Ekmek 1 TL'ye çekildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Taha Ülker başkanlığında yapıldı. 27 meclis üyesinden 16 üyenin katıldığı toplantıda 24 Nisanâ??

Çerkezköy 16.05.2017 19:05:00 0
Ekmek 1 TL

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Başkan Yardımcısı İsmail Akın, Yönetim kurulu üyesi Mesut Görgün, Metin Taşdelen,  meclis üyeleri Aktaş Güler, Hacı Mehmet Erdoğan, Gürdal Adal, Talip Sivri, Yasin Durak, Ali Memiş, Rahmi Yılmaz’ın katılmadığı toplantıda Nisan ayı gelir-gider bütçe izleme raporu ve mizan görüşüldü. ÇTSO Genel Sekreteri Hakan Gel’in meclisi bilgilendirdiği toplantıda gelir 167 bin 710 TL, giderin 190 bin 892 TL, mizanın ise 9 milyon 892 bin 126 TL olduğu ifade edildi. Yapılan bilgilendirmenin ardından ilgili gündem maddesi ÇTSO Meclisi’nce oy birliği ile kabul edildi.  

 

TOBB’UN GENEL KURULUNA GİDECEKLER

 

Gündemin üçüncü maddesinde ise oda tarafından gerçekleştirilen Kobi Pazarı-Endüstriyel fuarı hakkında Proje Geliştirme Yöneticisi Ayşenur Taş tarafından bilgilendirmede bulunuldu. Bir sonraki gündem maddesinde ise TOBB 73’üncü genel kurulu için görevlendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmede “ Genel Kurula Yönetim Kurulu Başkanı, Meclis Başkanı, Genel Sekreter, İl Kadın Girişimciler ve genç girişimciler, il icra kurulunda odadan görevli üyeler ile misafir davet edilmiştir” ifadeleri yer aldı. Konuyu değerlendiren meclis TOBB 73’üncü Genel Kuruluna misafir olarak katılmak üzere meclis üyeleri Gürkan Kesim, Mehmet Danyeli, Göksel Bozdağ, Kadir Uz, Rasim Bilgen ve Reşat Ünlü’nün görevlendirilmesini oy birliği ile kabul etti.

 

“MECLİS OLARAK KARAR ALMIŞTIK”

 

Gündemin beşinci maddesinde ise Ekmek ve pide fiyatlarının yeniden belirlenmesi konusu görüşüldü. Konuyla ilgili konuşan ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker “ Meslek komitesi üyelerimiz zam almadıklarından dolayı geçtiğimiz ay ekmeğin fiyatını 1 TL’den 1,25’e çıkardık. Yönetim Kurulu kararının biraz üzerinde olması dileği vardı. Meclis olarak bu dileği yerine getirdik. Geçen sene zam alınmamıştı. Başka bölgelerde istenen rakamdan satışlar yapılıyordu. Alınan karar ise medyada ters etki yarattı. Beklenmedik olarak geç bir yazı intikal etti” diye konuştu.

 

BAKANLIKTAN GELEN YAZIYI OKUDU

 

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek içişleri bakanlığına yazmış. O da valiliklere intikal etmiş. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek imzalı valiliklere gönderilen yazı okuyan Ülker “Yazıda 9 Aralık 2014 tarih ve 29200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/20 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kurulan, 27 Aralık 2016 tarih ve 29331 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/30 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yeniden yapılandırılan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi çalışmaları kapsamında gıda ürünlerinde arz sürekliliği ve fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik çalışmalar kurumlar arası işbirliği ile yürütülmektedir. Komite çalışmaları kapsamında başta halkımızın tüketim sepetinde ağırlığı yüksek ürünler olmak üzere tüm gıda ürünlerindeki fiyat hareketleri dikkatle takip edilmektedir. Ayrıca, temel tüketim ürünlerinde fiyatlamaya ilişkin teknik çerçeve de detaylı bir şekilde gözden geçirilmekte ve rekabetçi fiyat oluşumunun önündeki engellerin kaldırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda ekmekte fiyat belirleme mekanizmasının yeniden ele alındığı bir çalışma ilgili kurum ve bakanlıkların eşgüdümünde yürütülmektedir. Söz konusu çalışma neticelendirilerek Bakanlığımıza konu ile ilgili bilgilendirme yapılana kadar ekmek fiyatında herhangi bir artışa onay verilmemesi hususunda Valiliklerin bilgilendirilmesini rica ederim.” ifadeleri yer aldı.

 

“SUÇ MU İŞLEDİK”

 

Çerkezköy Fırıncılar Odası Başkanı olan ve aynı zamanda ÇTSO Meclis üyeliği görevini de sürdüren Mehmet Sait Erdem;“ Kaymakam Bey ile yaptığımız görüşmede maliyetlerde haklı olduğumuzu fiyatların 1,15’e çekilebileceği söylendi. Bu son gelen yazıdan bir şey anlamadım. Türkiye genelinde 1,25 TL olan ekmek fiyatlarında bizim 1 TL’den 1,25’e çıkmamız hata mıdır? Maliyetlerimizi bildirdik ve Kaymakam Atilla Selami Abban’da bu maliyetlerde ekmeğin 1 TL’ye satılamayacağını söyledi. Silivri ve Edirne’de ekmek neden 1,25 TL’dir. Bu tür yerlerde bu rakamlar devam edecek mi? Bu yazının anlamını çözemedim. ÇTSO’ya kayıtlı olan meslektaşlarımızın da haksızlığa uğradığını düşünüyorum. Sizlerde bu haksızlığa göz yummayın. Biz 1,25 TL istedik diye hukuk devletinde suç mu işledik? Üç yıl önce uygulamaya alınan ve bizimde yeni aldığımız 1,25 TL kararı için zam istemediysem vatandaşa kabahat mi işledim?” diyerek alınan karara serzenişte bulundu. 

