KALKINMA AJANSI EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

Çerkezköy Kent Konseyi'nin Kalkınma Ajansı ile birlikte düzenlediği Proje Döngü Eğitimi  devam ediyor. Eğitimin ikinci gününde de Kalkınma Ajansı Uzmanı Dr. Özlem Değerli kent Konseyi çalÄ

Çerkezköy 9.05.2017 21:36:00 0
KALKINMA AJANSI EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

İlgi sahipleri/paydaşlar kimlerdir?

 

Kalkınma Ajansı Proje Döngü Uzmanı Dr. Özlem Değerli; “ Son yıllarda sıkça kullanılan bu terim, çözmeye çalıştığınız sorun ya da proje konunuzla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan grupları ifade eder. Bu grupları şu şekilde insiyatifleyebiliriz. Sorunu doğrudan yaşayanlar/çözümden olumlu fayda sağlayacak olanlar, potansiyel yandaş destekçiler, potansiyel karşılar, projeden zarar görme riski taşıyanlar ve etkin proje tarafı olabilecek gruplar. Bunlar kişiler olabileceği gibi kurumlar ya da gruplarda olabilir. İlgi sahibi/paydaşlar analizine başladığınızda, ilk olarak yukarıdaki gruplara giren kişileri ya da kurumları listelemeniz gerekir. İlgi sahipleri/paydaşların ihtiyaçlarını ve beklentilerini, sorunun çözümündeki katkılarının ne olacağını (zayıf ve güçlü yanlarını) belirleyin’’ dedi.

 

Hedef Analizi

 

Değerli, ‘’Hedef analizi hakkında da şu bilgileri aktardı;“Daha önce sorunu nasıl tanımladıysak, burada da o sorunu ortadan kaldırarak varmak istediğimiz yeri-durumu tanımlayacağız. Yani, maça çıkmadan önce rakibi tanıdıktan sonra, maçın nasıl bir sonuçla bitmesini istiyorsunuz, bu konudaki beklentiniz nedir? Gibi soruların yanıtlarını vermeniz gerekiyor bu noktada. Hedef analizi sırasında, sorun analizinde ortaya konulan olumsuz durumların olumlu hale gelmiş olmaları hayal edilir. Böylelikle, gerçekleştirilecek ve planlanmakta olan projenin sebep olacağı değişiklikler belirlenmiş olacaktır. Başka bir deyişle bu çalışma sonucunda ortaya çıkacak olan hedefler şeması, sorunlar şemasının olumlu halidir. Hedefler şemasına şu aşamalardan sonra ulaşılır; Sorunlar şeması üzerindeki bütün sorunları, istenilen ve başarılması mümkün hedef cümleleri halinde yeniden yazılmalıdır. Hedefler şemasındaki cümleler, olumlu oldukları kadar gerçekçi bir biçimde ifade edilmiş olmalıdırlar. Hedefler arasındaki sebep-sonuç ilişkisini kontrol ederek hedeflerinizin gerçekçi ve ulaşılabilir olduğuna emin olun. Sokakta çalışan çocukların sayılarını azaltmak istiyorsak, ailelerin gelirinde artış, çok çocukluluk oranında azalma olmalıdır. Ayrıca bu konuda çalışan kurumların kapasiteleri geliştirilmeli ve toplumsal örgütlenme sağlanmalıdır. Bu olumlu gelişmeler gerçekleşmediği durumda sokakta çalışan çocukların sayılarındaki artışı durdurmamız, sorunu ortadan kaldırmamız olası değildir. Başka sorunlar bulursak onları da hedefler haline getirebiliriz’’

 

Strateji Analizi

 

‘’Strateji Analizi ile ilgili de şunları söyledi. “Bu aşama, kendi kapasitemizi tanıdığımız ve tanımladığımız aşamadır. Yeteneklerimizi, gücümüzü, güçsüz yanlarımızı ortaya koymamız gerekiyor. İlgi grubu analizinde destekçilerimizi de gördük. Şimdi, karşımızda bir dev gibi duran hedefler ağacında (şemasında) hangi kutulara gücümüz yetiyor, hangilerinin altında kalırız burada karar vereceğiz. Planlama aşamasına geçmeden önce atılması gereken en önemli adımlardan biri projenin hangi hedeflere yönleneceğinin belirlenmesidir. Projenin ilgileneceği alan seçilirken şu yolu izleyebilirsiniz; Ulaşmak istediğiniz ve istemediğiniz hedefleri tanımlayın ve gruplayın. Böylece çeşitli stratejiler ortaya çıkacaktır. Hangi stratejinin sizin görüşünüzü en iyi temsil ettiğini değerlendirin. Bu değerlendirme için şu kriterleri kullanabilirsiniz. Kaynakların uygunluğu. Var olan kapasite politik esneklik, Etkinlik. Sosyal kabul. Eşitsizliklerin azaltılmasına katkı. Aynı konuda yapılan diğer projelerle tamamlayıcılık. Aciliyet Hedefler şeması üzerinde yoğunlaşılacak bölüm, kendi içinde bütün ve ulaşılabilir olmalıdır. Eğer dışarıda kalan alan proje başarısı için mutlak bir öneme sahipse stratejiyi yeniden değerlendirmek gerekebilir.  Hedeflere doğru yönelmelidir. Böylelikle proje stratejimiz belirginleşmiş oluyor.

 

Proje döngüsü Mantıksal Çerceve Yaklaşımı

 

Değerli Proje Döngüsü ve Mantıksal Yaklaşım  konusunda da , “Proje hazırlayıcıları ve uygulayıcıları “Proje Döngüsü Yönetimi” sistematiği ve temel aracı olan “Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı” detaylarıyla örnek bir proje üzerinden uygulamalı olarak yapılmalıdır. 2004 yılından bugüne bütün eğitimlerimde bu şekilde uygulamalar yapılmaktadır. Proje Döngüsü Yönetimi yaklaşımının ayrılmaz bir parçası oldu ve böyle de kalacak.  Mantıksal Çerçeve Yaklaşımının mekanik olarak işleyen bir süreç olmaktan öte sistematik yaklaşım tarzı ile ne kadar hayatımızın içinden ve kullanabileceğimiz araçlara sahip olduğunu anlama Proje döngüsü yaklaşımıdır. Çünkü öngörülen sistematik proje yönetimi yaklaşımı genel olarak proje desteği sağlayan kuruluşların kullandığı bir yaklaşımdır. Proje yolculuğunun başlangıcında ve uygulama aşaması projenin temel bir aracıdır. Özellikle proje bazlı destek sağlayan kuruluşların nerdeyse tamamı proje hazırlamaya gerekli özeni göstermektedir.”diyerek bilgilendirmede bulundu.

 

Haber / Seyit SÜREN.


0282 726 91 91
0282 747 65 10