin yetkisi elinden alınır. Bununla birlikte yetki ve güç artışı olur. Gücü alan Cumhurbaşkanı, gücü azalan ise halk oluyor. Reklam ve gazete ilanlarında ‘ Halkımız Cumhurbaşkanı ve hükümetini beraber seçecek’ diyor. Hükümet bugün milletvekillerinden oluşuyor. Bu milletvekilleri sandığa giderek bakan olma sıfatına sahip oluyorlar. 18 madde üzerinde bakanlar milletvekili olamaz! diyorlar. Cumhurbaşkanı tarafından atanarak getireceği ifade ediliyor. Halkın en önemli seçme hakkı şimdi ellerinden alınacak. Hesabını halka vermeyen bakanları seçilmiş olan başkan atayacak. Seçilmiş olan başkan bakanları belirleme yetkisine sahip olacak. Ülkeyi halkın oyu ile seçilmiş kişiler değil, atanarak gelen kişiler yönetecek. Bu sistemde milletvekilleri halka ve meclise karşı sorumlu olmayacaktır. Kısacası bütün hakları elinden alınacaktır. Bu işte demokrasi kisvesi büründürülmeye çalışıyorlar. Bugün genel seçimlerde ve 1 Kasım seçimlerinde 50 milyon yurttaşımız oy kullandı. Bu yurttaşların yüzde 99’u TBMM’de temsil ediliyor. Başkan olmak için 25 milyon artı bir oy almak gerekiyor. 50 milyon oy almış bir kurum var, 25 milyon artı bir oy alan makamı fesih etme yetkisi oluyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin gücü ve kapsamı nedir? Bizler Cumhuriyetten önce 23 Nisan 1920’den bu yana TBMM’de kanunlarla yönetiliyoruz. Oysa bugün millete ait olan yetkiyi tek makama ve kişiye veriliyor. Padişah ve kralların ağzından çıkanlar kanundu. Şimdi ise başkana ferman yazma tek başına kanun yapma yetkisi veriliyor. Kapsamı ve koşullarını da kendisi veriyor” açıklamasında bulundu.

 

“BU SİSTEMDE HALK BAKANI SEÇEMEYECEK”

 

Gazeteci Kardeş’in “ Yeni sistemde bu halkın milletvekillerinin soru önergesi vermesi ortadan kalkıyor mu? “ sorusu üzerine “Halkın seçme yetkisi elinden alınıyor” cevabını veren Köprülü “ Bugün TBMM’de “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” yazıyor. Egemenlik yetkisini kendisini yönetecek halk seçer. İyi yönetene halk bir daha verir, iyi yönetemezse bir dahaki seçimlerde oy vermez. 15 Temmuz gecesi hain darbe girişiminde bütün vekiller olarak TBMM’deydik. Darbeye, demokrasi karşıtlığına karşı hepimiz dik bir duruş sergiledik. Geldiğimiz noktada demokrasiye inandığımız için yaptık. Bu sistemde bakanı halk seçemeyecek. Kanun yapan meclis bakıyorsunuz soru önergesi veremiyor ve bütçe yapamıyor. Bütçe yapma yetkisi başkanının üzerinde olacak. Bütçe kanunla belirlenir, egemenlik bu sistemde halka ait olmuyor” diye konuştu.

 

“METNİ KONUŞMUYORLAR”

 

Gazeteci Kardeş “ Bu süreçte partiler etkili kampanya yaptılar mı?’’ sorusunu Köprülü’ye yöneltti. Köprülü “ Uyanık pazarca kaliteli malını tezgahın arkasına saklar. Bu sistemde amaç 18 maddeyi konuşmak değil, eğer anlatmak isteselerdi akil heyet ile anlatırlardı. Bugün hayırcılar terörist derken, Pazar gününü bitirmek istiyorlar. Biz 18 maddeyi konuşmak istiyoruz. Mal ayıklı olduğu için konuşulmuyor. Bu parti seçimi gibi algı oluşturuluyor. Bizlerde ısrarla parti seçimi olmadığını söylüyoruz. Sadece bu referandumun Türkiye’nin geleceğini tayin eden bir seçim olduğunu söylüyorum. 18 yaşında bakanların çocuklarını askerlikten yırtsın diye milletvekili yapacaklar. Bu işin ciddiyeti var. 24 yaşına kadar kamyon ehliyeti verilmiyor. Siz şimdi kamyon kullanamazsın ama milleti yönetebilirsin diyorlar. Ben 18 yaşında milletvekili olmasın demiyorum. Metni konuşmuyorsunuz, kavga ve kutuplaşma arıyorsun” diye konuştu.  

 

“BU YETKİLER HERKESE ZARAR VERİR”

 

Köprülü; “ 2010 yılında referandum yaşadık. Vicdanım ‘Hayır’ oyu verdiğim için çok rahat. O dönemler tünelin sonu karanlıktı ucunu göremiyorduk. O dönem ‘Partimiz bana yanlış yapmaz” dedi. Seçimin sonunda ‘Evet’ çıktı. ‘Evet’ çıkmasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinde subaylar tasfiye oldu ve FETÖ’cüler geldi. 2010 referandumu 15 Temmuz’un en önemli taşlarından birisidir. İşin gerçeği ortadadır. Onu unutup “ Ben ne aldatıldım ne de aldattım” diyor. Şimdi ise ‘Devlet için Evet’ diyorlar. Devlet için evet ise bende vereyim. Neden devlet için evet denilmesi gerektiğini ise birisi bana iyi anlatması gerekiyor. Biz 80 milyonluk bir ülkeyiz. Benim partim 80 milyonun hepsini temsil etmeye yeter diyemem. Başka partide diyemez. Bunu söyleme haddine kimse sahip değildir. Anayasa da Cumhurbaşkanı milletin birliğini temsil eder. Türk milleti ilelebet payidar kalacaktır diyoruz. Bu temsil hakkı ile Cumhurbaşkanı makam aracının sağına Türk bayrağını, sol tarafına da parti bayrağını koyma hakkına sahip oluyor. Bu metin onu diyor. Türk milletinin temsilini bir partiye veriyoruz. Bu iş parti meselesi değil. Bu yetkiler gerçekten herkese zarar verir” dedi.