 

“OYLAMASINI BİLE YAPAMAYIZ”

 

Konuyla ilgili konuşan Yönetim Kurulu Başkan vekili Mustafa Seçkin; “ Bu alınan kararla birlikte Lüleburgaz’da ekmek fiyatları 1,25 TL’den 1 TL’ye çekilmiş. Yönetmelik 26 Aralık 2016 yılında yürürlüğe girmiş. Türkiye’de bir OHAL var ve bu konu gerçekten çok risklidir” dedi. Meclisin aldığı kararı geriye çekmek zorunda olduklarını kaydeden Ülker;“ Bu yazı Bakanlıktan Valilik kanalı ile bizlere intikal ettirilmiş. Resmi bir makamdan gelen yazı var ve bunun da uygulanması gerekiyor” dedi. Meclisin verdiği kararın genelgenin üzerinde olamayacağını kaydeden Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Danyeli “ Biz bunun kısaca oylamasını bile yapamayız. Verilen tarih aldığımız kararı zaten geçersiz kılıyor. Bizim verdiğimiz karar gelen yazı ile birlikte hükümsüzdür” açıklamasında bulundu.

 

“GELİN CANIMI ALIN”

 

“Dört yıl zam almadım diye suç mu işledim?” diyerek sert ifadeler kullanan Meclis üyesi Mehmet Sait Erdem; “ Şimdi ben çoluk çocuğumun rızkını peşkeş mi çekeceğim? Böyle bir dünya yoktur. Gelin o zaman canımı da alın. Bugün ekmeğime el uzatan yarın da canımı alır. Bu iş bu kadar basit mi?“ dedi.

 

“TİCARET MAHKEMESİNİN KARARI BEKLENİR”

 

Tarife yönetmeliği hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Genel Sekreter Hakan Gel;“ Burada 1,15 TL ya da 1,25 TL kararı alındığında bunu Kaymakamlığa bildireceğiz. Kaymakamlıkta komisyonları davet ederek valilikten gelen yazıyı gösterecek. Yazıya istinaden de 10 gün içersinde alınan karara kaymakamlığın itiraz hakkı var. İtirazını yaptığı anda odanın 1,15 TL ya da 1,25 TL aldığı kararın arkasında durması için ticaret mahkemesine dava açması, ticaret mahkemesinin vereceği kararın kesin olduğunu yönetmelik belirtiyor. Sonuç olarak böyle bir karar sonrası valiliğin yazdığı kararın ardından Çerkezköy kaymakamlığın 1,15’i kabul edeceği gözükmüyor. Ticaret mahkemesinin kararı beklenir” dedi.

 

“GERİ ADIM ATMAK YANLIŞ OLUR”

 

Meclis olarak geri adım atmanın doğru olmadığını düşündüğünü kaydeden Meclis üyesi Dilaver Burak; “ Geçtiğimiz ay ki toplantıda aldığımız 1,25 TL’lik kararı tekrar alalım. Ticaret mahkemesine başvurmak istiyorsak da vuralım” diye konuştu.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

Uzun süren tartışmaların ardından ekmek ve pide fiyatlarının yeniden belirlenmesi oylamaya sunuldu. Alınan kararda ise;“ Meclis konuyu değerlendirmiş olup, T.C. Başbakan Yardımcılığının yazısına istinaden, Oda meclisinin 24.04.2017 tarih 46/3 sayılı kararı ile belirlenmiş olan 250 gram ekmek – 1,25 TL fiyatının iptal edilerek 250 gram ekmek fiyatının 1,00 TL olarak uygulamaya devam edilmesine, yine Oda Meclisinin 24.04.2017 tarih 46/4 sayılı kararı ile belirlenmiş olduğu 350 gram sade pide 2,50 TL, yumurtalı pide 2,75 TL, Ramazan pidesi fiyatının 11.05.2017 tarihli ‘Anlaşma Tutanağı’nda belirtildiği üzere 350 gram sade ve yumurtalı Ramazan pidesi fiyatının 2,50 TL olarak uygulanmasına, 24.04.2017 tarihinden sonra Odamızdan ücretini ödeyerek, ‘Azami Fiyat Tarifesi’ alan üyelerimizin belirlenen bu yeni fiyatlar üzerinden talep edecekleri ‘Azami Fiyat Tarifesi’ için ücret alınmamasına oy çokluğu ile karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. İlgili gündem maddesinde alınan kararda meclis üyelerinden Mehmet Sait Erdem, Özcan Doğu Kaya, Dilaver Burak, Reşat Ünlü ve Bülent Bilecen ret oyu kullandılar.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10