ÇOSB'de kırmızı alarm!

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde Boytek fabrikasında meydana gelen kimyasal reaksiyon sonucu, OSB müdürlüğünde alarm verildi. Birçok işçi fabrikalardan geri gönderilirken, gazdan ve dumandan etkilenen işç

Çerkezköy 12.04.2017 09:02:00 0
ÇOSB

KIRMIZI ALARMA SEBEP OLDU

 

OSB'de ki birçok kişi etrafa yayılan zehirli gaz ve dumandan etkilendi. Olay dün sabah saat 06.30 sularında meydana geldi. Olay iddiaya göre şu şekilde gelişti; Boytek adlı firmada kazanın birinde meydana gelen kimyasal reaksiyon nedeniyle aşırı ısınmadan dolayı yangın meydana geldiği iddia edildi. Patlama sonrası havaya yayılan karbonmonoksit gazı Çerkezköy organize Sanayi Bölgesi'nde kırmızı alarm vermesine sebep oldu.

 

ÖZEL KIYAFETLERLE MÜDAHALE DE BULUNDULAR

 

Afat ekiplerinin müdahale ettiği olayda itfaiye ekipleri emniyet görevlileri fabrikanın bulunduğu sokağı çember altına alırken, Organize Bölge Müdürlüğü’nde işe giden birçok fabrika işçileri tahliye edilerek evlerine geri gönderdi. Dumandan ve gazdan etkilenen 150’’den fazla işçi Çerkezköy ve Çorlu’da bulunan hastanelere sevk edilirken, 112 çalışanları da gaz maskeleriyle ve özel kıyafetlerle yaralılara müdahalede bulundu. Gazetemiz baskıya girdiği esnada Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne 80, Özel İrmet Hastanesi’ne 53, Özel Optimed Hastanesi’ne 8 ve Çorlu’da ki hastaneler de 20’nin üzerinde işçinin zehirlenme vakasından dolayı gittiği öğrenildi.

 

REAKSİYON BİR MÜDDET DAHA DEVAM EDECEK

 

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan patlamanın meydana geldiği bölgeye giderek yetkililerden bilgi alıp çalışmaları yakından takip ettiler. Olay yerinde açıklamalarda bulunan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, “Bu sabah saat 06.30 civarında Boytek fabrikasında bulunan kazanın birinde kimyasal reaksiyon nedeniyle aşırı ısınmadan dolayı yangın meydana geliyor. Çevreye de koku ve duman olarak zarar verdiği tespit edildi. Soğutma çalışmaları devam ederken reaksiyonun bir müddet daha devam edeceği söyleniyor” dedi.

 

SONUÇLARA GÖRE YAPTIRIM UYGULANACAK

 

Kimyasal gazdan dolayı birçok işçinin etkilendiğini sözlerine ekleyen Kaymakam Abban, “işçilerimizin hayati tehlikeleri yok. Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle görüştüm ve saat 08.00 itibariyle de Valimize gerekli bilgileri verdim. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yetkililer gelecek ve fabrikayla ilgili olarak nasıl bir yaptırım uygulanacaksa ya da tespitleri ne doğrultuda çıkacaksa ona göre karar verilecek” ifadelerini kullandı.

 

ÇOCUKLARI DIŞARI ÇIKARMAYIN

 

Patlama ve yangın ihbarı üzerine çok sayıda itfaiye ekibi, alevlere müdahale etti. Köpüklü müdahale sonucu saat 06.30’da başlayan yangının soğutma çalışmaları saat 14.00 sıralarında tamamlandı. Diğer yandan sağlık kuruluşları tarafından yapılan açıklamada kimyasal maddenin havada dağılmasından dolayı zehirlenmelerin meydana gelebileceği ve bundan dolayı da özellikle çocukların dışarı çıkarılmaması gerektiği ifade edildi. ÇOSB’de kırmızı alarma neden olay Boytek fabrikası kısa bir süre öncede Çerkezköy’de kanalizasyon hattına boşaltılan kimyasal madde ile gündeme gelmişti.