 

“HEPİMİZİN DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ VAR”

 

Türk milletinin hiçbir zaman birbirinden ayrışmadığını kaydeden Köprülü “ Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “ Ne Mutlu Türküm diyene” diyerek herkesi ortak kitlede buluşturdu. Süreçlerle oynanıldı, o unsurlar alt üst kimlikler derken bunlar gündeme geldi. Milliyetçilik ayaklar altına alındı sonra ise baş tacı oldu. Bunun üzerinden politika işletilmeye devam ediyor. Biz vatandaşız, bu ülkenin bir araya getirdiği insanlarız. Hepimiz yurttaşız. Polemik olarak söylemiyorum. Cumhurbaşkanı bir mitingde “ Tek millet diyerek Türk milletini kastetmedim” demiştir. Polemik bir mevzu olmasın istiyorum. Çok fazla uzatmadan duyduğumuzu söylüyorum. Bu sürecin içersinde yurttaşlarımız vatandaşlarımız vicdan gözüyle hareket etmelidir. Çocuklarının geleceği için hareket etsinler. Adalet ve hakkaniyet olmadan yaşayamayız. Hepimizin demokrasi kültürü var” dedi.

 

“İSTİHDAM VE KALİTE OLMAZ”

 

Gazeteci Kardeş’in “ Hanedanlık mı gelecek? Sokaktaki insan buna inanıyor mu ? “ sorusu üzerine konuşan Köprülü; “ Buna hanedanlık demiyorum. ‘Evet’ çıkarsa Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra kimin geleceğini göremiyorum. Bu yüzden hanedanlık demem. Bir kişi meclisi açıp fesih etme yetkisi olursa, vezir atar gibi bakan atarsa, ferman gibi kanun çıkartma yetkisi olursa buna demokrasi demem. Türkiye de adalet mekanizmasını ben atayım, üzerimden forma çıkartmayım, Genel Başkan olayım, devletin tüm imkanı benim olsun olursa Türkiye’de böyle sistemde istihdam ve kalite olmaz” açıklamasında bulundu.

 

“ADALET OLMADAN DEVLET OLMAZ”

 

Şaban Kardeş’in “ İnsanların adalete olan inancını ve hukuk sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Adalet olmadan demokrasi tam anlamıyla inşa edilir mi? Bir hukukçu kimliği ile ne söylemek istersiniz?” sorusuna “ Adalet olmadan devlet olmaz” cevabını veren Köprülü “ Demokrasi bir özgürlüktür. Demokrasi insanların yaşam alanlarına müdahale edilmemesidir. Demokrasi fırsat eşitliği, adalet ise bunun güvencesidir. İkisinden birisi olmaz ise devlette üretim de istihdam da olmaz. Türkiye’de başkanlık tartışmalarından itibaren ekonomi Allah bullak oldu. İstihdam sıkıntısı yaşıyoruz, enflasyon çift hanelere çıktı, işsizlik gün geçtikçe artıyor” diye konuştu.

 

“İNSANLAR GELECEĞE GÜVENLE BAKACAKLAR”

 

Referandumda ‘Hayır’ çıkması ile birlikte meclisin ve halkın iradesinin güçleneceğini kaydeden Köprülü; “ İnsanlar geleceğe güvenle bakacaklar. İnsanlar Adalet, demokrasi ve hukuk devleti olduğunu görecekler. Bu artılar sağlanacak. ‘Evet’ çıkarsa belirsiz bir sürece gireceğiz. Referandum sürecinde istihdam merkezlerinde ise çok fazla propaganda görmüyorum. İnsanlar ne ile karşı karşıya geleceklerini biliyorlar. İnanıyorum ki ülkemiz, geleceğimiz ve memleketimiz için faydalı sonuçlar doğuracak bir seçim olacak. Sonucunda ise hayırlı bir sonuç çıkacak. Bu kutuplaşma süreci ve ayrışma son bulacak. Bizim sadece istediğimiz huzurdur. Ekonomik kalkınma ve toplumsal barışı istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızı 16 Nisan’da oy kullanmaya davet ediyorum. Anayasa değişikliği hepimizi ilgilendiriyorsa oyunu kullanmak zorundadır. Hayırlı bir iş yapmaları ise memleketin hayrınadır ” ifadelerini kullandı.

 

“HAYIR ÇIKACAK”

 

Anket sonuçlarında ‘Hayır’ın önde olduğunu kaydeden Köprülü; “ Tahmini anket sonuçlarımız var. ‘Hayır’ çıkacak ve oran vermiyorum. Anketler elimizde ve ‘Hayır’ çıktığını görüyoruz. ‘Hayır’ rakamı veririm ama benim verdiğim rakamın üstünde ‘Hayır’ çıkarsa ben başarısız olurum” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10