 

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

 

Tekirdağ Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İlimiz Kapaklı İlçesi Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren boya-kimya fabrikasında 12.04.2017 tarihinde saat 06:30 sıralarında teknik bir arıza nedeniyle yangın meydana gelmiş olup, yangın itfaiye yetkililerince kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları devam etmektedir. AFAD tarafından bölgede gerekli ölçümler yapılmış olup, çevreye ve insan sağlığına zarar verecek herhangi bir maddeye rastlanmamıştır. Bazı basın organlarında yer alan yanıltıcı haberlere vatandaşlarımızın itibar etmemesi hususu kamuoyuna duyurulur” denildi.

O FABRİKA DA AÇIKLAMA YAPTI

 

Yaşanan olayın ardından Boytek fabrikası tarafından yapılan açıklamada, “12 Nisan 2017 saat 06:30 sularında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan polyester reçine üretimi yapılan firmamızda niteliğini araştırdığımız teknik bir problem sonucu üretim bölümümüzün sınırlı bir bölümünde yangın oluşmuştur. Firmamıza ait yangın söndürme sisteminin anında devreye girmesi ve Çerkezköy OSB itfaiyesinin hızlı müdahalesiyle yaklaşık yarım saat içerisinde yangın söndürülmüş olup, soğutma çalışmalarına devam edilmektedir. Yangın sonucunda oluşan dumanın analizi, AFAD ve yetkili kurumlar tarafından da yapılmış olup,toksik etki yaratacak herhangi bir kimyasal bulgusuna rastlanmamıştır. Olayın vuku bulmasının ardından maruziyet altında kalan sınırlı sayıda kişinin bölgemizde bulunan hastanelere başvurduğu bilgisi alınmıştır. Hastane yetkililerinden alınan bilgi çerçevesinde, bu kişilerin basit solunum sıkıntıları sebebiyle hafif tedavi altına alındıkları ifade edilmiştir. Yangının meydana geldiği bölümde itfaiye yetkilileri tarafından soğutma çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca kamu yetkilileri tarafından olaya ilişkin araştırma sürdürülmektedir. Boytek Reçine Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu olarak, en büyük tesellimiz, meydana gelen bu olayda herhangi bir can kaybı olmamasıdır. Buna rağmen konuya ilişkin oluşan endişeler sebebiyle tüm kamuoyundan, sanayicilerimizden ve bölgemizde çalışan bütün çalışanlardan özür dileriz. Firmamızda meydana gelen bu olumsuz hadiseye ilişkin hassasiyetlerinden dolayı bütün kamu idarecilerimize ve bölge müdürlüğümüz yetkililerine teşekkür ediyoruz” denildi. 

 

OSB: MESAJ GERÇEK DEĞİL

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından atıldığı ve içerisinde ‘emziren çalışanlar için kimyasal madde ile ilgili net bilgiye ulaşılana kadar emzirmemeleri önerilir’ ifadeleri içeren mesajın da gerçek olmadığı belirtildi. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, mesajın kendileri tarafından atılmadığı ve itibar edilmemesi gerektiğini açıkladı.
 

FABRİKAYA 3 MİLYON LİRA CEZA KESİLMİŞTİ

 

Patlamanın meydana geldiği fabrikaya, 10 gün ağır kokuya neden olan ve çocukların maske takarak okula gitmek zorunda kaldığı, atıkların kontrolünü yapmadığı gerekçesiyle 3 milyon lira idari para cezası kesildiği ortaya çıktı. Geçen Şubat ayında meydana gelen olayda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kimyasal atığı bertaraf tesislerine göndermek yerine kanalizasyona boşaltan firmanın sahiplerine endüstriyel atığın arıtıldığının kontrolünü yapmadığı gerekçesiyle 3 milyon lira, atığı tanker ile okulun kanalizasyona boşaltan firmaya ise 212 bin lira para cezası kesmişti.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN – Faik Onur KAYA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10